Scriere creativă la Vama Veche, cu T. O. Bobe
https://www.ziarulmetropolis.ro/scriere-creativa-la-vama-veche-cu-t-o-bobe/

În săptămâna 5 – 12 iunie 2016, Club Revdepov organizează la Vama Veche un atelier de scriere creativă sub îndrumarea scriitorului T. O. Bobe.

Un articol de Liliana Matei|4 mai 2016

Aflat la a 5-a ediție, atelierul de proză de la Vama Veche îi așteaptă pe cei pasionați de scris și de mare într-o vacanță în care să se bucure de amândouă, alături de colegi cu aceleași interese. Programul cuprinde exerciții literare ad-hoc sau cu deadline până seara. În fiecare dimineață, cursanții vor afla de la T. O. Bobe câteva repere legate de alegerea subiectului, fișa de personaj, structură, suspans, stil, începuturi și finaluri. Serile vor fi dedicate lecturilor și discuțiilor pe texte. Între cele două momente ale zilei e timpul liber, de inspirație și hoinăreală.

„Sînt perfect conștient că într-o săptămînă de cursuri nu se pot realiza prea multe lucruri. Dacă, însă, definim creativitatea în termenii psihoterapeutului Mugur Ciumăgeanu, drept „schizofrenie bine temperată”, m-aș bucura să pot canaliza, într-o oarecare măsură, dacă e cazul, acea „schizofrenie” creativă, astfel încît ea să devină sau să se apropie cît mai mult de ceea ce numim îndeobște „literatură”. Și, mai ales, mi-aș dori să pot deschide cîteva noi unghiuri de a privi lumea și literatura, astfel încît criteriul creativității să nu rămînă doar un deziderat închistat în norme și reguli prea fixe. Desigur, nu poți învăța pe cineva cum să fie creativ, dar sper să pot facilita apariția unor condiții de manifestare a creativității, într-un spirit de prietenie și, deopotrivă, de competiție bună, lipsită de ranchiună și invidie, un spirit cît mai apropiat de acela al cenaclurilor în care am crescut. Mi-aș dori să învățăm fiecare de la fiecare, inclusiv eu, atît cît e posibil în doar o săptămînă petrecută împreună.” (T. O. Bobe)

T.O.BobeÎnscrierile la atelier sunt deschise până pe 15 mai. Cei care vor să participe sunt invitați să trimită un mail la simina arond revdepov punct ro, la care să atașeze o povestire. Costul atelierului este de 300 lei, la care se adaugă cazarea (200 lei). Mai multe detalii pe pagina atelierului.

INFO

Atelierul de scriere creativă de la Vama Veche are loc de două ori pe an, în iunie și în septembrie.

T. O. Bobe – Volume individuale: „Bucla” (Univers, 1999, Humanitas, 2015), „Darul lui Moş Crăciun” (Humanitas, 2003), „Cum mi-am petrecut vacanţa de vară” (Polirom, 2004, 2007; Humanitas, 2011), „Centrifuga” (Polirom, 2005), „Contorsionista” (Humanitas, 2011). Volume colective: „Tablou de familie” (Leka-Brâncuş, 1995), „Cartea cu bunici” (Humanitas, 2007), „Bookătăria de texte şi imagini” (Clubul Ilustratorilor, 2009), „Lexikon der sperrigen Wörter” (Merz & Solitude, 2010), „Primul meu job” (Art, 2011). Volume traduse: „Zentrifuge” (Merz & Solitude, 2004).

Club Revdepov organizează ateliere în care creatorii primesc feedback de la antrenori implicați. Domeniile sunt scriere (proză scurtă, poezie, scriere creativă în engleză, SF&F, scenaristică), artă (caligrafie, animație stop-motion), vorbire (comunicare, argumentare).

 

06
/12
/20

Joi, 3 decembrie 2020, în cadrul Conferinței Naționale a Managerilor Culturali (CNMC), Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) a anunțat rezultatele parțiale ale celui mai recent studiu „Tendințe ale consumului cultural în pandemie”, sondaj de opinie care reflectă intenția respondenților de a desfășura activități culturale în spațiul public și non-public pe parcursul anului 2020.

29
/11
/20

Iată un bun motiv pentru cei care vor să se întoarcă la plăcerile lecturii. Cărțile au fost și vor rămâne cel mai bun însoțitor, cu atât mai mult când în care stăm departe de ceilalți, iar călătoriile sunt dificile.

18
/11
/20

Miercuri, 18 noiembrie, ora 19.30 vă invităm să vizionați lansarea romanului Trenul de Erlingen sau Metamorfoza lui Dumnezeu de Boualem Sansal, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“, traducere din franceză semnată de Mădălina Ghiu. O distopie virulentă, luxuriantă, lumea ei semănând din ce în ce mai mult cu a noastră, noul roman al lui Boualem Sansal avertizează asupra proliferării extremismului religios în zonele fragile ale societății actuale.

13
/11
/20

Nadia Terranova este un nume nou din librăriile din România. Publicată pentru prima dată în limba română, scriitoarea se alătură autoarelor din Italia publicate la noi, dintre care cea mai citită rămâne Elena Ferrante, fenomenul ultimilor ani.

13
/11
/20

Luni, 16 noiembrie, începând cu ora 18.00, va avea loc live, pe pagina de Facebook a Institutului Francez, o masă rotundă, cu ocazia lansării celor două numere ale revistei Secolul 21, consacrate lui George Banu.