Şase filme îndrăzneţe concurează pentru trofeul Ceau, Cinema!
https://www.ziarulmetropolis.ro/sase-filme-indraznete-concureaza-pentru-trofeul-ceau-cinema/

Şase filme îndrăzneţe concurează pentru Marele Premiu şi Premiul Publicului la cea de-a patra ediţie a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

Un articol de Petre Ivan|3 iulie 2017

Juriul format din producătoarea Anamaria Antoci, actorul Alexandru Potocean şi criticul de film Cătălin Olaru va desemna câştigătorul trofeului Ceau, Cinema!, în valoare de 1.500 de euro, decernat pentru cel mai bun film din competiţie.

Spectatorii vor vota Premiul Publicului, în valoare de 500 de euro, acordat cu sprijinul Kathrein România.

Patru din cele şase filme vor fi văzute în premieră în România la Ceau, Cinema!

Prezentat anul trecut în competiţia celebrului Festival de la Locarno, unde a câştigat premiul criticii, ”Mister Universo” este un emoţionant film de docuficţiune. Regizorul austriac Rainer Frimmel şi regizoarea italiană Tizza Covi urmăresc un tânăr dresor de lei la circ, care porneşte într-o călătorie prin Italia în căutarea bărbatului care i-a oferit în urmă cu mai mulţi ani un talisman norocos.

Gloria

”Gloria” (”Glory”) este al doilea lungmetraj al cuplului de regizori Kristina Grozeva şi Petar Valchanov din Bulgaria. Un muncitor simplu de la căile ferate găseşte întâmplător pe şine o geantă cu mulţi bani, pe care o predă poliţiei. Însă întâmplarea îi dă complet viaţa peste cap şi devine victima haosului şi absurdităţii birocraţiei şi intereselor politice şi mediatice. ”Gloria” a fost ales cel mai bun film balcanic la Festivalul de la Sofia şi deţine alte zeci de nominalizări şi premii.

Inclus în secţiunea ”Noi regizori” a prestigiosului Festival de la San Sebastian, ”Vânătoare” (”Prowl”) este un revigorant debut al unei tinere cineaste, Alexandra Bălteanu, născută în România, dar stabilită de mai mulţi ani în Germania, unde studiază regia la Academia Germană de Film şi Televiziune din Berlin. Apropiat ca estetică de documentar, filmul le are în distribuţie pe actriţele Corina Moise, Iulia Lumânare şi Iulia Ciochină, în roluri de prostituate urmărite pe parcursul unei zile, la margine de Bucureşti.

Mister Universo

”Nici nu ştii cât de mult de iubesc” (”You Have No Idea How Much I Love You”) este cel mai nou film al reputatului regizor polonez Pawel Lozinski. Un documentar curajos, surprinzător şi profund tulburător, cu două femei adulte – fiică şi mamă – care iau parte la câteva şedinţe cu un psihoterapeut, pentru a-şi îmbunătăţi relaţia dureroasă. Premiera a avut loc anul trecut la Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam (IDFA), cel mai important eveniment de gen din lume.

Inclus în secţiunea ”Săptămâna internaţională a criticii” a celebrului Festival de la Veneţia, ”Ultimele lucruri” (”Pawn Street”) este debutul spectaculos şi proaspăt al tinerei regizoare Irene Dionisio, una dintre noile voci ale cinematografiei italiene. Vieţile a trei personaje aflate în dificultate se intersectează pe o stradă cu case de amanet din oraşul Torino.

Desemnat cel mai bun film la Mar del Plata în Argentina, cel mai important festival din America de Sud, ”Oameni care nu sunt eu” (”People That Are Not Me”) este debutul exuberant al regizoarei israeliene Hadas Ben Aroya, care joacă şi rolul principal. Filmul este portretul unei tinere care nu poate accepta despărţirea de fostul iubit şi care are relaţii sexuale ocazionale cu străini.

Trofeu Ceau, Cinema

”Suntem în avangardă: este competiţia femeilor-regizor. Cinci din cele şase filme au o femeie ca regizor unic sau co-regizor. Patru titluri sunt în premieră în România. Este o competiţie cu filme originale şi emoţionante, care arată încă o dată de ce iubim atât de mult cinema-ul”, spune selecţionerul competiţiei, criticul de film Ionuţ Mareş.

Competiţia Ceau, Cinema! a fost concepută să ofere un cadru de exprimare cineaştilor din ţările cu minorităţi tradiţionale în regiunea Banatului (Armenia, Austria, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania, Israel, Italia, Polonia, Republica Moldova, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina, Ungaria).

Cea de-a patra ediţie a festivalului Ceau, Cinema! va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală.

Foto: Ceau Cinema -facebook.com/ceaucinema

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.