Toto si surorile lui concurează pentru Premiul Lux al Parlamentului European
https://www.ziarulmetropolis.ro/toto-si-surorile-lui-concureaza-pentru-premiul-lux-al-parlamentului-european/

Documentarul “Toto şi surorile lui”, de Alexander Nanau, se numără printre cele zece filme din selecţia pentru Premiul Lux acordat de către reprezentanţii Parlamentului European. Filmul lui Nanau este primul documentar selectat printre producţiile finaliste, din istoria Premiului Lux.

Un articol de Petre Ivan|7 iulie 2015

Premiul Lux a fost instituit în 2007, ca dovadă a implicării Parlamentului European în industria de film de pe continent, se arată pe site-ul oficial al evenimentului.

Cele zece filme vor fi prezentate în cele 28 de țări membre ale Uniunii Europene și vor fi subtitrate în cele 24 de limbi oficiale din UE. Dintre aceste producții, una va primi Premiul Lux, la sfârșitul anului, la Strasbourg.

Cele zece pelicule care concurează pentru Premiul Lux 2015:

“45 Years”, de Andrew Haigh (Marea Britanie),

“A Perfect Day”, de Fernando Leon de Aranoa (Spania),

“Rams (Despre oameni și oi)”, de Grimur Hakonarson (Islanda, Danemarca),

“The Measure of a Man”, de Stephane Brize (Franța),

“Mediterranea”, de Jonas Carpignano (Italia, Statele Unite ale Americii, Germania, Franța, Qatar),

“Mustang”, de Deniz Gamze Erguven (Franța, Germania, Turcia, Qatar),

“Son Of Saul”, de Laszlo Nemes (Ungaria),

“Toto și surorile lui”, de Alexander Nanau (România, Ungaria, Germania),

“The Lesson”, de Kristina Grozeva și Petar Valchanov (Bulgaria, Grecia)

“The High Sun”, de Dalibor Matanic (Croația, Slovenia, Serbia).

“Toto și surorile lui” este un documentar observațional de lungmetraj filmat vreme de 14 luni în cartierul Ferentari din București.

Foto: Toto și surorile lui – cinemagia

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.