„Școala de altădată”, o expoziție inedită dedicată părinților și copiilor de acum
https://www.ziarulmetropolis.ro/scoala-de-altadata-o-expozitie-inedita-dedicata-parintilor-si-copiilor-de-acum/

În prag de început de an şcolar, copiii de ieri şi de azi sunt invitaţi la Mega Mall să viziteze expoziţia Școala de Altădată, în perioada 4 – 27 septembrie.

Un articol de Petre Ivan|8 septembrie 2020

Un prilej pentru părinți să-și amintească de cei mai frumoși ani, iar pentru cei mici să ia contact cu ce însemna școala fără tablete și internet, expoziția semnată de Asociația Muzeul Jucăriilor reușește să creioneze o istorie vizuală a școlii românești din ultima sută de ani.
„Școala de altădată” aduce laolaltă un număr impresionant de peste 500 de obiecte din perioada interbelică și comunistă, care ilustrează evoluția școlii prin prisma accesoriilor școlare. De exemplu, tăblița de ardezie, creta si stiloul ne spun povestea scrisului la școală, înainte de apariția tabletelor și a tehnologiei.

Vizitatorii vor avea ocazia să descopere manuale școlare, globuri pământești, uniforme școlare, bănci, ascuțitori, caiete școlare, creioane, gume de șters, stilouri, tocuri, pixuri, călimări, cerneală, acuarele, penare, numărători, cretă, matricole, ghiozdane, fotografii de epocă originale cu școala de altădată, diplome, insigne, pionieri și străjeri, carnete pentru note, planșe școlare, reviste, cărți cu tematică școlară și multe altele.

Printre cele mai interesante obiecte expuse se numără o primă ediție din 1960 a popularei cărți pentru copii „Martinel Învață Alfabetul”. Mare parte dintre exemplificările literelor sunt specifice perioadei publicării cărții: avionul care imită un MIG 15, steagul roșu, ziarul “Veac Nou” ș.a.m.d. Alte elemente speciale ale colecției pe care vizitatorii sunt invitați să le descopere sunt creioanele fabricate în România în anii 1930, sau caiete de amintiri (precursorul îndrăgitului oracol) din 1880.

Expoziția poate fi vizitată începând cu 4 septembrie la etajul 1 al centrului comercial, zona Peek & Cloppenburg, și face parte dintr-o serie de evenimente inițiată de Mega Mall pentru a aduce mai aproape de publicul larg, povești și obiecte de muzeu, într-un mod accesibil și distractiv. Din seria expozițiilor educative găzduite de Mega Mall anul acesta mai fac parte „Muzeul Jucăriilor” și „Can Art&Design Festival”.

20
/12
/21

În an centenar, Opera Națională București găzduiește în cea de-a doua jumătate a lunii decembrie expoziția de desen și pictură „PO în forme și culori “ a lui David Mihai. Expoziția este deschisă publicului larg în perioada 23 decembrie – 29 decembrie 2021, la Opera Naţională București. Accesul la expoziție se realizează la spectacolele din repertoriu sau în cadrul tururilor ghidate. Pentru programare tur ghidat este necasar să trimiteți un mail la [email protected]

19
/12
/21

TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?], în parteneriat cu Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) are plăcerea să anunțe deschiderea a trei noi expoziții și intervenții din seria SIMȚI ~ ALUNECI ~ CÂNȚI la Suprainfinit Gallery, THE INSTITUTE și Switch Lab, sâmbătă, 18 decembrie. De asemenea, în prima expoziție SIMȚI ~ ALUNECI ~ CÂNȚI (1-245), la Combinatul Fondului Plastic, vor avea loc o serie de tururi ghidate.

13
/12
/21

Muzeul Național de Artă al României vă invită la o nouă „Întâlnire la muzeu” marți, 14 decembrie, ora 18.00, cât și la un ghidaj cu tema „Reprezentări ale Nașterii Domnului în Galeria de Artă Europeană”. 

08
/12
/21

MNAC deschide, începând cu 9 decembrie 2021, al doilea sezon expozițional al anului care marchează două decenii de la apariția primului muzeu național de artă contemporană din România.

08
/12
/21

Episodul pilot al Sinestezia, proiectul cultural al Asociației Industrii Creative, s-a încheiat. Pe scurt, acesta a însemnat 5 zile în care 14 artiști au adus arta în fața publicului pe 5 scene, sub forme de manifestare variate și contemporane.

25
/11
/21

Expoziția-eveniment „Idolul modern. Henry Moore în Blocul Răsăritean” este deschisă vizitatorilor în perioada 14 octombrie 2021 – 6 februarie 2022, la Muzeul Național de Artă al României. Publicul este invitat astfel să redescopere un moment esențial pentru istoria recentă a artei românești și est-europene.

24
/11
/21

În perioada 26-30 noiembrie 2021, la Iași are loc prima ediție a evenimentului Sinestezia. Timp de 5 zile, publicul se va întâlni cu artiști ieșeni și din țară și va explora arta în diverse forme neconvenționale, atât fizic, cât și online prin transmisiuni live gratuite.