Saptamana filmului maghiar la MTR
https://www.ziarulmetropolis.ro/saptamana-filmului-maghiar-la-mtr/

În perioada 19-25 noiembrie 2012, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, împreună cu Institutul Balassi – Instiutul Maghiar din la Bucureşti, organizează a şasea ediţie a Săptămânii Filmului Maghiar, eveniment desfăşurat în baza semnării, la 20 octombrie 2005, a „Programului de colaborare culturală între Ministerul Culturii şi Cultelor din România şi Ministerul Patrimoniului Cultural Naţional al Republicii Ungare”. […]

Un articol de Andrada Văsii|23 noiembrie 2012

În perioada 19-25 noiembrie 2012, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, împreună cu Institutul Balassi – Instiutul Maghiar din la Bucureşti, organizează a şasea ediţie a Săptămânii Filmului Maghiar, eveniment desfăşurat în baza semnării, la 20 octombrie 2005, a „Programului de colaborare culturală între Ministerul Culturii şi Cultelor din România şi Ministerul Patrimoniului Cultural Naţional al Republicii Ungare”.

Săptămâna Filmului Maghiar va avea loc la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Studioul Horia Bernea (intrarea prin str. Monetăriei nr. 3).

Intrarea la proiecţii va fi liberă. Filmele vor fi subtitrate în limba română şi în limba engleză.

În deschiderea SFM 2012 va fi proiectat filmul educaţional Final Cut – Doamnelor şi Domnilor al regizorului Pálfi György, film ce a fost proiectat la Festivalul de Film de la Cannes anul acesta, la secţiunea Cannes Classics. Filmul va fi proiectat în prezenţa monteurului Lemhényi Réka, iar a doua zi studenţii de la UNATC vor putea sta de vorbă despre culisele montării acestui film.

În programul SFM 2012 vor fi proiectate o selecţie de 20 de filme, cu motoul „20 de ani în Bucureşti”, producţii din anii 2009-2012, lung metraje, filme documentare şi scurtmetraje, oferind, astfel, posibilitatea ca iubitorii de film să cunoască şi genurile mai puţin promovate ale industriei cinematografice maghiare.

Prin ALTER-NATIVE 20, introducem un nou concept în programul SFM, acela de Festival Invitat, prezentând astfel un festival româno-maghiar. Anul acesta prezentăm Festivalul Internaţional de Film de Scurtmetraj ALTER-NATIVE din Târgu Mureş, care îşi sărbătoreşte cei 20 de ani de existenţă în paralel şi împreună cu Institutul Maghiar din Bucureşti. Cu această ocazie vom prezenta şi o expoziţie de 20 de afişe ale festivalului.

Ziua de marţi o dedicăm anului aniversar KODÁLY cu filme despre personalităţi ale lumii muzicale. În 2012 se împlinesc 130 de ani de la naşterea, respectiv 45 de ani de la trecerea în nefiinţă a marelui compozitor, folclorist şi pedagog maghiar, Kodály Zoltán, contemporan şi prieten al lui Bartók Béla, creatorul bine-cunoscutei „Metode Kodály”, metodă aplicată în educaţia muzicală şi astăzi în multe ţări ale lumii, din SUA până în Japonia.

În 2008, în cadrul Săptămânii Filmului Maghiar a fost organizată o masă rotundă pe tema coproducţiilor româno-maghiare. De atunci, a devenit o tradiţie ca, în fiecare an, să proiectăm o coproducţie româno-maghiară. Anul acesta, vom proiecta filmul regizoarei maghiare Deák Krisztina, De ce fierbe copilul în mămăligă (titlul în maghiară: Aglaja).

Filmele vor fi prezentate, în fiecare seară, de criticul de film, profesor Radu Igazsag.

Ataşat, găsiţi programul complet al Săptămânii Filmului Maghiar. Mai multe informaţii despre filme: www.ccu.ro, www.muzeultaranuluiroman.ro şi www.ncrr.ro.

 

 

Sursa: MuzeulTaranuluiRoman

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.