Sandrine Bonnaire vine în acest weekend în Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/sandrine-bonnaire-vine-in-acest-weekend-in-bucuresti/

Spectatorii o vor întâlni la Bucureşti pe una dintre cele mai cunoscute actriţe franceze, Sandrine Bonnaire, vor savura delicii indiene după proiecţia The Lunchbox, se vor întoarce la epoca lui E.T , ghidaţi de un expert în efecte speciale.

Un articol de Andrada Văsii|25 octombrie 2013

Spectatorii o vor întâlni la București pe una dintre cele mai cunoscute actrițe franceze, Sandrine Bonnaire, vor savura delicii indiene după proiecția The Lunchbox, se vor întoarce la epoca lui E.T , ghidați de un expert în efecte speciale, și vor avea parte de un film surpriză la Les Films de Cannes à Bucarest.

După deschiderea simultană de vineri, de la Cinema Studio și CinemaPRO, în prezența regizorului premiat pentru regie la Cannes cu Heli, Amat Escalante, weekend-ul continuă la Les Films de Cannes à Bucarest cu filme și evenimente de neratat.

Astăzi, de la 14.00, în cadrul Retrospectivei Maurice Pialat, va rula un documentar despre celebrul regizor, Maurice Pialat, L’amour existe, de Jean-Pierre Devillers și Anne-Marie Faux, urmat de celebrul À nos amours (1983), filmul lui Maurice Pialat care a lansat cariera lui Sandrine Bonnaire,  premiat cu César pentru cel mai bun film în 1984, și de o discuție la care vor lua parte Sylvie Pialat, Sandrine Bonnaire și Nick James, redactorul șef „Sight & Sound”.

Moderator va fi scenaristul și regizorul Răzvan Rădulescu, un admirator al creației lui Maurice Pialat. Alte trei filme regizate de Pialat pot vizionate în acest weekend: Police (1985), Loulou (1980) și Le Garçu (1995), toate cu Gérard Depardieu în rolul principal masculin.

Sandrine Bonnaire şi invitaţi speciali la Les Films de Cannes à Bucarest

Seara, spectatorii o pot întâlni pe Sandrine Bonnaire la proiecția propriului ei film, J’enrage de son absence (Cinema Elvira Popescu, 20.30), primul lungmetraj de ficțiune din cariera sa, cu William Hurt și Alexandra Lamy în rolurile principale. În acest weekend, va lua parte  la evenimente și Thierry Frémaux, delegatul general al Festivalului de la Cannes.

Din Franța vine cu Sandrine Bonnaire și Christophe Paou, actor principal în controversatul L’Inconnu du lac (r. Alain Guiraudie), filmul distins cu Premiul de regie Un Certain Regard și cu trofeul independent dedicat producțiilor cu tematică gay, Queer Palm. Filmul a făcut vâlvă la Cannes, din cauza scenelor explicite de sex. Actorul va fi prezent la proiecții și va sta de vorbă cu publicul sâmbătă, de la 18.30, la CinemaPRO, și duminică, de la 20.00, la Cinema Elvira Popescu.

Citiţi şi: Sandrine Bonnaire vine la București să-și prezinte noul film

Ca în fiecare an, în programul Les Films de Cannes à Bucarest există un film-surpriză, duminică, de la ora 16.00, la CinemaPRO. Surpriza va fi dezvăluită doar cu puțin timp înainte de începerea proiecției.

Sandrine Bonnaire les films

Sandrine Bonnaire va fi prezentă la Les Films de Cannes à Bucarest

Copiii, părinții și adolescenții pot savura unul dintre filmele care au marcat  generații întregi de spectatori și cineaști, E.T. Extraterestrul, duminică, de la 13.30, la Cinema Studio.

Despre filmul lui Steven Spielberg, care a bătut recordul la încasări în 1982, și despre cum au evoluat efectele din anii 80 până în epoca digitalului va vorbi Jor Van Kline, coordonator de efecte speciale la numeroase producții hollywoodiene produse de MGM, 20th Century Fox, Disney, Paramount, Universal sau Columbia Pictures. A lucrat inclusiv cu Steven Spielberg, iar printre producțiile recente pe care le semnează, pe partea de efecte speciale, se numără Waterworld. Intrarea este liberă.

Un moment delicios, alături de întâlnirea cu Sandrine Bonnairela propriu, va fi proiecția lui The Lunchbox, de Ritesh Batra, filmul care a încântat audiența secțiunii Semaine de la Critique și a obținut Premiul Publicului. Povestea de dragoste din Mumbai are legătură cu mâncarea și cu serviciul impecabil de livrare numit dabbawallah, vechi de 120 de ani.

În rolul principal, vedeta bollywoodiană Irrfan Khan. Proiecția de duminică, de la 15.30, de la Elvira Popescu, va introdusă de Krishan George, proprietarul restaurantului cu specific indian Barka Saffron. La final, pe spectatori îi așteaptă o mică surpriză culinară cu bunătăți tradiționale indiene, pregătite de Barka Saffron.

De neratat, alături de întâlnirea cu Sandrine Bonnairesunt proiecțiile fimelor proaspăt aduse de la Cannes, care vor rula în premieră în România: Inside Llewyn Davis, al fraților Coen, distins cu Marele Premiu, Fruitvale Station, de Ryan Coogler, câștigătorul Marelui Premiu la Sundance și al Premiului de debut Un Certain Regard, Le passé, de Asghar Farhadi, propunerea Iranului la Oscar și filmul care i-a adus premiul de interpretare la Cannes actriței Bérénice Bejo; Jimmy P. (Psychotherapy of a Plains Indian), de Arnaud Desplechin, cu Benicio del Toro și Mathieu Amalric pe afiș, și Nebraska, în regia lui Alexander Payne, pentru care actorul Bruce Dern a câștigat Premiul de interpretare la Cannes 2013.

Info:

Peste 60 de filme rulează, între 25 și 31 octombrie, la CinemaPRO, Studio și Elvira Popescu. 20 dintre acestea au fost proiectate anul acesta la Festivalul de la Cannes, iar 13 dintre ele au câștigat premii importante, inclusiv Palme d’Or, Marele Premiu, Premiul pentru regie, scenariu, interpretare, Premiul Juriului.

Majoritatea vor fi vizionate în premieră în România.

Foto cu Sandrine Bonnaire: Cinemagia, Les Films de Cannes a Bucarest

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.