Scurtmetrajele câștigătoare la Locarno și Rotterdam deschid porțile subconștientului la BIEFF 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/scurtmetrajele-castigatoare-la-locarno-si-rotterdam-deschid-portile-subconstientului-la-bieff-2016/

Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti explorează, între 14 şi 20 martie, puterea emoţiilor în cadrul a trei noi programe: You Run Through My Veins, Journeys into Subconscious, Love Is the Sweetest Experiment. Cea de-a şasea ediţie BIEFF aduce în capitală câştigătorul Tiger Award la Rotterdam 2015 şi cele mai provocatoare scurtmetraje din competiţia aceluiaşi festival, în cadrul secţiunii You Run Through My Veins.

Un articol de Petre Ivan|12 februarie 2016

Greetings to the Ancestors, câștigătorul Tiger Award 2015, regizat de Ben Russell – o mostră de etnografie psihedelică – combină elemente de documentar, etnografie și cinema oniric, pentru a ilustra fluiditatea frontierelor conștiinței.

Camera de filmat este fie angajată antropologic în cadrul ceremoniei de inducere a transei a Congregației Jericho, fie urmărește vindecători care descriu vise induse de halucinogenul African Dream Root, deschizând pentru spectator o cale către lumea invizibilă și puterea divină a viselor.

În Time and Place, a Talk with My Mom, Martijn Veldhoen își îndreaptă camera de filmat către povestea vieții mamei sale, într-un experiment cinematografic unic, ce reconstituie cincizeci de ani din viața acesteia.

Dear Director by Marcus Lindeen 1

Dear Director by Marcus Lindeen 1

Dincolo de istoria familiei, suntem martorii furtunoaselor schimbări culturale și sociale ale anilor 60–70 (lupta pentru libertatea de expresie, primele printuri pornografice) redate cu măiestrie prin reconstituiri vizuale originale.

Un spațiu intim, în care nota profund personală se contopește cu condiția umană în genere, este creat de Nina Yuen, în Raymond, un așa-zis monolog al tatălui artistei.

Narațiunea percutantă din punct de vedere vizual se deplasează liber și jucăuș, de la reminiscențe ale copilăriei tatălui la amintirile autoarei, ca bebeluș.

Proiecția este rezultatul unei colaborări unice în România cu Festivalul de la Rotterdam și este susținută de Ambasada Regatului Țărilor de Jos.

O invitație în lumea subconștientului

Journeys into Subconscious, o nouă secțiune tematică în competiția internațională BIEFF, prezentată cu sprijinul Ambasadei Suediei și al Forumului Cultural Austriac, invită spectatorii la introspecție asupra straturilor profunde ale minţii, dezvăluind ce sălăşluieşte în spaţiul palpitant al ideilor conflictuale şi extreme, al dorinţelor puternice şi traumelor aflate în stare latentă.

Câştigător al premiului Cinema & Gioventù la Festivalul Internațional de Film de la Locarno 2015, filmul lui Marcus Lindeen, Dear Director, este o creație captivantă care vorbeşte despre căutarea identităţii.

În 1980 cântăreaţa de jazz Kazzrie Jaxen a avut parte de o experienţă care i-a schimbat complet viaţa: în timp ce urmărea filmul From the Life of

Greetings to the Ancestors by Ben Russell

Greetings to the Ancestors by Ben Russell

Marionettes, absorbită de cinematografia lui Ingmar Bergman, plină de dualitate şi de identităţi fragmentare, ea şi-a dat seama că era un „geamăn supravieţuitor”, singurul copil născut dintr-o sarcină de gemeni.

Freud and Friends de Gabriel Abrantes va putea fi vizionat la BIEFF la o lună după premiera sa în cadrul Berlinale 2016.

Regizorul „Herner Werzog” relatează dintr-un laborator, unde merge să îl observe chiar pe G. Abrantes, acesta din urmă oferindu-se voluntar pe post de cobai prietenei sale, om de ştiinţă implicat în experimente pentru citirea gândurilor.

Pătrunderea în mintea cobaiului țintește de fapt nu doar expunerea unor frici sau dorințe individuale, ci obsesia culturii media pentru frumuseţe şi sex, precum şi eterna frică de angajament.

Premiat cu Menţiunea Specială în cadrul debutului său de anul trecut la Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes, The Exquisite Corpus, realizat de Peter Tscherkassky, are ca material şi bază tematică imagini erotice culese din surse variate.

Regizorul foloseşte tehnicile de manipulare a materialului analog pentru a-și cufunda spectatorii în detaliile vizuale al visului erotic al oricărui pasionat al celuloidului.

My Mommy, regizat de artistul FALCK, înfățisează o cameră goală, fără decor, în care două femei de vârsta a doua interpretează o scenă sfâşietoare despre abuzul unui copil.

Mărturia se transformă în reconstituire, iar pe masură ce exerciţiul psihologic este reluat, spectatorul e atras tot mai adânc în starea experienţială a neputinţei victimei.

În final, catharsis-ul simţit de victimă și agresor se dezvăluie ca având o răspândire mult mai semnificativă: printr-o simplă mișcare de panoramare a camerei ni se transmite un mesaj puternic despre transferul (involuntar) al traumei de-a lungul generaţiilor: de la victimă la copilul său.

Foto: BIEFF 2016 – bieff.ro

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.