Scrisoare către Maiakovski
https://www.ziarulmetropolis.ro/scrisoare-c%c4%83tre-maiakovski/

Poetul Vladimir Maiakovski a murit acum nouăzeci de ani, pe 14 aprilie 1930.

Un articol de Andrei Crăciun|13 aprilie 2020

Scumpe domnule Maiakovski, dați-mi voie să vă aduc la cunoștință, ba chiar și la conștiință, următoarele: ne aflăm în plină distanțare socială, prilejuită de o pandemie asemănătoare gripei spaniole.

Stăm în case și ne gândim la trecut, ceea ce vedeți bine nu corespunde, ba chiar deloc, viziunii dumneavoastră despre lume. Viitorul e astăzi tot mai mult o ficțiune.

Scumpe domnule Maiakovski, nenumărate sunt acuzațiile care vi se aduc. Ați fost bolșevic, iar bolșevicii au lăsat în istorie mai mult sânge decât fapte nobile.

Nu vi se iartă nici măcar că v-ați ucis (ați fost ucis?) la treizeci și șase de ani (vârsa mea de acum), după cevă lămuriseți deja cu revoluția. Nu vi se iartă că ați crezut în Lenin și că ați fost, măcar pentru o vreme, poetul preferat al lui Stalin. Nu vi se iartă excesele, utopia etică, idealismul violent, nu vi se iartă satira și marile speranțe. Sunteți făcut de ticălos.

Pe scurt, abia dacă mai sunteți citit dincolo de granițele Uniunii Sovietice de odinioară.

Cu toate acestea, domnule Maiakovski, cei care trăiesc în această celulă ideologică nu mai pot să vadă mai departe, în orizontul unde este, de fapt, de găsit poezia dumneavoastră.

Ei nu mai pot să ajungă la primele dumneavoastră poeme, cele fără de partid, ei nu mai pot să afle că ați fost un artist total, că ați fi putut face pictură sau actorie cu la fel de mare talent, fiindcă zeii înșiși au fost excesivi când v-au hărăzit.

Dumneavoastră știați să vedeți inima rănită a lucrurilor, știați ce este dragostea și ce este moartea și nici măcar nu erați mai prejos de Esenin.

Scumpe domnule Maiakovski, vă scriu acum la nouăzeci de ani de când v-ați început eternitatea pentru a vă informa că Norul cu pantaloni este în continuare cel mai puternic manifest pe care l-a dat vreodată poezia lumii.

Nu cunosc final de poem mai puternic, mai frumos și mai adevărat decât ultimele versuri din Norul cu pantaloni, scrise la 1914-1915, în vremuri atât de tragice, încât cele de acum par numai o glumă.

Vi le mai amintiți, desigur:

Lăsați-mă!
Mint
sau am poate dreptate,
calm să mai fiu nu mi-e ușor.
Iată –
stelele decapitate,
iată cerul, un abator.
Cerule!
Scoate
pălăria ta veche!
Vin eu!
… Nu se aude nimic. Nici o silabă.
Iar universul doarme pe-o labă
cu căpușele stelelor în imensa-i ureche.

 

Scumpe domnule Maiakovski, cerul a rămas un abator și stelele sunt decapitate și poeții trăiesc în continuare dansând pe sârma persoanei I singular, deasupra prăpastiei unde zace un Dumnezeu muribund.

Cu toate acestea, frumusețea tot nu a salvat lumea și nebunia unei lumi drepte a fost crunt pedepsită.

Scumpe domnule Maiakovski vă scriu ca să vă informez că ne-au rămas tot mai puține vise și că doar marile dureri până la care ați zburat și dumneavoastră ne mai alină, uneori, inimile.

Adică, pentru a vă mulțumi.

Foto: Alexander Rodchenko, 1924



17
/11
/15

Am primit cu entuziasm vestea că Svetlana Aleksandrovna Aleksievici a fost laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2015. Era un entuziasm inocent, deci plin de speranță.

16
/11
/15

În urmă cu mai bine de un secol, într-o zi de 16 noiembrie (1903) se năştea Dumitru Staniloae, autoritate proeminentă a teologiei europene și cel mai mare teolog român. Membru titular al Academiei Române, Părintele Staniloae a lucrat vreme de 45 de ani la traducerea lucrării "Filocalia sfintelor nevoințe ale desăvârșirii" (în douăsprezece volume).

13
/11
/15

Trei scrisori în original adresate, în anii 1933-1934, de Constantin Noica lui Emil Cioran vor fi prezentate publicului, în premieră, sâmbătă, în cadrul unei expoziții ce va avea loc la Biblioteca Județeană "Astra" din Sibiu, cu ocazia manifestării "Zilele Emil Cioran". Aceste scrisori, care arată prietenia dintre Noica și Cioran, fac parte dintr-un număr de 600 de manuscrise donate bibliotecii sibiene de fratele lui Emil Cioran, Aurel.

11
/11
/15

În perioada 18-22 noiembrie 2015, Grupul editorial ALL va fi prezent la cea de-a XXII-a ediție a Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de învățătură. Cu această ocazie, va fi lansată ediția a doua a campaniei Cartea în așteptare, un proiect care încurajează lectura și cultivarea interesului pentru cărți în rândul tinerilor.

11
/11
/15

Joi, 12 noiembrie 2015, , începând cu ora 19.00, la Connect Hub (Bulevardul Dacia, nr. 99, etaj IV). scriitorul Răzvan Petrescu îşi lansează cel mai recent volum, “Ursulețul lui Freud” (editura Curtea Veche). Organizatorii evenimentului promit “o seară liniștită, dar tulburată de hohote de râs, şi o altfel de abordare a indecențelor literare.”

10
/11
/15

Marți, 17 noiembrie, de la ora 19.00, iubitorii de literatură au întâlnire, la Clubul Țăranului, cu David Grossman, unul dintre cei mai importanți scriitori israelieni, precum și unul dintre cei mai cunoscuți comentatori ai politicii țării sale.

06
/11
/15

"Mistuiţi", debutul literar al celebrului regizor de film David Cronenberg, a apărut, în această săptămână, în colecţia "Biblioteca Polirom", în traducerea din limba engleză a Iuliei Gorzo, fiind disponibil şi în ediţie digitală. Romanul va fi lansat la Târgul de Carte Gaudeamus, pe 20 noiembrie, de la ora 17.00, la standul editurii Polirom.

04
/11
/15

Scriitorul Mathias Enard a primit premiul Goncourt pe 2015, pentru romanul său "Boussole", apărut la editura Actes Sud. Romanul relatează povestea unei insomnii trăite de un tânăr muzicolog vienez, bântuit de amintirile sale din Orient.

29
/10
/15

Astăzi, scriitorul bucureștean Radu Cosașu împlinește optzeci și cinci de ani. Am ales – fără știrea autorului - optzeci și cinci de fragmente din cărțile sale. Am colindat prin miile de pagini cosașiene pentru aceste cuvinte. Bucurați-vă de ele. Astăzi, scriitorul bucureștean Radu Cosașu împlinește optzeci și cinci de ani.