Scriitorul francez Jérôme Ferrari a câştigat premiul Goncourt pe 2012
https://www.ziarulmetropolis.ro/scriitorul-francez-jerome-ferrari-a-castigat-premiul-goncourt-pe-2012/

Scriitorul francez Jérôme Ferrari a câştigat, miercuri, premiul Goncourt pe 2012 – cel mai prestigios trofeu literar francez -, pentru romanul său „Le Sermon sur la chute de Rome” (publicat la editura Actes Sud), a cărui acţiune are ca fundal violenta Corsică.   Membrii juriului Goncourt au desemnat, din al doilea tur de scrutin, ca acest roman […]

Un articol de Andrada Văsii|7 noiembrie 2012

Scriitorul francez Jérôme Ferrari a câştigat, miercuri, premiul Goncourt pe 2012 – cel mai prestigios trofeu literar francez -, pentru romanul său „Le Sermon sur la chute de Rome” (publicat la editura Actes Sud), a cărui acţiune are ca fundal violenta Corsică.

 

Membrii juriului Goncourt au desemnat, din al doilea tur de scrutin, ca acest roman – o fabulă despre speranţe înşelate şi dezamăgire, care are în centru un bar dintr-o regiune muntoasă din Corsica – să câştige premiul Goncourt pe 2012.

Ceilalţi trei autori nominalizaţi au fost Joël Dicker – cu volumul „La vérité sur l’affaire Harry Quebert”, Linda Lê – cu volumul „Lame de fond” şi Patrick Deville – cu volumul „Peste et Choléra”.

Născut în 1968, la Paris, Jérôme Ferrari este profesor de filosofie şi consilier pedagogic la Liceul francez din Abu Dhabi din toamna acestui an, după ce a predat mulţi ani la Liceul internaţional din Alger şi la Liceul Fesch din Ajaccio.

 Prin romanul „”Le Sermon sur la chute de Rome”, Jérôme Ferrari îşi transportă cititorii în câteva peisaje spectaculoase din munţii corsicani, oferind astfel şansa acestei insule de a părăsi pentru o clipă rubrica „fapt divers” din ziare pentru a deveni pagini de literatură autentică.

Violenţa nu este absentă din opera sa. Un bătrân, Marcel Antonetti, s-a întors în sat pentru a se împăca cu eşecurile suferite. Spre surpriza generală, nepotul lui, Matthieu, renunţa la strălucite studii de filosofie pentru a devenit patronul unui bar din acel sat, pe care îl conduce împreună cu un prieten din copilărie.

Ambiţia lor este aceea de a transforma barul „în cel mai bun loc posibil”. Începutul este promiţător, însă, în scurt timp, iadul se dezlănţuie. Câteva elemente clasice – alcool, sex, corupţie – sufocă afacerea. Totul se încheie într-o baie de sânge, aşa cum se întâmplă adeseori în Corsica, traumatizată şi în urmă cu câteva săptămâni de asasinarea unui avocat celebru, la Ajaccio.

 

 

Sursa: Mediafax

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Scriitorul francez Édouard Louis, autor al cărții „Cine l-a ucis pe tata?”, a fost spectator al producției cu același nume, pusă în scenă de Andrei Măjeri la Teatrul Metropolis, în seara de vineri, 23 februarie 2024. În urma vizionării, publicul și oamenii de teatru prezenți în sală s-au bucurat de o conferință cu acesta, moderată de Mihaela Michailov, autoarea dramatizării.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

Luna martie vine mereu cu provocarea de a găsi mărțișorul perfect și cadoul ideal pentru femeile din viața noastră. Pe lângă flori și darurile – simbol, Vanner Collective propune și cadoul – experiență, cu un program de cinci mărțișoare teatrale cu cinci perspective feminine, care vor putea fi văzute între 3 și 17 martie, în diferite spații din București: „Cassandra”, „Tot ce e minunat în lume”, „Komorebi. Lumina care se filtrează printre copaci”, „Lemons. Lemons. Lemons. Lemons. Lemons.” și „Lungs”.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.