Scriitorul Cătălin Mihuleac, trei întâlniri cu publicul la unul dintre marile festivaluri literare franceze, Atlantide
https://www.ziarulmetropolis.ro/scriitorul-catalin-mihuleac-trei-intalniri-cu-publicul-la-unul-dintre-marile-festivaluri-literare-franceze-atlantide/

Cătălin Mihuleac va participa pe 25, 26 şi 27 februarie la un dialog cu publicul francez şi două dezbateri, întâlniri care fac parte din cea de-a zecea ediţie a festivalului Atlantide.

Un articol de Liliana Matei|22 februarie 2022

Având motto-ul „Les mots du monde à Nantes”, la acest eveniment literar au fost invitați 50 de scriitori din întreaga lume, între ei și laureatul premiului Goncourt 2021. Intenția directorului artistic Alain Mabanckou este ca Nantes să devină, pe durata celor patru zile de festival, „capitala entuziasmului cultural francez și a imaginarului lumii”. Discuțiile cu autorii și dezbaterile sunt completate de întâlniri cu elevii, ateliere și expoziții, precum și de sesiuni de autografe și vor avea loc în peste 20 de spații culturale.

În ultima zi a festivalului, pe 27 februarie, lui Cătălin Mihuleac îi este dedicată în exclusivitate o întâlnire cu publicul. Cu ocazia acestei „grande rencontre” va fi prezentat romanul „Les Oxenberg & les Bernstein” („America de peste pogrom” în ediția română), publicat în Franța la Editions Noir sur Blanc: „un eveniment literar remarcat pentru originalitatea și forța narativă extraordinare cu care este evocat unul dintre marile subiecte tabu din istoria României, pogromul de la Iași”.

Cele două dezbateri vor explora felul în care literatura abordează și reflectă teme importante ale imaginarului contemporan și est-european. Astfel, dialogul cu jurnalista și scriitoarea franceză Émilie Papatheodorou, cu tema „De cealaltă parte a migrației”, va porni de la maniera în care exilul redefinește raportul cu lumea și cu noi înșine. Iar dezbaterea la care vor participa, alături de Cătălin Mihuleac, jurnalistul și autorul slovac Arpád Soltész și scriitorul sârb Dragan Velikić are tema „Blocul estic, fragmente ale realului” și  își propune să fie „o privire fără ocolișuri asupra unei Europe dezmembrate de războaie succesive, lupte fratricide și capitalism sălbatic”. Programul festivalului, aici.

Un nou roman de Cătălin Mihuleac, în pregătire la Editura Humanitas

Un al treilea roman al lui Cătălin Mihuleac, având titlul provizoriu „Domnișoarele lui Marcel Fontaine”, va fi publicat în luna mai în colecția 821.135.1 – Scriitori români contemporani a Editurii Humanitas. Cele două romane precedente sunt „Deborah” și o ediție nouă, revăzută, a romanului tradus în ultimii ani în germană și franceză, „America de peste pogrom”.

 

15
/05
/23

Un program cu peste 20 de evenimente și un stand național cu o ofertă editorială consistentă, organizate de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi Accademia di Romania din Roma, vor constitui participarea României la Salonul Internaţional de Carte de la Torino, desfășurată în perioada 18-22 mai 2023.

03
/05
/23

Editura Nemira vă invită la evenimentul de lansare a volumului inedit de scrisori „Dragă tată”, scris de Patrick și Ernest Hemingway, o carte despre iubire și distanțe, despre părinți și fricile lor, despre copii și capriciile lor, despre un soi de imposibilitate de a mai recupera ceva în plină tranziție sau în plină degradare, publicată în colecția Yorick.

01
/05
/23

O selecție de titluri noi, disponibile la Editura Nemira în luna mai, în care veți regăsi „Proiectul Hail Mary” de Andy Weir, „Fiica de la Auschwitz” de Tova Friedman și Malcom Brabant și „Focul viu” de Stephen King, trei cărți care promit să-și fascineze cititorii de la primele pagini.

27
/04
/23

După primul volum din seria „Măștile Zeului", „Mitologia primitivă", în care autorul prezintă cititorilor izvoarele miturilor universale și arată cum acestea ne-au modelat înțelegerea lumii, văzută și nevăzută, de-a lungul timpului, Editura Trei oferă cititorilor pasionați de acest subiect ocazia incursiunii într-o lume fascinantă, cea a Mitologiei orientale.

27
/04
/23

Cum ar arăta realitatea dacă în locul pauzelor publicitare ar exista pauze de poezie? Am fi mai deschiși față de lume și față de cei din jurul nostru? La aceste teme de refelecție își propune să ofere un răspuns cea de-a șaptea ediție a proiectului „Poezia în oraș", care se derulează sub egida clusterului EUNIC Varșovia, în perioada 20 aprilie – 21 mai 2023, în capitala Poloniei.

09
/04
/23

Șapte recomandări de lectură pentru luna aprilie, în care veți regăsi scrisorile schimbate de legendarul Ernest Hemingway cu fiul său, Patrick, dar și un nou roman semnat de Amor Towles, autorul bestsellerului „Un gentleman la Moscova”. Titlurile selectate au apărut în această lună la Editura Nemira.