Scrisoare către Piedone
https://www.ziarulmetropolis.ro/scrisoare-catre-piedone/

Când am păşit timid către lumea filmului, unul dintre primii actori care m-au cucerit a fost Bud Spencer. Aveam vârsta ideală să fiu fascinat de Piedone. Oferta filmelor care rulau din când în când în sala de sport a şcolii din satul meu cuprindea puţine titluri, câteva filme cu haiduci, două – trei cu arte marţiale şi celebra serie cu Piedone (în Egipt, Hong – Kong, Africa sau unde mai voia el să fie).

Un articol de Dede's (Dan Nicolaie)|27 iunie 2016

Cu 35 de ani în urmă, pe când prin fața ochilor îmi rulau aceste filme, comunismul devenea tot mai crunt, chiar și pentru un copil. Exista o ofertă incredibilă în materie de lipsuri. Pe acest fond, alături de câțiva prieteni de joacă am conceput un plan simplu pentru scoatere țării din criză: să-i scriem lui Piedone. Tocmai învățaserăm toate literele.

Iancu Jianu, Pintea și Anghel Șapte Cai, erau evident din altă epocă, karatiștii ne păreau chiar și nouă, cei mai naivi dintre copiii planetei, desprinși din desene animate, în schimb Piedone părea un om absolut serios, capabil prin simpla prezență să convingă/învingă orice adversar.

Urma să-i povestim, în scris, lui Piedone care este situația la noi, nu știam italiana, dar aveam convingerea că el știe foarte bine românește, după care treaba era simplă.

piedone

Dede’s, condeierul & Piedone, comisarul fără armă

Piedone venea la București, se ducea la Ceaușescu, jap-jap două palme, plus doi trei pumni, dacă mai era cazul, și fie îi venea mintea la cap și ne dădea de toate (a se citi pâine, carne, suc, ciocolată și desene animate la televizor) fie îl schimba și punea pe altul. Atunci nici măcar nu știam că există Ion Iliescu, dar asta e cu totul altă discuție.

Din fericire, pentru noi, și nefericere pentru poveste, ne-am împotmolit repede cu planul, dacă plic și hârtie am găsit, când am vrut să achiziționăm niște timbre de la Nea Marin – Ridiche, poștașul satului, tirul lui de întrebări, legate de conținutul și adresantul scrisorii, ne-au descurajat total, mai ales că a venit și celebra „hai că vă spun eu la școală”.

Am revizuit repede planul și am ajuns la concluzia că e imposibil să nu afle Piedone  de situația din România, pe care o va rezolva cu ocazia primului film.

Ca să fiu foarte sincer nu sunt foarte încântat nici acum de felul cum decurg lucrurile în țara noastră, iar de ieri am mai pierdut o speranță, nici măcar nu pot să-i mai scriu lui Piedone.

Foto: Dede’s & Piedone – facebook, cinemagia

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.