Saxofonistul american Woody Witt, pe scena ARCUB
https://www.ziarulmetropolis.ro/saxofonistul-american-woody-witt-pe-scena-arcub/

Stagiunea Artist in Residence continuă în luna aprilie cu invitaţi de talie internaţională, primul concert avându-l ca invitat special pe celebrul saxofonist de origine americană, Woody Witt.

Un articol de Liliana Matei|5 aprilie 2017

O fuziune surpinzătoare de jazz, muzică latino, pop și clasică, proiectul Sorin Zlat Quartet ce îl are ca invitat special pe saxofonistul Woody Witt (US), ajunge pe scena ARCUB – joi, 13 aprilie, ora 19:30. Un testament al universalității muzicii, cu cei patru muzicieni provenind din generații și școli de gândire diferite, dar unificați de către limba comună a jazzului, evenimentul face parte din stagiunea Artist In Residence, curatoriată ce cunoscutul pianist Lucian Ban. Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului București prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.

Concertul susținut de Sorin Zlat Quartet alături de saxofonistul Woody Witt va cuprinde atât compoziții personale inlcuse pe ultimul album semnat de pianistul Sorin Zlat – Endurance (2015), cât și creații noi ce vor fi prezente pe următorul său material discografic, alături de compoziții semnate de saxofonistul Woody Witt.

Sorin Zlat (RO) – pian

Woody Witt (USA) – saxofon

Andrea Marcelli (GER) –tobe

Răzvan Cojanu (RO) – contrabas

În toamna anului 2016, pianistul român Sorin Zlat a călătorit în Statele Unite ale Americii pentru a susține o serie de concerte alături de saxofonistul american Woody Witt. Proiectul s-a bucurat nu numai de un succes bine meritat, dar a dat naștere și unei colaborări inedite între Sorin și Woody Witt, saxofonist, compozitor și profesor universitar din Houston, Texas. Cu Andrea Marcelli la tobe și Răzvan Cojanu la contrabas, acest quartet dinamic dorește să aducă publicului din București un repertoriu original și diversificat.

Sorin Zlat Unul dintre cei mai talentați muzicieni români de jazz al momentului, Sorin Zlat este pianist, clarinetist, compozitor, orchestrator și câștigător a numeroase premii naționale și internaționale: Marele Premiu al Competiției de Jazz din Jacksonville, Florida, Statele Unite ale Americii (2015), Marele Premiu în cadrul Competiției de Jazz din Monaco (2013), precum și Premiul pentru Cel Mai Bun Muzician de Jazz pentru anii 2014, 2015, acordat de Fundația de Jazz Muzza.

Woody Witt este o forță muzicală majoră în Statele Unite ale Americii. Portofoliul său cuprinde peste 34 de CD-uri, ca solist sau colaborator cu renumiți muzicieni de jazz, precum Randy Brecker, Tim Hagans, Jim Rotondi, Joe LoCascio , Bradford sau Wynton Marsalis.

Andrea Marcelli, compozitor și toboșar de origine italiană, cu o carieră în jazz de peste 30 de ani, și peste 200 de compoziții personale difuzate la nivel internațional. Două din compozițiile sale au fost incluse în The European Real Book datorită stilului vibrant și incitant.

Răzvan Cojanu, compozitor și contrabasist Printre muzicienii cu care studiazӑ tânӑrul basist ploieştean, se numӑrӑ Decebal Bӑdilӑ, Joris Teepe, Olivier Gatto şi Mircea Tiberian, cu care mai târziu colaboreazӑ alӑturi de Cristian Soleanu, Nicolas Simion, Rick Condit, Tom Smith, Alan Jones şi Alex Harding.

Biletele pot fi achiziţionate online de pe http://arcub.ro/ și http://www.bilet.ro/ sau de la casa de bilete de la sediul ARCUB (Strada Lipscani, nr. 84-90).

Prețuri: 35 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei.

PARTENER AL EVENIMENTULUI: INSTITUTUL ITALIAN DE CULTURĂ

ARTIST IN RESIDENCE

Având drept temă propusă de pianistul Lucian Ban „Jazz-ul în secolul XXI – de la tradiție la avangardă”, programul ARTIST IN RESIDENCE continuă în 2017 seria concertelor de jazz cu proiecte originale, care vor fi prezentate în premieră pe scena ARCUB. Programul se remarcă printr-o selecție spectaculoasă de muzicieni români și internaționali.

Evenimente viitoare – Artist in Residence:

27 aprilie: LUCIAN BAN & MAT MANERI (RO/USA)

11 mai: Young Lions – Young Contemporary Romanian Jazz

act 1 DAN MITROFAN QUARTET // act 2 RĂZVAN COJANU U4

28 mai: KIRK KNUFFKE LAMPLIGHTER TRIO

8 iunie: act 1 COREY MWAMBA (UK) // act 2 INNER VOICE TRIO (RO/BRA)

22 iunie: ALEX HARDING & LUCIAN BAN (USA/RO)

Programul ARTIST IN RESIDENCE invită muzicieni de jazz să curatorieze un sezon de concerte cu o temă propusă de ei înșiși. Artiștii în rezidență devin curatori și performeri ai unor stagiuni tematice care prezintă publicului din București muzicieni români și internaționali în proiecte ce ilustrează tema aleasă. Programul își dorește să devină o pepinieră pentru noile direcții în jazz-ul românesc și european, o platformă pentru creativitatea scenei muzicale din România.

„Jazz-ul la începutul acestui mileniu este mai divers și mai viu ca niciodată – o muzică cu adevărat globală, jazz-ul a devenit un limbaj universal care adoptă și este influențat de miriade de surse complementare și genuri muzicale: de la muzica clasică sau cea camerală de sorginte europeană, la muzica diverselor popoare sau cea etno, de la rock și hip hop, la muzica electronică, jazz-ul a arătat o capacitate extraordinară de a le îngloba pe toate acestea și de a crea noi direcții în secolul XXI.” Lucian Ban, curator ARTIST IN RESIDENCE.

Detalii pe www.arcub.ro

 

14
/02
/22

Câștigător al ultimei ediții a Concursului Internațional „George Enescu” (2021), violonistul VALENTIN ȘERBAN este un artist care atrage atenția în peisajul cultural românesc. Membru al cunoscutei orchestre Les Dissonances din Paris și concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret, Valentin Șerban a fost protagonistul proiectului inovator „Eyes Wide Shut”: 60 de minute de recital solo, cu piese semnate de mari compozitori ca Bach, Paganini sau Enescu, interpretate în întuneric complet.

14
/02
/22

Cu un sunet senzual, amplu și catifelat, ușurință aristocratică în interpretare și grație, Marc Coppey se înscrie în marea tradiție a violonceliștilor francezi. Însoțit de violoncelul său, Goffriller, din 1711, Marc Coppey va fi prezent săptămâna această în România, pentru a susține două concerte, pe scenele filarmonicilor din București și Sibiu.

10
/02
/22

Sala Mare de spectacole a Operei Naționale București este gazda spectacolului de foaier „Mozart și Salieri”, spectacolelor de operă „Madama Butterfly” de Puccini, „Evgheni Oneghin” de Ceaikovski, „Nunta lui Figaro” de Mozart, spectacolului coupé de dans contemporan „Tango. Radio & Juliet” de Edward Clug și a spectacolului de balet „Frumoasa din Pădurea Adormită” de Ceaikovski, toate făcând parte din repertoriul actual.

10
/02
/22

Peste 60 de artiști internaționali din 13 țări sosesc la Iași în perioada 13 - 19 februarie, în cadrul celei de-a treia ediții a Classix Festival. 8 concerte de muzică clasică, 10 cursuri de măiestrie, o expoziție de ilustrații, o dezbatere, o prelegere și 7 proiecții de film își așteaptă exploratorii aventurii clasice contemporane.

08
/02
/22

Dirijorul Daniel Jinga va evolua în seara de 10 februarie la pupitrul Filarmonicii din Arad, cu un program de muzică românească de secol XIX, cuprinzând partituri de tinereţe semnate în 1867 şi 1876 de compozitorul George Stephănescu, cel care stă la baza întemeierii Operei Naţionale din Bucureşti, prin faptul că în 1885 constituia Compania Opera Română, ce își desfășura pe atunci spectacolele pe scena Teatrului Național.

08
/02
/22

#newTogether, documentarul realizat de Forumul Cultural Austriac București, ajunge la Iași în cadrul Classix Festival. Proiecția în prezența invitaților Dan Lungu (scriitor) și Andrei Popov (Director Adjunct Forumul Cultural Austriac) va avea loc luni, 14 februarie 2022, orele 17:00, în sala de conferințe a Casei Muzeelor Iași din Str. Vasile Alecsandri nr 6.

07
/02
/22

Opera Națională București prezintă vineri, 11 februarie, ora 18:30, spectacolul de operă „La Bohème” de Giacomo Puccini, capodoperă a verismului care, de peste 125 de ani, impresionează și entuziasmează publicul din toate generațiile de melomani. Este una dintre cele mai reprezentative opere în care este cântată sublim viața tinerilor și atmosfera spiritului lor juvenil.

07
/02
/22

Vineri, 11 februarie 2022 (de la 19.00), la Sala Radio, SEARA BEETHOVEN se va desfășura sub bagheta dirijorului german CHRISTOPH  KÖNIG, care a urmat studii de perfecționare sub tutela unor celebri muzicieni, ca Sergiu Celibidache și Sir Colin Davis. Începând din stagiunea 2023 – 2024, Christoph König va prelua conducerea orchestrei simfonice a radioteleviziunii spaniole.

07
/02
/22

Joi, 10 și vineri,11 februarie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul italian Gian Luigi Zampieri, va prezenta un program cu două lucrări de referință: Concertul în la major pentru clarinet şi orchestră, KV622 de Wolfgang Amadeus Mozart, cu clarinetistul Emil Vișinescu în ipostaza de solist, și Simfonia nr. 1, în do minor, op. 11 de Felix Mendelssohn. Concertele se vor desfășura de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, în condițiile respectării restricțiilor pandemice. 

26
/01
/22

Piano STAR - Programul de excelență destinat tinerilor pianiști din segmentul preuniversitar a organizat sâmbătă, 22 ianuarie 2022, Festivalul Piano STAR, un maraton al repertoriilor studiate în întregul proiect, după 4 module de perfecționare tehnică și interpretativă, susținute de profesori de pian din importante academii de muzică din Europa.

18
/01
/22

Situația globală din ultimii (deja) doi ani și mai ales de anul trecut a adus sau accelerat câteva trenduri interesante în producția, prezentarea și consumul de muzică clasică, în opțiunile publicului și modul în care artiștii și organizatorii de evenimente au adus muzica spre audiențe tot mai largi.