Sara Naomi Lewkowicz – „Fotograful anului”, la Sony World Photography Awards
https://www.ziarulmetropolis.ro/sara-naomi-lewkowicz-fotograful-anului-la-sony-world-photography-awards/

Sara Naomi Lewkowicz a fost desemnată „Fotograful anului 2014”, câştigând trofeul L’Iris d’Or în cadrul competiţiei Sony World Photography Awards, cu seria de imagini „Shane şi Maggie”, ce imortalizează cu acurateţe violenţa în familie.

Un articol de Liliana Matei|4 mai 2014

Sara Naomi Lewkowicz, în vârstă de 31 de ani, din SUA, a devenit „Fotograful anului” 2014, câştigând trofeul L’Iris d’Or în cadrul competiţiei Sony World Photography Awards.

Fotografia ei a fost selectată din peste 139.554 de imagini din 166 de ţări, cel mai mare număr de înscrieri din istoria de şapte ani a competiţei. Fotograful şi-a ridicat premiul – echipamente digitale de fotografie Sony şi un premiu în bani în valoare de 25.000 dolari – în cadrul ceremoniei Sony World Photography Awards, care a avut loc la Londra, anunță Mediafax.

Juriul a votat în unanimitate seria de imagini pătrunzătoare a lui Lewkowicz, „Shane şi Maggie”, ce imortalizează cu acurateţe violenţa în familie. Prin proiectul ei, Lewkowicz încearcă să surprindă o imagine profundă şi nealterată a abuzului în familie, devenit obişnuinţă şi nu un incident singular. Ea documentează modul în care se dezvoltă un tipar al abuzului şi în cele din urmă vârfurile violenţei, precum şi efectele pe termen scurt şi lung ale acestora asupra victimelor, familiilor lor, dar şi a agresorilor.

Pe de altă parte, fotograful britanic Scarlet Evans a fost desemnat câştigătorul competiţiei Student Focus din cadrul Sony World Photography Awards 2014.

Câştigătorul a fost ales din studenţi de la peste 230 de universităţi din întreaga lume. Studenta Scarlet Evans a intrat în competiţie în numele universităţii Central Saint Martins College of Arts and Design din Marea Britanie şi a fost premiată la gala de decernare a premiilor Sony World Photography Awards ce a avut loc la Londra, în prezenţa celor mai importanţi membri ai industriei fotografice din lume. Scarlet şi universitatea Central Saint Martins vor primi echipament foto Sony în valoare de 35.000 de euro.

Fotograful amator din China Chen Li a fost desemnat „Open Photographer of the Year” la ediţia din 2014 a Sony World Photography Awards – una dintre cele mai prestigioase competiţii de fotografie din lume. Imaginea cu care a câştigat Chen Li, „Rain in an ancient town” (Ploaie în oraşul antic), a fost selectată din peste 65.000 de fotografii înscrise în competiţia care a avut ca scop desemnarea celei mai bune fotografii realizate de un fotograf amator sau de un pasionat de fotografie.

Chen Li a fost invitat la Londra de World Photography Organisation, unde a fost premiat în timpul ceremoniei de gală la care a luat parte elita industriei mondiale a fotografiei.

Pe de altă parte, şi fotograful român Vlad Eftenie se numără printre câştigătorii de la ediţia 2014 a concursului Sony World Photography, una din cele mai importante competiţii de fotografie din lume.

Vlad Eftenie s-a impus la categoria „Low light” din secţiunea „Open”, o competiţie deschisă tuturor fotografilor, în care jurizarea ţine cont de o singură fotografie. Juriul a selectat până la zece imagini pentru fiecare categorie, după cum a informat în martie theguardian.com.

Fotografia sa, intitulată „First snow”, prezintă o tânără care se află seara, într-o staţie de tramvai, protejându-se cu o umbrelă de primii fulgi de zăpadă ai anului trecut.

Foto: Imagine de Sara Naomi Lewkowicz

31
/01
/21

Platforma 5 Pentru Arte propune comunităților creative și publicului larg să descopere tânăra generație de artiști și arhitecți români urmărind creațiile a peste 20 dintre aceștia în galeria online, în cadrul unor expoziții digitale la care au contribuit cinci profesioniști din industria locală.

28
/01
/21

Timișoara la cutie – Cetate reproduce o felie din cartierul Cetate, centru istoric și principal pol de atracție turistică al orașului, aducând la viață 5 din clădirile emblematice ale orașului, într-un format de miniaturi, puzzle și cărți poștale. Cutia oferă copiilor șansa de a cunoaște mai bine orașul Timișoara prin joacă, învățând despre arhitectura și istoria acestuia iar adulţilor ocazia de a se (re)îndrăgosti de oraş privindu-l cu ochi de turist.

18
/01
/21

De la împăratul Nero sau pictura renascentistă la povestea lui Alice în Țara Minunilor și la „divele” secolului XX, cele mai așteptate evenimente expoziționale programate în 2021 în Europa promit experiențe de calitate.

13
/01
/21

În această perioadă, atelierele MNAC se desfășoară online, într-o formulă interactivă. „Arta contemporană de la plancton la zbor intergalactic” este o serie de ateliere care ne ajută să înțelegem expoziția Colecției MNAC, „Văzând Istoria. 1947-2007”, dar și de unde vine și se hrănește arta contemporană, în general.

08
/01
/21

Până pe 27 iunie 2021 puteți vizita o nouă expoziție temporară la MNAR, intitulată „Poveștile Crucii. Sculptură miniaturală de tradiție bizantină”, organizată în cadrul Galeriei de Artă Veche Românească (Calea Victoriei 49-53).

04
/01
/21

Albumul bilingv „Azur de Lisabona”/ „Azul de Lisboa”, realizat de Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona, cu sprijinul Fundației Bonte, a avut prezentarea oficială în ultima lună a anului.

18
/12
/20

Muzeul Național Cotroceni lansează joi, 17 decembrie 2020, Portret de artist, un proiect de anvergură care îi are în prim plan pe unii dintre cei mai importanți artiști plastici ai momentului. Artiștii se destăinuie în fața publicului într-o suită de interviuri care reflectă emoțiile și părerile lor despre situația generată de pandemie, despre parcursul creațiilor și al artei în general, despre propria evoluție în domeniul artei și în situația actuală.