Scena teatrului românesc se pregăteşte pentru lansarea Festivalului Naţional de Teatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/scena-teatrului-romanesc-se-pregateste-pentru-lansarea-festivalului-national-de-teatru/

Începând cu 26 octombrie, scena teatrului românesc se pregăteşte pentru un nou eveniment de amploare- lansarea Festivalului Naţional de Teatru. În perioada 26 octombrie- 4 noiembrie, Bucureşti va fi locul în care spectacolul se va desfăşura în toată strălucirea sa, atât sub formă vizuală- spectacole de teatru, cât şi auditivă prin intermediul pieselor radiofonice. Conferinţa […]

Un articol de |10 octombrie 2012

Începând cu 26 octombrie, scena teatrului românesc se pregăteşte pentru un nou eveniment de amploare- lansarea Festivalului Naţional de Teatru. În perioada 26 octombrie- 4 noiembrie, Bucureşti va fi locul în care spectacolul se va desfăşura în toată strălucirea sa, atât sub formă vizuală- spectacole de teatru, cât şi auditivă prin intermediul pieselor radiofonice.

Conferinţa de lansare a evenimentului va avea loc joi, 18 octombrie în incinta UNITER şi va reprezenta punctul de plecare pentru cea de-a 22-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru.

Printre scenele care vor beneficia de reprezentaţii pe toată perioada desfăşurării evenimentului se vor număra cele din incinta Teatrului Naţional Bucureşti, Teatrului Odeon, ArCuB, Teatrului Metropolis, Operei Naţionale Bucureşti, Teatrului Bulandra, Teatrului ACT, Clubului ,,La Scena’’, Teatrului Mic, Teatrului de Comedie, Teatrului Foarte Mic, UNATC, Terasa Le Theatre, Fundaţia Lowendal şi Centrului Cultural pentru UNESCO ,, Nicolae Nălcescu’’.

În plus, în incinta Muzeului Curtea Veche va avea loc un workshop intitulat Spre Damasc coordonat de către Cătălina Buzoianu alături de Mircea Florian şi Daria Alexandru, workshop în cadrul căruia participanţii se vor familiariza cu lumea spectacolului într-un mediu profesionist şi primitor,

Scena teatrului Metropolis va găzdui piese precum Vocea umană- în regia Sandei Manu şi jucată de către Oana Pellea, dar şi Îngeri în America în direcţia de scenă a lui Victor Ioan Frunză.

Adaptările radiofonice care au la bază scrierile lui Ion Luca Caragiale precum Mofturi, Momente şi Schiţe şi Năpasta vor fi difuzate de către Radio România Cultural. Pe toată perioada festivalului, piesa  Drumul spre Damasc- producţie 2009 a Teatrului Naţional Radiofonic va fi disponibilă on-line.

Festivalul Naţional de Teatru reprezintă cea mai amplă reuniune de de spectacole în decursul aceleaiaşi stagiuni. Prima ediţie a acestui festival a avut loc în anul 1990, din iniţiativa criticului de teatru Valentin Silvestru şi a reunit personalităţi marcante din lumea teatrului aflate în exil. Chiar dacă prima ediţie s-a desfăşurat punându-se accent pe piesele lui Ion Luca Caragiale, în decursul timpului numele autorului a fost retras şi readăugat în titulatura evenimentului. Încă de la prima stagiune a Festivalului Naţional de Teatru, critici precum Cristina Dumitrescu, Alice Georgescu, Ludmila Patlanjoglu, Natalia Stancu şi Ion Parhon au stabilit agenda artistică a evenimentului. Începând cu 2001, unicul selecţioner, dar şi director artistic al Festivalului Naţional de Teatru este Alice Georgescu.

22
/07
/17

„Toate aceste nopți albe / All These Sleepless Nights”, „filmul documentar deghizat în ficțiune, teribil de sexy și năucitor în aparenta lui frivolitate”, după cum îl descrie Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania, va intra în cinematografe vineri, 28 iulie.

22
/07
/17

Într-un spațiu cu o istorie tulbure precum cea a Balcanilor, unde în loc de „casă, dulce casă” zici „butoi cu pulbere”, totul se schimbă, chiar și iubirea. De care te bucuri unde, când și cum poți, chiar și pe drum. Pătimașe și variate, poveștile de amor balcanic au prins viață în filme care te însoțesc asemeni celor mai dulci amintiri ale iubirilor de-o vară.

21
/07
/17

Bogdan-Alexandru Stănescu (BAS) coordonează colecția „Biblioteca Polirom”. BAS (39 de ani) este poet și, din acest an, romancier. Cartea sa „Copilăria lui Kaspar Hauser” a fost primită cu entuziasm, primind elogii peste elogii. Ne-am întâlnit să stăm un pic de vorbă despre cărți, nu neapărat ale noastre. A reieșit că situația nu e deloc roz. Iată.

21
/07
/17

Toys este o experienţă teatrală radicală, venită din Los Angeles, unde piesa autoarei Saviana Stănescu a fost pusă în scenă cu două stagiuni în urmă de Gábor Tompa. Acesta a încadrat textul într-o oră, cu o mare economie de cuvinte, un text plin de elipse şi întreruperi. Ca urmare, această sumbră poveste cu zâne nu se pierde în psihologizarea interminabilă a personajelor, cu atât mai puţin în amânarea narcotică a unui final. O concizie rar întâlnită în ziua de azi.

21
/07
/17

Chester Bennington, solistul celebrei trupe americane Linkin Park, s-a sinucis. Cântărețul, în vârstă de 41 de ani, s-a spânzurat în ziua în care prietenul lui, Chris Cornell, de la Soundgarden - care s-a sinucis la rândul lui în luna mai - ar fi împlinit 53 de ani. Solistul trupei Linkin Park i-a scris atunci lui Cornell o scrisoare prin care rememorează ce a însemnat prietenia lor.

20
/07
/17

Astăzi, 20 iulie, de la ora 18.30, în Grădina Cărturești Verona din București (Str. Pictor Arthur Verona 13-15), Veronica D. Niculescu va citi fragmente din primul său roman pentru copii, O vară cu Isidor, apărut de curînd în colecția „Junior” a Editurii Polirom, ediţie ilustrată, disponibilă și în format digital.

19
/07
/17

Romanul „Fiica Estului” (traducere din limba spaniolă de Mariana Sipoș) a fost publicat la Editura Polirom în anul 2017.

19
/07
/17

Din 15 iulie, românii pot vota online cele mai relevante kitsch-uri autohtone timp de două săptămâni. Categoriile și nominalizările au fost făcute de o comisie formată din Sergiu Vasile (Utopia Balcanica și Timesnewroman), Mihai Popescu (VICE),Corina Băcanu, Cristian Șimonca (Blogu’ lui Otravă), Ioana Mănoiu (Managing Partner GMP Public Relations) și Cristian Lică, Kitsch manager la Romanian Kitsch Museum. Comisia a ținut cont de sugestiile exprimate de vizitatorii muzeului și de recomandările din social media.

19
/07
/17

La finele anului 2016, Franța își arăta gratitudinea față de Vladimir Cosma într-un spectacol aniversar unic. Peste 3.500 de persoane au aplaudat, în picioare, la finalul concertului triumfal al compozitorului român, aflat la pupitrul Orchestrei Române de Tineret, prin care acesta aniversa, la Palatul Congreselor din Paris, 50 de ani de activitate artistică de succes.