Scrisoare deschisa împotriva Ministrului Culturii şi CNC
https://www.ziarulmetropolis.ro/scrisoare-deschisa-impotriva-ministrului-culturii-si-cnc/

O scrisoare deschisă a peste 75 de cineaşti, adresată Ministrului Culturii şi Directorului Centrului Naţional al Cinematografiei, atrage atenţia că producătorii de film vor pierde finanţările forurilor europene dacă nu vor fi respectate termenele stabilite.

Un articol de Petre Ivan|16 decembrie 2013

O scrisoare deschisa a peste 75 de cineaşti, adresată Ministrului Culturii şi Directorului Centrului Naţional al Cinematografiei, atrage atenţia că producătorii de film vor pierde finanţările forurilor europene dacă nu vor fi respectate termenele stabilite.

Peste 75 de persoane din lumea filmului autohton au semnat o scrisoare deschisă, adresată Ministrului Culturii şi Directorului Centrului Naţional al Cinematografiei, prin care cer anularea hotărârii Consiliului.

Joi, 12 decembrie, Consiliul de Administrație al Centrului Național al Cinematografiei a hotărât prelungirea termenului de depunere a dosarelor la concursul anual de proiecte cinematografice cu încă două luni, ceea ce face ca anul acesta niciun proiect cinematografic autohton să nu fie finanţat.

O zi mai târziu, pe 13 decembrie – dată care coincide cu termenul-limită pentru înscriere proiectelor de film-, o serie de cineaşti au luat cu asalt Centrul Naţional al Cinematografiei pentru a-şi manifesta dezacordul faţă de această decizie, ale cărei motivaţii nu au fost făcute publice, notează Mediafax.

Textul integral al Scrisorii, care  atrage atenţia că producătorii de film vor pierde finanţările forurilor europene dacă în ţară nu se respectă termenele, se poate citi mai jos, precum şi lista semnatarilor

11

Scrisoare deschis şi lista semnatarilor

SCRISOARE DESCHISĂ                                                                                       

Ministrului Culturii,

Directorului Centrului National al Cinematografiei

Prin prezenta, semnatarii de mai jos solicităm anularea imediată a hotărârii Consiliului de Administrație al CNC pentru prelungirea termenului de depunere a dosarelor la concursul de selecție a proiectelor cinematografice sesiunea I/2013 până la data de 14.02.2014.

Considerăm abuzivă, nejustificată și contrară intereselor cineaștilor decizia de amânare – fără nicio motivație publică – a termenului de depunere a dosarelor de concurs cu mai puțin de 24 ore înaintea termenului anunțat inițial (13.12.2013). Astfel, termenul de prelungire propus (aprox. 2 luni) e mai lung decât termenul de depunere a dosarelor (12.11-13.12. 2013), ceea ce este aberant și naste suspiciuni și temeri referitoare la adevăratele motive pentru care a fost adoptată aceasta decizie.

De asemenea, întârzierea anunțării rezultatelor concursului cu 2 luni va determina imposibilitatea participării cu șanse a producătorilor români la programele de finanțare europeană (CREATIVE EUROPE-MEDIA, EURIMAGES), cu termene de depunere în februarie și martie, programe care solicită prezentarea unor dovezi de finanțare națională. Astfel, recenta hotărâre a CNC stopează clar posibilitatea ca producătorii români să obțină finanțări europene, în totală contradicție cu politica și strategia pro-europeană a Guvernului.

Citiţi şi: Cineaştii români vor să salveze cinematografia de la dezastru

Credem că recenta hotarire de C.A confirmă trista și lunga experiență de până acum din cinematografie: lipsă de transparență în luarea deciziilor, incompetență, clientelism și manevre politice subterane.

Nu solicităm altceva decât respectarea legii și ca persoanele care fac parte din C.A al CNC, directorul general al instituției să fie răspunzători pentru deciziile lor.

Cerem ca susținerea cinematografiei românești să devină o prioritate reala a politicii culturale a Guvernului, în condițiile în care, în ultimii 13 ani, filmele româneşti au câştigat cele mai importante premii la festivalurile de primă mărime din lume şi, totodată, au fost distribuite în zeci de ţări. Cinematografia românească are potenţialul de a continua să producă deopotrivă beneficii comerciale şi de imagine. Nu poate însă face acest lucru fără o restructurare profundă şi fără resurse. Şi e de presupus că cei mai competenţi şi potriviţi să genereze această dezvoltare sunt cei care au determinat şi schimbarea la faţă a cinematografiei române din ultimii 12 ani.

Cu ocazia fiecărei schimbări de guvern s-au purtat discuţii despre situaţia din cinematografie – şi nu s-a trecut niciodată de stadiul promisiunilor vagi fără nici un rezultat. Sperăm că nu va fi cazul și de această dată.

Semnează,

Gabriel Achim – regizor

Ana Agopian – scenarist

Barbu Balasoiu – operator

Ileana Birsan – critic de film

Mihai Bogos – sound designer

Dorian Boguta – actor, regizor

Adina Bradeanu – critic de film

Laurentiu Bratan – critic de film

Daniel Burlac – producator

Stefan Constantinescu – regizor

Codruta Cretulescu –  critic de film, producator

Catalin Cristutiu – monteur

Anca Damian – regizor

Vivi Dragan Vasile – operator, producator

Adina Dulcu – producator

Bogdan Dumitrache – actor

Radu Gabrea – regizr

Corneliu Gheorghita – regizor

Oana Giurgiu – producator

Tudor Giurgiu – regizor, producator

Vlad Ilicevici – director festival

Radu Jude – regizor

Oana Kelemen – producator

Monica Lazurean Gorgan – producator

Anca Miruna Lazarescu – regizor

Alexandru Maftei – regizor

Cristi Marculescu – critic de film

Raluca Manescu – scenarist

Alex Margineanu – actor

Claudiu Mitcu – regizor

Catalin Mitulescu – regizor

Daniel Mitulescu – producator

Anamaria Moldovan – actrita

Bogdan Mustata – regizor

Alexander Nanau – regizor

Paul Negoescu – regizor

Calin Netzer – regizor

Mona Nicoara – regizor

Doru Nitescu – regizor

Adina Pintilie – regizor

Corneliu Porumboiu – regizor

Anca Puiu – producator

Cristi Puiu – regizor

Tudor Reu – producator

Iulia Rugina – regizor

Adrian Silisteanu – operator

Adrian Sitaru – regizor

Ada Solomon – producator

Alexandru Solomon – regizor

Corina Stavila – monteur

Andrei Tanase – regizor

Nicolae Constantin Tanase – regizor

Sorin Ana

Andra Arghir

Andreea Bortun – scenarist

Tudor Botezatu – regizor

Sebastian Condurache

Georgiana Constantin

Denis Dinulescu – scenarist

Anca Dragoi

Emilian Floares

Roxana Garet – legal consultant

Mihnea Rares Hantiu

Irina Henegar

Anna Kalimar

Mihai Kolcsar

Irina Malcea

Marta Marinescu

Gimina Maxim – producator

Dan Mironovici

Daria Nistor

Dorina Oarga

Greta Oros

Valentino Rudolf – producator

Liviu Sandulescu – regizor

Ramona Sarbu

Dan Staiculescu – critic de film

Consiliul de Administraţie al Centrului Naţional al Cinematografiei este alcătuit, conform hotărârii nr 136/2.08.2013, din Mihai-Ioan Kogălniceau (Preşedinte), Sorin Botoşeneanu, Elisabeta Bostan, Ioan Cărmăzan, Gheorghe Chiriţă, Florin Paraschiv.

Foto cu scrisoare deschisa împotriva Ministrului Culturii şi CNC – Emilian Floareş, Cinemagia

28
/02
/17

Festivalul Internațional de Film DaKINO aduce la București, în proiecții speciale, în premieră în România, o serie de filme nominalizate la Premiile Oscar. Evenimentul va avea loc în perioada 1-5 martie la: ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Cinema PRO, Cinema Muzeul Țăranului - Studioul Horia Bernea.

28
/02
/17

Între 1-5 martie 2017 la Cinemateca Union din Bucureşti va avea loc o retrospectivă In Memoriam, a filmelor regizate de Radu Gabrea, unde spectatorii vor putea vedea o selecţie de 10 filme regizate de regretatul cineast român. Filmele vor fi precedate de documentarul Interviuri cu Radu Gabrea. Intrarea va fi liberă.

28
/02
/17

Între 28 martie și 2 aprilie, în parteneriat cu Arsenal - Institute for Film and Video Art și cu sprijinul generos al Goethe-Institut, Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF oferă publicului românesc rara oportunitate de a viziona câteva dintre cele mai provocatoare titluri din selecția prestigiosului Festival Internațional de Film de la Berlin, din secțiunea sa de avangardă: Berlinale Forum Expanded.

28
/02
/17

„Moonlight” / „În lumina lunii” a câștigat, ieri dimineață, premiul pentru Cel mai bun film la cea de-a 89-a ediție a galei Premiilor Oscar. Drama scrisă și regizată de Barry Jenkins a mai obținut statuetele pentru Cel mai bun actor în rol secundar (Mahershala Ali) și Cel mai bun scenariu adaptat (Barry Jenkins). Din 10 martie, Moonlight poate fi văzut în cinematografele din țară, distribuit de Transilvania Film.

28
/02
/17

CORESPONDENŢĂ DE LA BERLIN Despre filmul maghiar câştigător al Ursului de Aur, „A Teströl és Lélekröl”/„On Body and Soul”, regizat de Ildikó Enyedi. Şi despre „The Dinner”, în regia Oren Moverman şi cu Richard Gere şi Steve Coogan - o dramă americană desfășurată în jurul unei cine dintr-un restaurant simandicos.

27
/02
/17

Într-o zi de 27 februarie se năștea Elizabeth Taylor, ”actriţa cu ochi violet”, considerată cea mai frumoasă femeie din lume în anii ’50. Elizabeth Taylor, „ultimul star al Hollywoodului de altădată”, a fost distinsă cu Premiul Oscar de două ori, una dintre cele mai răsfăţate actriţe din toate timpurile, dar şi, cea mai “scumpă”, pentru rolul din “Cleopatra” primind în anul 1962, peste un milion de dolari...

27
/02
/17

CORESPONDENȚĂ DE LA BERLIN Despre cât de greu se obţin biletele la proiecţiile din cadrul Festivalului de Film de la Berlin. Despre filmul care a deschis ediţia din acest an - "Django", povestea celebrului chitarist de jazz Django Reihardt. Şi despre o dramă japoneză plină de sensibilitate şi candoare.

26
/02
/17

Filmul „Lion/Saroo: Drumul spre acasă” care se bucură de un succes răsunător în toate colţurile lumii, se bazează pe o poveste reală, emoţionantă şi plină de candoarea şi speranţa regăsirii familiei.

25
/02
/17

În perioada 14-17 septembrie 2017, va avea loc a doua ediție a DokStation Music Documentary Film Festival, singurul festival de documentare muzicale din București. Proiecțiile, concertele, evenimentele și atelierele pentru copii și tineri se vor desfășura în mai multe cartiere ale capitalei.

24
/02
/17

CRONICĂ DE FILM Danny Boyle ţinteşte resursele de nostalgie după tinereţe ale spectatorilor, cu „T2 Trainspotting”, reîntâlnirea a patru personaje celebre după 20 de ani. În schimb, „Copacul cu poveşti”, de spaniolul J.A. Bayona, este o melodramă care evadează din când în când în fantastic, însă fără o mare îndrăzneală.

23
/02
/17

„Bacalaureat” (regia Cristian Mungiu)”, „Câini” (regia Bogdan Mirică), „Două lozuri” (regia Paul Negoescu), „Inimi cicatrizate” (regia Radu Jude) și „Sieranevada” (regia Cristi Puiu) intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo 2017 la categoria „Cel mai bun film”.

22
/02
/17

Cele mai bune filme de peste an vin în 2017 la Festivalul Internațional de Film Transilvania, a cărui ediție cu numărul 16 va avea loc între 2 și 11 iunie. Premiate în marile festivaluri sau incluse în topurile de sfârșit de an ale criticilor, primele titluri anunțate din programul festivalului prefigurează o selecție eclectică, din care nu vor lipsi filme ce abordează teme fierbinți ale momentului - politică, religie, societate - , dar și filme de gen cu cârlig la marele public.