Saroo: Drumul spre Oscar
https://www.ziarulmetropolis.ro/saroo-drumul-spre-oscar/

Filmul „Lion/Saroo: Drumul spre acasă” care se bucură de un succes răsunător în toate colţurile lumii, se bazează pe o poveste reală, emoţionantă şi plină de candoarea şi speranţa regăsirii familiei.

Un articol de Liliana Matei|26 februarie 2017

În centru ei se află Saroo Brierley, băieţelul care se pierde de familia sa la vârsta de 5 ani. Rolul lui, la maturitate, este jucat de Dev Patel. Actorul a mărturisit că s-a pregătit şase luni pentru rol, despre care crede că este unul definitoriu în cariera sa.

Pentru filmul „Lion”, drumul spre Oscar este pavat cu multe emoţii şi multă muncă, dar şi cu nominalizări şi premii. Recent, la ceremonia de decernare a premiilor Academiei Britanice de Film, „Lion” a câştigat două premii pentru „Cel mai bun scenariu adaptat” şi pentru „Cel mai bun actor în rol secundar”, făcându-l pe Dev Patel fericitul câştigător al primului său premiu BAFTA.

Actorul i-a avut drept contracandidați pe Aaron Taylor-Johnson („Nocturnal Animals”), Hugh Grant („Florence Foster Jenkins”), Jeff Bridges („Hell or High Water”) și Mahershala Ali („Moonlight”).

Lion” s-a bucurat şi de patru nominalizări la Globurile de Aur pentru „Cel mai bun film – dramă”, „Cel mai bun actor în rol secundar”, „Cea mai bună actriţă în rol secundar” şi „Cea mai bună coloană sonoră”.

Până în acest moment, cele mai multe nominalizări sunt la Oscar, unde Lion se regăseşte de şase ori pe lista celor mai bune filme. Categoriile la care filmul a fost nominalizat sunt: „Cel mai bun film”, „Cea mai bună actriţă în rol secundar”, „Cel mai bun actor în rol secundar”, „Cea mai bună coloană sonoră”, „Cea mai bună imagine”, „Cel mai bun scenariu adaptat”.

Despre importanța premiilor în cariera unui actor, Patel a mărturisit că „aş minţi dacă aş spune că premiile nu sunt grozave. Premiile pot schimba radical cariera. Primeşti recunoaşterea şi scenariile pe care probabil nu le-ai fi primit înainte. Însă nu am acceptat niciodată un proiect gândindu-mă la o statuetă aurie”.

Harvey Weinstein, producătorul executiv al casei de producție Weinstein Company, vorbeşte şi el cu mândrie despre filmul „Lion” spunând că: „cel mai important aspect este efectul pe care povestea îl are asupra problemelor sociale din jurul lumii. Subiectele atinse, diversitatea, dragostea şi unitatea sunt foarte speciale şi personale pentru mine. Cei de la UNICEF au spus-o cel mai bine – Lion este un imn al speranţei, iubirii şi al acceptării”.

Nu ai putea să inventezi, povestea lui Saroo este extraordinară. Are toate ingredientele pentru un film minunat – are aventură şi pericole, traversează continente şi ani. Călătoria sa este una profund emoţională. Ceea ce face povestea un succes cinematografic este faptul că această căutare fără prea mari speranţe, sfârşeşte cu un triumf, cu găsirea drumului spre acasă.

Tot efortul echipei, toată dăruirea şi povestea emoţionantă au stat la baza unui film ce te poartă peste continente şi te îndeamnă să reflectezi şi să apreciezi mai mult ceea ce ai. După toată munca depusă, e timpul să se adune şi roadele, iar Lion are de unde să le culeagă.

Filmul „Lion / Saroo: Drumul spre casă” este distribuit de Forum Film România şi a avut premiera pe 20 ianuarie 2017.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.