Scurt/4: Istorii de inimă neagră – din 28 noiembrie în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/scurt4-istorii-de-inima-neagra-din-28-noiembrie-in-cinematografe/

Omnibusul Scurt/4: Istorii de inimă neagră, compus din patru dintre cele mai aplaudate scurtmetraje româneşti ale lui 2014, va avea premiera în cinematografele din România în data de 28 noiembrie.

Un articol de Petre Ivan|5 noiembrie 2014

Scurt/4: Istorii de inimă neagră strânge laolaltă nume consacrate ale filmului și teatrului românesc (Olimpia Melinte, Marcel Horobeț, Gabriel Spahiu, Andi Vasluianu, Dorian Boguță, Șerban Pavlu, Rodica Lazăr) și tinere speranțe (Florin Penișoară, Sofia Nicolaescu, Adina Ștețcu, Paul Radu, Dragoș Sora, Eugen Matei Lumezianu), plus legenda vie a muzicii ușoare românești, Angela Similea, într-o apariție extraordinară.

Proiectul este format din scurtmetrajele independente O lume nouă (regia Luiza Pârvu, selecție oficială Festival de Brest 2014), Trece și prin perete (regia Radu Jude, mențiune specială „Quinzaine des realisateurs” – Cannes 2014), Kowalski (regia Andrei Crețulescu, „Cel mai bun scurtmetraj” – Zagreb Film Festival 2014) și Să mori de dragoste rănită (regia Iulia Rugină, „Cel mai bun scurtmetraj românesc” – TIFF 2014).

Realizate de case de producție diferite, filmele sunt legate din punct de vedere tematic: toate vorbesc despre viață și, mai ales, despre moarte, pe diferite tonuri. Ideea scurt/4omnibusului s-a născut anul acesta la TIFF, unde cele patru filme au fost selecționate de Mihai Chirilov în cadrul competiției Zilele Filmului Românesc.

„Noul Val reprezintă un mod simplu (și pe alocuri simplist) de a clasifica niște filme și, desigur, aceste valuri nu-s veșnice. […] Recolta de scurtmetraje difuzate în acest an la TIFF oferă o viziune precisă în ceea ce privește viitorul cinema-ului românesc.”, spune Boyd van Hoeij, critic de film pentru The Hollywood Reporter, și membru în juriul ZFR 2014.

O lume nouă (produs de Toma Peiu, Luiza Pârvu și Adriana Răcășan) spune o poveste cu emigranți români în Pennsylvania anului 1908, inspirată din fapte reale: cizmarul Petru o întâmpină pe Ana, soția vărului său, în casa lor din Lumea Nouă, dar lucrurile s-au schimbat mult de când nu s-au mai văzut…

Trece și prin perete (produs de Ada Solomon și Radu Jude), poveste inspirată de Cehov, o are în centrul atenției pe micuța Sofia, care nu poate să adoarmă deoarece se aud plânsete de la vecini: este priveghiul unui tânăr care s-a sinucis…

Kowalski (produs de Andrei Crețulescu și Claudiu Mitcu) pleacă de la o premisă cumva clasică – trei bărbaţi se întâlnesc într-un pub, la ceas de seară – și ajunge la o concluzie inevitabil/sângeroasă, într-un plan-secvență de 17 minute…

Să mori de dragoste rănită (produs de Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol și Dorian Boguță) este o poveste suprarealistă despre dragoste și moarte, muzică și destin, desfășurată într-un univers cu totul aparte, populat de personaje de la bizar în sus.

Toate cele pentru scurtmetraje se pot vedea în România numai în cadrul omnibusului Scurt/4: Istorii de inimă neagră, distribuit în cinematografe de Freealize.

Foto: Scurt/4- facebook.com/Scurtpepatru

04
/09
/22

În a doua parte a unui foarte subiectiv top pe luna august discut, pe scurt, trei documentare din acest an, printre care şi tulburătorul "Mariupolis 2", al regretatului regizor lituanian Mantas Kvedaravičius, ucis în războiul declanşat de Rusia în Ucraina.

28
/08
/22

PREVIEW Organizatorii Astra, festivalul internațional de cinema de non-ficțiune de la Sibiu, ajuns la a 29-a ediţie, anunţă că au pregătit un program variat, care include filme din toată lumea şi diferite formate ale cinemaului documentar, ce vizează un public divers.

26
/08
/22

Din această toamnă, Institutul Cervantes reia seria de proiecții lunare de filme difuzate cu acces liber pe platforma Vimeo, iar primul proiect din această serie îl reprezintă suita de filme online „Abycine Lanza” – un laborator de talente spaniole în devenire, difuzată grație colaborării inedite cu Abycine, unul dintre cele mai îndrăznețe festivaluri de film din peisajul spaniol contemporan. Filmele vor fi disponibile pe canalul Vimeo al Instituto Cervantes timp de 48 de ore, începând cu ora 21.00 (ora României), începând din ziua indicată (zilele de vineri ale fiecărei săptămâni).

26
/08
/22

Azi, 26 august, de la ora 19:45, debutează la Cinema Muzeul Țăranului din București cea de-a doua ediție a ABIFF - Animation Bucharest Internaţional Film Festival, prin proiecția animației "Călătorie în ȚaraTa" (Journey to Yourland, Cehia - Slovacia, 2022), în regia lui Peter Budinský, un proiect ambițios în ceea ce privește abordarea vizuală și narativă, destinat publicului de familie.

26
/08
/22

Programul de studiu intensiv dedicat cineastelor din România și Republica Moldova și-a desemnat finalistele. 10 artiste vor participa în perioada 29 August - 4 septembrie la cea de-a doua ediție Sisterhood of Young Animation Auteurs (SYAA). În cadrul workshop-ului organizat la București, creatoarele de film de animație vor întâlni experți din domeniu și vor parcurge etape importante în dezvoltarea propriilor proiecte.

25
/08
/22

Numeroși fani nerăbdători, artiști și creatori de conținut au ales să descopere marele final al poveștii de dragoste dintre Tessa și Hardin din cea de-a patra ecranizare a seriei After - “După ce am găsit fericirea” la Cineplexx Băneasa, odată cu avanpremiera Ladies Night de miercuri, 24 august.

25
/08
/22

Sunscreen Film & Arts Festival anunță programul complet al primei ediții, care va avea loc între 8 – 11 septembrie la Constanța. Invitatul special al evenimentului va fi actorul de origine sârbă Darko Perić, cunoscut publicului din România din serialul spaniol La Casa de Papel (Netflix), unde l-a jucat pe Helsinki. Perić va fi prezent la Constanța pentru a se întâlni cu fanii, dar și pentru proiecția scurtmetrajului Patria (r. Alejandro Lobo, 2017), inspirat din fapte reale, unde îl joacă pe Ioan Clămparu, un proxenet român căutat internațional.

23
/08
/22

O tradiție la TIFF Oradea, selecția dedicată noii cinematografii maghiare se întoarce într-o nouă formulă la ediția din 2022 a festivalului. Lista celor mai noi și mai apreciate filme produse în ultimul an în Ungaria, proiectate în premieră la Oradea, va fi completată, în această toamnă, de o retrospectivă de autor dedicată regizoarei Ildikó Enyedi – una dintre cele mai influente cineaste europene.