Scrisoare către Kazuo Ishiguro
https://www.ziarulmetropolis.ro/scrisoare-catre-kazuo-ishiguro/

Romanul „Uriaşul îngropat”, de Kazuo Ishiguro (traducere din limba engleză de Vali Florescu), a fost publicat la Editura Polirom, în anul 2015. Kazuo Ishiguro a primit în 2017 Premiul Nobel pentru Literatură.

Un articol de Andrei Crăciun|24 octombrie 2017

Scumpe domnule Ishiguro, am primit cu bucurie vestea Nobelului dumneavoastră. De multă vreme vă socotesc unul dintre marii scriitori ai timpului prezent, deși nu obișnuiesc să fac ierarhii între scriitori.

Nu sunt dintre aceia care consideră că, odată cu dumneavoastră, Premiul Nobel pentru Literatură se întoarce la literatură, fiindcă îl consider pe Bob Dylan demn de o asemenea reverență. Cunosc, de altfel, că și domnia voastră aveți înțelepciunea de a vedea în Bob Dylan ceea ce este: un poet. Nu un trubadur oarecare din secolele XX-XXI.

Scumpe domnule Ishiguro, am procedat în felul următor: aflând că ați fost nobelizat am mers în biblioteca personală și am luat de pe raft Uriașul îngropat. Mărturisesc și mă fac vinovat: stătea pe raft și își aștepta rândul.

Am deschis această carte cu teamă. Fiind cel mai recent dintre romanele dumneavoastră, mă temeam de ce aș putea afla. Vă cunosc trecutul, știu cât este de glorios și m-a încercat, prea omenește, teama că nu mai puteți ajunge acolo unde ați fost. Am greșit.

Am citit o poveste grozavă, iar bătrânii britoni Axl și Beatrice, plecați în căutarea fiului lor uitat, mi-au rămas în inimă, și călătoresc în continuare în inima mea, întâlnindu-se acolo, iar și iar, cu Wistan și Sir Gawain și…

Scumpe domnule Ishiguro, am găsit în cartea dumneavoastră o cheie de înțelegere pe care am căutat-o vreme îndelungată: înțelegerea memoriei la om. Și am mai găsit și o cheie de înțelegere pentru sentimentul de vină la om.

Pentru mine nu a prezentat niciun fel de importanță că ați creat o lume alternativă și că ați așezat această lume alternativă în trecut. Eu am crezut, cred și voi crede în adevărul din romanul dumneavoastră.

Găsesc „Uriașul îngropat” o capodoperă, și la fel aș fi găsit și fără mondenitatea premiului cu care v-au încoronat în Suedia.

Scumpe domnule Ishiguro, cartea aceasta a dumneavoastră reușește să fie universală. Și, chiar și știind ceea ce am aflat din ea despre memorie, despre ceața care ne lasă fără amintiri (și poate că tocmai asta lasă rănile să se vindece), îndrăznesc să îi mai spun și eternă.

Sper să nu vă deranjeze.

Scumpe domnule Ishiguro, am găsit în cartea dumneavoastră o cheie de înțelegere pe care am căutat-o vreme îndelungată: înțelegerea memoriei la om.

Foto: Sky News

01
/03
/13

Program special educativ pentru copii la muzeul Antipa:     Pana la 30 martie 2013 – 6 sedinte In fiecare sambata – 10:00 – 11:00 8 aprilie – 12 aprilie 2013 – 5 ședințe De luni până vineri (în vacanța copiilor) – 10:00 – 11:00 PROGRAME ARTISTICE ARTA PLASTICĂ – OBIECT FORMATIV ŞI MIJLOC RECREATIV OBIECTIVE : 1. Învăţarea prin tehnici creative a unor elemente […]

01
/03
/13

Vineri, 1 martie, la Muzeul Naṭional de Istorie a României, Principele Radu va lansa volumul bilingv româno-englez ,, Ana. Portetul reginei/ Anne. The Queen’s Portrait’’. Principele Radu le va avea ca invitate la Sala Lapidarium pe Sandra Gãtejeanu- Gheorghe, director de protocol al Casei Regale, Georgeta Filitti, istoric şi  Irene Arsene, managing partner la Curtea […]

21
/02
/13

Dezbaterea intitulată „Este România altfel?“, inspirată de cartea lui Lucian Boia a ridicat importante probleme de indentitate naţională şi comportament social tipic românesc în interiorul şi în afara graniţelor ţării. Cartea „De ce este România altfel?“ (Editura Humanitas), scrisă de Lucian Boia, a fost dezbătută miercuri, 20 februarie, în sala de conferinţe a Colegiului Noua […]

19
/02
/13

240 de participanţi în campania vALLuntar, ediţia a II-a : bloggerii citesc şi plantează copaci cu sprijinul ROMSILVA   240 de bloggeri au fost admişi în ediţia a doua a campaniei online vALLuntar “Mai multe cărţi, mai multe şanse”, prin care Grupul Editorial ALL încurajează lectura şi voluntariatul. Campania este sprijinită de ROMSILVA. Anul acesta […]