„Șase personaje în căutarea unui autor”, la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/sase-personaje-in-cautarea-unui-autor-la-tvr/

În 28 iunie se împlinesc 150 de ani de la naşterea dramaturgului, poetului şi eseistului Luigi Pirandello (28 iunie 1867 – 10 decembrie1936), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1934. Iubitorii teatrului pot vedea, în această seară, de la ora 21.10, pe TVR 2, spectacol realizat în colaborare cu Teatrul Naţional Vasile Alexandri din Iaşi: „Șase personaje în căutarea unui autor”.

Un articol de Petre Ivan|26 iunie 2017

Piesa a fost jucată pentru prima data în 1921 la teatrul Valle din Roma. Publicul s-a împărțit în suporteri și adversari.

Autorul, care a fost prezent la premieră împreună cu fiica sa Lietta, a fost forțat să părăsească teatrul printr-o ieșire laterală pentru a evita mulțimea de adversari. Oamenii nu erau încă pregătiți pentru teatrul absurdului.

Situația s-a îmbunătățit la reprezentațiile ulterioare, mai ales după ce Pirandello a scris cea de-a treia ediție a piesei, publicată în 1925, cu un preludiu care clarifică structura și ideile sale.

O companie de teatru se pregătește pentru repetiții, dar este întreruptă de sosirea a șase oameni ciudați. Regizorul piesei, furios din cauza întreruperii, cere o explicație.

Oamenii explică: sunt personaje neterminate în căutarea unui autor care să le scrie povestea. Regizorul crede inițial că sunt nebuni, dar, pe măsură ce încep să se contrazică între ei și să dezvăluie detalii despre povestea lor, începe să asculte. Acesta este pretextul piesei.

„Șase personaje în căutarea unui autor”, de Luigi Pirandello – INFO

Radu Gabrea

Distribuția: Constantin Popa, Cornelia Gheorghiu, Doina Deleanu, Constantin Avădanei, Ada Gîrţoman, Adi Cărăuleanu, Despina Marcu, Florin Mircea, Brîndușa Aciobaniţei, Pușa Darie, Theodor Stanciu și copiii Vlad Iftinca și Raluca Tudorică

Program de difuzare:

TVR 2: luni, 26 iunie, ora  21.10

TVR MOLDOVA: sâmbătă, 1 iulie, ora 16.00

TVR Internaţional: vineri, 30 iunie, ora 23.00/ sâmbătă, 1 iulie, ora 18.00

TVR 3: duminică, 25 iunie, ora  22.00

Foto: „Șase personaje în căutarea unui autor” – tvr.ro

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.