Scurtă odă Odiseei pământene
https://www.ziarulmetropolis.ro/scurta-oda-odiseei-pamantene/

Se joacă la Centrul Cultural pentru UNESCO “Nicolae Bălcescu” nebuna comedie “O odisee pământeană”. Poate că această clasificare – comedie – este totuşi inexactă sau măcar insuficientă. “O odisee pământeană” este, mai ales, un spectacol de teatru atipic pentru scena bucureşteană.

Un articol de Andrei Crăciun|17 aprilie 2015

În primul rând, “Odiseea” nu prezintă o singură, defintivă poveste, fiind constituită dintr-un corp de povești, nu chiar unitar.

În al doilea rând, textele sunt scrise de înșiși actorii și regizorul – Radu Bucălae, Catalin Coșarcă, Smaranda Găbudeanu, Andrei Negoiță, Mihai Niță, Iulian Sfîrcea, Radu Dragomirescu.

În al treilea rând, fiind tineri, actorii și regizorul au curajul specific vârstei lor – gândesc și joacă dincolo de canoane, sunt intimi cu improvizația, au un umor pe care nu și-l înfrânează.

În al patrulea rând, obsesiile lor – traficul greu, relațiile la oamenii noi, clubbing-ul contemporan, drogurile ușoare, imbecilitatea diferitelor forme de autoritate – sunt ale timpului acesta, ceea ce face “Odiseea” pe gustul celor de-acum.

Pe de altă parte, nu cred că “Odiseea” și-a propus supraviețuirea, posteritatea, ceea ce este, de asemenea, foarte bine.

Timpul acesta e tot mai scurt. Pentru moment: se râde la acest spectacol, care având această structură rămâne greu de povestit, se râde bine.

“O odisee pământeană” anunță, încă din titlu, că va recurge la diferite trimiteri către cultura pop recentă. Momentul în care se reproduce, pe larg, o scenă din filmul de cinema ‘Trainspotting’ este, poate, chiar cel mai bun din câte se joacă în noapte.

Nu trebuie ocolite nici aceste adevăruri elementare: actorii aceștia sunt artiști în arta parodiei, Bucălae, Sfîrcea și Coșarcă și-au făcut, de altfel, deja un nume în lumea celor care improvizează. Sunt, ca să fim riguroși în descriere, spontani fără să fie superficiali.

Finalul la “O odisee pământeană”, care nu ocolește desigur, dantește, nimic din ce-i omenesc, este pur și simplu un delir pe acorduri muzicale, la care granița dintre artiști și public dispare. E cum trebuie să fie: toată lumea cântă și dansează, toată lumea se distrează, hai, toată lumea mâinile sus, sus în aer!

10505097_514842041953917_7511682964637604541_o

Spectacolul durează o oră și patruzeci de minute (cu o pauză de zece minute). Prețul unui bilet este de 20 lei.



05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.