Să vorbim despre bullying!
https://www.ziarulmetropolis.ro/sa-vorbim-despre-bullying/

În cadrul Festivalului Vocea Teatrului Licean Bucureşean, elevii Liceului Teoretic Decebal au prezentat vineri, 9 iunie, la Teatrul Metropolis, spectacolul „Pantofii Sarei”, care abordează o temă mai actuală ca oricând – cum ne raportăm la tot ce ţine de bullying.

Un articol de Alina Vîlcan|11 iunie 2022

Spectacolul „Pantofii Sarei”, adus de trupa de teatru a Liceului Decebal pe scena Sălii „Olga Tudorache” de la Metropolis în cadrul proiectului educațional Vocea Teatrului Bucureștean, are meritul de a pune în discuție un subiect cât se poate de important astăzi, mai ales la vârsta adolescenței – comportamentul umilitor, ostil, de excludere la adresa cuiva, de regulă a unor colegi de clasă, de școală, dar nu numai.

Este și cazul Sarei, căreia colegii țin să îi ofere în dar o pereche de pantofi uzați, găsiți într-un tomberon. Deși nici măcar nu este ziua Sarei. Însă altcineva i-a creat elevei silitoare un cont pe o rețea de socializare alegând ziua aceea ca dată de naștere. Cum reacționează simpatica liceană la vederea cadoului? Cine îi ia apărarea? Cum reacționează diriginta clasei aflând ultima boacănă a elevilor săi? Ce soluții va găsi aceasta pentru a face posibilă buna înțelegere în clasă?

„Pantofii Sarei” abordează o temă de actualitate, care nu ar trebui ignorată – chestiunea bullying-ului, un fenomen întâlnit probabil dintotdeauna, mai ales la vârste fragede, despre care însă până nu demult s-a vorbit prea puțin. Faptul că trupa Liceului Decebal a ales să îi dedice spectacolul său din Festivalul Vocea Teatrului Liceal Bucureștean, desfășurat între 6 și 10 iunie, este remarcabil și ne dă speranța că tânăra generație va reuși să folosească din plin actul artistic pentru a transmite mesaje valoroase.

Mai multe detalii despre Festivalul Vocea Teatrului Bucureștean și despre spectacolele din cadrul evenimentului jucate la Teatrul Metropolis, aici.

Fotografii: Ziarul Metropolis, PROEDUS

18
/05
/23

Spectacolul „Rubedeniile”, după Móricz Zsigmond, în regia lui László Bocsárdi, va participa la cea de a 5-a ediţie a Festivalului Internațional de Teatru Reflex, organizat de Teatrul „Tamási Áron” din Sfântu Gheorghe. Reprezentația este programată marți, 23 mai, ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului „Tamási Áron” și va fi urmată de o întâlnire cu publicul.

18
/05
/23

Sâmbătă, 20 mai, de la ora 17.30, Editura Humanitas și Citit În, laborator artistic interdisciplinar de studiu al conceptului imersiv, transformă Librăria Humanitas de la Cișmigiu într-un spațiu în care romanul „Eu te-am făcut, eu te omor" de Iv cel Naiv își va desfășura firul narativ și experiența distopică. Ne vom afla, pentru o oră și jumătate, la un pas de realitate, în Arret, în mijlocul unui război între generații.

18
/05
/23

În perioada 24-28 mai, Editura Litera este prezentă la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2023, desfășurat, ca în fiecare an, la Romexpo, în pavilionul B2. Cititorii sunt așteptați cu noutăți editoriale care au marcat întreaga lume, reduceri și promoții care susțin gustul pentru lectura de calitate.

18
/05
/23

Luni, 22 mai, de la ora 19:00, la Librăria Humanitas Cișmigiu are loc lansarea celui mai recent volum de poezii al Norei Iuga „Fetița strigă-n pahar”, în prezența poetei, alături de Svetlana Cârstean, coordonatoarea colecției Vorpal și poetă.

17
/05
/23

Mircea Cărtărescu, Bogdan-Alexandru Stănescu, Sașa Zare, Andrei Cornea, Paul Cernat se numără printre laureaţii celei de-a XVII-a ediţii a Galei Premiilor revistei Observator cultural, decernate marți seară, la Teatrul Odeon. Marele premiu, Opera Omnia, i-a fost acordat profesorului și teoreticianului Sorin Alexandrescu. Gazdele serii au fost Carmen Mușat și Matei Martin.

17
/05
/23

La Sala Majestic, pe 23 mai (ora 19.30) și 28 mai (ora 19.00), în cea mai recentă premieră a Teatrului Odeon, spectacolul „Neliniște" de Ivan Vîrîpaev, regia Bobi Pricop, actrița Dorina Lazăr o întruchipează pe scriitoarea Ula Richter, alături de Nicoleta Lefter, Niko Becker, Alexandru Papadopol, Mihai Smarandache, Gabriel Pintilei.