Scurtmetraje hispanice de top, la Institutul Cervantes
https://www.ziarulmetropolis.ro/scurtmetraje-hispanice-de-top-la-institutul-cervantes/

Institutul Cervantes din Bucureşti, cu sprijinul Societăţii Culturale NexT, organizează joi, 27 februarie, de la ora 19.00, Seara de scurtmetraje. Joi va rula o primă parte a selecţiei „Cortos en el mapa” / „Scurtmetraje pe harta Spaniei”, filme realizate în Insulele Canare şi prezentate în cadrul programului „Canarias en Corto”.

Un articol de Petre Ivan|25 februarie 2014

Institutul Cervantes din București, cu sprijinul Societății Culturale NexT, organizează joi, 27 februarie, de la ora 19.00, Seara de scurtmetraje. Joi va rula o primă parte a selecţiei „Cortos en el mapa” /  „Scurtmetraje pe harta Spaniei”, filme realizate în Insulele Canare și prezentate în cadrul programului „Canarias en Corto”.

Începând cu luna ianuarie 2014, Institutul Cervantes din București prezintă lunar o selecție a celor mai bune scurtmetraje spaniole și sud-americane din ultimii ani. Proiecțiile vor avea loc în ultima zi de joi din lună, alternând lunar un program oferit de NexT cu un program oferit de Institutul Cervantes.

Pentru luna februarie, programul este oferit de Institutul Cervantes, filmele provenind dintr-o selecție mai amplă, denumită „Cortos en el mapa” /  „Scurtmetraje pe harta Spaniei”, care prezintă scurtmetraje produse în diferitele comunități autonome ale Spaniei și care au fost prezentate în festivalurile spaniole de gen.

Joi, 27 februarie, va rula o primă parte a acestei selecție, filme realizate în Insulele Canare și prezentate în cadrul programului „Canarias en Corto”.

Biletele sunt în vânzare la Institutul Cervantes din București în ziua proiecției. Prețul unui bilet e 7 lei.

scurtmetraje

COSAS QUE OLVIDAMOS (Spania, 2011, 29 minute) – Scurtmetraje hispanice de top, la Institutul Cervantes

Regizor: Iván López. Prezentare: Lorna se întâlnește cu un fost coleg la o reuniune de facultate. Va fi pusă în fața unei decizii care îi va schimba viața.

EL CIRCÚLO  (Spania, 2012, 20 minute)

Regizor: Eugenia Arteaga. Prezentare: Carlos este surd și lucrează ca educator la Centrul de Asistență Hellen Keller al Fundației pentru Surzi din Canare. Marta lucrează la Serviciul de Interpretare al Limbajului Semnelor. Cei doi se cunosc de mici iar acum, când au ajuns să formeze un cuplu, relația lor traversează o perioadă de criză. Este posibil ca soluția pentru problemele lor să se găsească într-un simplu joc.

EN UN MOMENTO  (Spania, 2012, 16 minute)

Regizor: Vasni J. Ramos. Prezentare: Planurile, speranțele, motivările, sentimentele… pe scurt, „viața”. Ceva mare, foarte mare… numai că nu conștientizăm cât de fragilă este aceasta până nu suntem puși în fața unei situații care poate schimba totul… Se poate întâmpla ceva în orice moment.

LA CAJA DE MEDEA  (Spania, 2012, 17 minute)

Regizor: Samuel Alarcón y José Cabrera Bentacort. Prezentare: Cutia Medeei ascunde amintiri. Aceste amintiri se întind până la prezentul în care Nadia caută răspunsuri; încearcă să afle cum să repare greșeala îngrozitoare care a marcat viața ei și a iubitului său.

Foto cu Scurtmetraje , Cosas que olvidamos- Institutul Cervantes

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.