Șase stele noi pe Aleea Celebrităților la FITS 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/sase-stele-noi-pe-aleea-celebritatilor-la-fits-2018/

Penultima zi a ediţiei aniversare de 25 de ani FITS aduce şase stele noi pe Aleea Celebrităţilor din Parcul Cetăţii din Sibiu.

Un articol de Liliana Matei|16 iunie 2018

Isabelle Huppert, Peter Sellars, Hideki Noda, Ioan Holender, Mikhail Baryshnikov și Wajdi Mouwad sunt cei șase care vor completa colecția culturală de stele sâmbătă, 16 iunie, de la ora 18:00. Ceremonia va fi urmată de Gala Celebrităților, la Filarmonica de Stat (Sala Thalia), de la ora 19:00.

Peter Sellars a devenit cunoscut la nivel internațional pentru interpretările sale inedite ale unor capodopere artistice și pentru proiectele la care a colaborat cu o paletă foarte largă de artiști creatori. Printre proiectele sale recente se numără o producție apreciată după Clemența lui Titus (Festivalul din Salzburg, 2017), concertul Vulpița cea isteață realizat cu Filarmonica din Berlin și premiera spectacolului Girls of the Golden West, pus în scenă în colaborare cu John Adams la Opera din San Francisco.

Hideki Noda e dramaturg, regizor, actor. S-a născut în Nagasaki în 1955; în iulie 2009, a fost numit director artistic al Tokyo Metropolitan Theatre, iar în prezent, predă la Tama Art University. Noda a înființat prima sa companie de teatru, Yume no Yuminsha (Dreaming Bohemian), când încă era student la Universitatea din Tokyo, și a produs multe spectacole apreciate.

Ioan Holender s-a născut în Timișoara. A fost student al Politehnicii din Timișoara, fiind exmatriculat în timpul celui de-al treilea an de studiu , pentru că a participat la revolta studenților din Timișoara din 1956. Din 1959, Ioan Holender s-a stabilit în Austria, unde a studiat canto la Conservatorul din Viena și a absolvit studiile universitare în 1962. Între 1962 și 1966, a fost angajat ca prim bariton la Teatrul de Operă din Klagenfurt. În 1966 a devenit agent de impresariat artistic și manager muzical și a creat ulterior „Agenția de impresariat artistic Holender”, devenită faimoasă în lumea artistică și contribuind la carierele muzicale internaționale ale multor artiști din Romania. În anul 1988 a fost numit Secretar General al Operei de Stat din Viena și al Volksoper Viena, iar începând cu 1 aprilie 1992 a fost numit Director al ambelor instituții.

Isabelle Huppert este o actriță franceză care a jucat în peste 100 de filme și în numeroase producții. A câștigat multiple premii pentru cea mai bună actriță: la Festivalul de film de la Cannes pentru Violette Nozière și Pianista, la Festivalul Internațional de Film de la Moscova pentru Madame Bovary, la Festivalul de Film de la Veneția pentru Une affaire de femmes și La Cérémonie, care i-a adus și Premiul César.

Mikhail Baryshnikov este considerat unul dintre cei mai importanți dansatori ai secolului XX, uimind publicul cu aptitudinile sale fizice și tehnice și cu expresivitatea sa. Cunoscând faima ca dansator de balet clasic, Baryshnikov și-a urmat pasiunea pentru dans timp de peste 50 de ani, lucrând cu diverse discipline ale dansului. În continuare, atinge cele mai înalte niveluri de excelență artistică în multiple domenii – teatru, televiziune, film și fotografie. În prezent, realizează un turneu cu producția Brodsky/Baryshnikov, one-man show regizat de Alvis Hermanis, prezentat și la FITS 2017.

Wajdi Mouawad și-a petrecut copilăria în Liban, adolescența în Canada, iar în prezent locuiește în Franța. În 1991, a absolvit Facultatea națională de teatru, iar apoi a adaptat și a pus în scenă piese contemporane și clasice, precum și texte proprii. Între anii 2000 și 2004, a fost directorul artistic al Quat’Sous Theatre, Montreal, apoi al Teatrului francez din cadrul Centrului național de arte din Ottawa până în 2012. Împreună cu companiile sale Abe Carre Ce Carre din Québec și Au Carré de l’Hypotenuse din Franța, Wajdi Mouawad a devenit artist asociat al ediției din 2009 a Festivalului de la Avignon, pentru care a creat „Le Sang des Promesses”, alcătuit din „Littoral”, „Incendies Forêts” și “Ciels / Ceruri”.

În programul zilelor de 16 iunie și 17 iunie, reprezentațiile de flamenco ocupă un loc special. Pe data de 16, la Centrul Cultural „Ion Besoiu” (Sindicate), „Sânge și lumină” va avea două reprezentații, la 17:00 și la 20:00. Spectacolul explorează originile dansului flamenco, începând cu secolul optsprezece când dinastia Bourbon a importat gustul pentru balet clasic și francez, care a început să influențeze stilurile existente. Prima suită din spectacolul „Sânge și lumină”, „Lineage”, se inspiră din stilul „Escuela Bolera” care s-a format din această fuziune cu cultura franceză. Pe fundalul societății din secolul optsprezece, „Lineage” dorește să arate modurile în care relațiile personale depindeau de originile familiei și cum erau acestea dictate de convenții sociale puternice.

Tot la Centrul Cultural „Ion Besoiu” (Sindicate), și tot cu două reprezentații (17 iunie, ora 15:00 și 19:30), vine și „O viață pentru Flamenco”, un spectacol care expune istoria artei flamenco prezentată sub forma actuală de flamenco, „Farruca”. Publicul este transportat printr-un flashback cinematografic în Andaluzia secolului șaptesprezece. Atunci și acolo s-a născut flamenco, dintr-o combinație de culturi și tradiții maure, creștine și rome. Compania de dans ne poartă prin timp, făcând un popas în secolul optsprezece pentru a prezenta stilul fandango, pentru a prezenta folosirea primelor rochii tradiționale, „batas de colas”, în „cafés cantantes” din secolul nouăsprezece și pentru a revizita importanta perioadă de operă flamenco din anii 1940.

07
/09
/23

Luna septembrie aduce nu mai puțin de două vernisaje și două spectacole de teatru în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă, o participare la un festival cu o galerie pop-up și un concept nou de eveniment gândit în parteneriat cu galeria Săfițicuminți – LEAF (Limited Edition Art Fair).

07
/09
/23

„Timișoara 2023. Celebrarea orașului”, evenimentul începutului de toamnă în orașul de pe Bega, aduce împreună, între 6 și 8 octombrie 2023, într-o sărbătoare unică atât prin abundența și diversitatea evenimentelor, cât și prin traseul impresionant propus, peste 100 de evenimente culturale, educative și sportive, organizate de operatori publici și privați, locali și internaționali, în peste 50 de locații, outdoor sau indoor, pe apă, pe maluri și în apropierea canalului Bega, în Fabric, Iosefin, Cetate, Complexul Studențesc și Elisabetin.

06
/09
/23

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, continuă surprizele pentru public și îi oferă posibilitatea să urmărească online spectacole prezentate în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS).

06
/09
/23

Sibiu, 6 septembrie 2023. Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu și Centrul de Teatru Educațional „Replika” din București prezintă sâmbătă, 9 septembrie, de la ora 18:00, premiera spectacolului „Povești invizibile” cu Eliza Păuna și Mihaela Rădescu. Spectacolul va mai avea două reprezentații în avanpremieră, vineri, 8 septembrie de la ora 18:00 și sâmbătă, 9 septembrie, de la ora 11:00.

06
/09
/23

În prag de toamnă iubitorii de operă şi operetă sunt invitaţi să se bucure de un eveniment de înaltă ţinută, în care muzica clasică, tradiţia şi eleganţa se îmbină pentru o experienţă unică şi memorabilă: MH Orchestra prezintă, în premieră, concertul de “De la Operă la Operetă”, o fascinată incursiune sonoră printre cele mai îndrăgite arii şi cele mai aplaudate duete, din lucrări ce se joacă cu casa închisă pe scenele din întreaga lume.

06
/09
/23

Atelierele de film documentar pentru adolescenți organizate de Asociația One World Romania capătă anul acesta o nouă dimensiune: cu scopul de a crea noi contexte de schimb intercultural și de a contribui la incluziunea socială a refugiaților ucraineni aflați în România, fiecare dintre cele 4 ateliere (Oradea, Brașov, Timișoara, București) va aduce laolaltă 16 participanți, dintre care 8 ucraineni.