Scurtmetraje selectate de adolescenți și cine(dans)concert la Bucharest International Dance Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/scurtmetraje-selectate-de-adolescenti-si-cinedansconcert-karpov-not-kasparov-cu-filme-de-arhiva-la-bucharest-international-dance-film-festival/

Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF) unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, care va avea loc între 4 – 8 septembrie, prezintă filme şi performance-uri în premieră la Bucureşti: Midnight Specials – cine(dans)concert cu Karpov not Kasparov, o selecţie de filme pentru adolescenţi curatoriate de Super! Festivalul de Filme Făcute de Adolescenţi,  Emotional Bodies si cele mai bune filme din cadrul FIVER.

Un articol de Petre Ivan|22 august 2019

O selecție inedită de filme de arhivă ce descoperă istorii diverse ale dansului în arii de nișă ale genului cinematografic românesc, curatoriată de Corina Cimpoieru și Bogdan Movileanu, prin proiectul Arhivele Dansului, va fi prezentată într-un cine(dans)concert acompaniat de trupa Karpov not Kasparov, la Centrul Național al Dansului din București, miercuri, 4 septembrie, de la ora 21:00.

Lache in harem

Midnight Specials – cine(dans)concert este o radiografie a filmului de dans, prezentată prin 16 producții de arhivă realizate între 1927 și 1972. Unul dintre cele mai așteptate filme din selecție este comedia ”Lache în harem ” (1928, regia Marcel Blossoms) în care vor putea fi urmărite ipostaze efemere ale dansului în sincron cu “noile media” ale filmului mut din anii ’20, interpretate de Elena Penescu Liciu (prim-balerină la Opera din Cluj), alături de trupa de balet a Teatrului Cărăbuș.

Tot la Centrul Național al Dansului din București, pe 7 septembrie, de la ora 20:00, va fi prezentată selecția Emotional Bodies, program curatoriat de Bucharest International Experimental Film Festival și realizat cu susținerea Cinedans.. Cinci filme, cinci tipuri de limbaj fizic ce acoperă o plajă de emoții și situații care se întinde de la experiența amară a singurătății la hiperactivitatea din jungla modernă a finanțelor, de la relațiile de familie și între generații la comunitățile post-internet.

Spot oficial #BIDFF5, aici

O compilație de filme curatoriate în parteneriat cu Ioana Bogdana și Eva Todică de la Super! Festivalul de Filme Făcute de Adolescenți va fi, de asemenea, prezentată în cadrul #BIDFF5. 12 scurtmetraje de dans selectate de adolescenți îi așteaptă pe cei care vor să descopere ce mai înseamnă iubirea în epoca virtuală, când totul se transformă în numere, la Muzeul Țăranului Român, vineri, 6 septembrie, de la ora 16:00, la proiecțiile Love in the Age of the Virtual.

CINECONCERT

Iubitorii de film de dans pot viziona cele mai bune filme din cadrul Festivalului de Film de Dans – FIVER, sâmbătă, 7 septembrie, de la ora 16:00, la Linotip – Centru Independent Coregrafic. Cinci filme de dans, toate premiate în cadrul festivalului de la Madrid, vor ghida publicului într-o călătorie a emoțiilor extreme și a poveștilor cu ramificații multiple. Selecția de filme este curatoriată chiar de Samuel Retortillo, directorul artistic al FIVER International Screendance Movement, prin Institutul Cervantes.

Despre BIDFF

BIDFF este un proiect cultural organizat de Asociația Tangaj Dance și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiectul este sprijinit de Centrul Național al Cinematografiei, Conceptual Lab și ADFR – Asociația pentru

Midnight Specials

Dezvoltarea Filmului Românesc și susținut de DHL, Techir și Super – Festivalul de filme făcute de adolescenți.

Ediția a V-a a BIDFF este organizată în parteneriat cu Centrul Național al Dansului București, Arhivele Dansului, Institutul Francez – Cinema Elvira Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Fabrica Gastropub, Institutul Cervantes la București, Apollo 111, LINOTIP – Centru Independent Coregrafic, Fiver International Screendance Movement.

Website: http://www.bidff.ro/

Facebook page: https://www.facebook.com/bucharestinternationaldancefilmfestival/

Facebook event: https://www.facebook.com/events/2242840455764962/

Instagram: https://www.instagram.com/bidff.ro

Foto: Bucharest International Dance Film Festival – facebook

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.