Scurtmetrajul spaniol „Dead Horses” a câștigat Trofeul Anim’est
https://www.ziarulmetropolis.ro/scurtmetrajul-spaniol-dead-horses-a-castigat-trofeul-animest/

Scurtmetrajul spaniol „Dead Horses”, al regizorilor Marc Riba şi Anna Solanas, a câştigat marele trofeu al celei de-a 12-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, distincţie oferită de Institutul Cultural Român

Un articol de Petre Ivan|8 octombrie 2017

„Pelicula care a câștigat marele premiu este într-adevăr un film deosebit, nu neapărat prin prisma tehnicii folosite, care e stop motion și durează foarte mult, cât prin subiectul pe care-l tratează. Îmi imaginez că a fost foarte greu pentru juriile festivalului să desemneze câștigătorii ediției, pentru că și pentru mine a fost foarte greu să fac selecția din 1.200 de scurtmetraje” – Mihai Mitrică,  directorul Anim’est

Acesta a precizat că ediția din acest an a festivalului a fost una „foarte reușită”, la succes contribuind și faptul că au fost mai multe locații, programul a fost mai dens, iar publicul „a fost foarte numeros”.

Mihai Mitrică a amintit că filmul câștigător al marelui trofeu va intra pe lista lungă de propuneri, la categoria Cel mai bun scurtmetraj de animație, a Premiilor Academiei Americane de Film.

Premiul pentru Cel mai bun film de scurtmetraj, oferit de ShortsTV, a fost adjudecat de filmul din Franța „The Ogre” / „Căpcăunul”, în regia lui Laurene Braibant, în timp ce pelicula „My man (Octopus)” / „Bărbatul meu (Caracatița)”, în regia lui Stephanie Cadoret (Franța), a primit o mențiune specială.

La categoria Cel mai bun scurtmetraj studențesc premiul a fost câștigat de pelicula din Statele Unite ale Americii „Hot Dog Hands” / „Degetele hot dog”, în regia lui Matt Reynolds.

La aceeași categorie au fost oferite mențiuni speciale filmelor „Stockholm”, cu o regie semnată de Jean-Baptiste Aziere, Victor Chavanne, Thomas Némery, Morgane Perrin, Camille Roubinowitz (Franța), și peliculei poloneze „Oh mother!” / O, mamă!”, regia Paulina Ziolkowska.

Juriul secțiunilor scurtmetraj internațional și film studențesc i-a avut în componență pe canadianul Dave Cooper, finlandeza Katariina Lillqvist și francezul Alexis Hunot.

Distincția pentru Cel mai bun film de lungmetraj a fost acordată animației chineze „Have a nice day!” / „O zi bună să ai!”, în regia lui Liu Jian. O mențiune specială a fost acordată coproducției Franța-Canada „Louise by the shore” / „Louise la malul mării”, în regia lui Jean-Francois Laguionie.

Câștigătorul premiului pentru cel mai bun scurtmetraj românesc, distincție oferită de Institutul Cultural Român, a fost regizorul Sergiu Negulici cu filmul „Splendida moarte accident” / „The blissful accidental death”.

Mențiuni speciale au fost acordate peliculelor „Cel mai bun client” / „Best customer”, în regia lui Serghei Chiviriga, și „Nu mor caii când vor câinii” / „Horses don’t die on a dog’s wish”, regia Cristian Radu.

Juriul secțiunilor lungmetraj internațional și competiție românească i-a avut în componență pe Nag Vladermerski, fondatorul, directorul și selecționerul LIAF (London International Animation Festival) din Marea Britanie, Hanna Hemila, producătoare și regizoare finlandeză, și regizoarea Ely Dagher din Liban.

În secțiunea Music Video, jurizată de Bogdan Șerban (România), Luiz Stockler (Marea Britanie), și Răzvan Rădulescu (Hefe) (România), câștigător a fost „Perfect world”, cu o regie semnată de Saul Freed și Karni Arieli (Marea Britanie).

Premiul publicului a revenit tot unui scurtmetraj realizat în România, „Cel mai bun client” / „Best customer”, în regia lui Serghei Chiviriga.

Un juriu format din copii — Sofia Diga, Olga Dragomir și Alice Bușe — a ales câștigătorul secțiunii Minimest — „The Wind in the Reeds” / „Vântul printre trestii”, o coproducție Franța/Belgia/Elveția, regizată de Nicolas Liguori și Arnaud Demuynck.

Seara a continuat cu spectacolul „Harun și marea de povești”, de Salman Rushdie, o adaptare de Timp Supple și David Tushingham, în regia lui Alexandru Berceanu.

Cea de-a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Anim’est s-a desfășurat în perioada 29 septembrie — 8 octombrie la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETic, Expirat, Apollo 111 și Carol 53.

Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est, membru al rețelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociația Este’n’est și finanțat de Centrul Național la Cinematografiei, Administrația Fondului Cultural Național, Uniunea Cineaștilor din România, Institutul Cultural Român și Fundația Japonia.

Foto: Anim’est 2017 – facebook

18
/03
/15

Experimente originale, filme provocatoare ale unor regizori consacraţi, precum David Cronenberg, şi o privire în spatele camerei de filmat sunt cele trei secţiuni cu dedicaţie pentru cinefili care intră în programul celei de-a noua ediţii a Festivalului Internaţional de Film NexT.

17
/03
/15

Lungmetrajul "Still Alice", cu Julianne Moore în rolul principal, va fi prezentat în premieră în România, pe 26 martie, de la ora 20.00, la CinemaPRO din Capitală, în deschiderea celei de-a 24-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film DaKINO.

17
/03
/15

Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica revine între 26 și 30 aprilie, la Cinema Studio și Cinema Elvira Popescu din București, cu o selecție de filme puternice, dezbateri și evenimente speciale. Cea de-a patra ediție a festivalului va pune în discuție un subiect fierbinte, conflictul dintre Rusia și Ucraina, într-un program special.

17
/03
/15

Un prieten mai tânăr, cinefil de pripas, cataloghează filmele în trei feluri: 1. E bun, merită descărcat de pe net.; 2. Nu merită nici să fie furat.; 3. Arta se plătește, merg la cinematograf! Într-o discuție particulară devenită parțial publică grație scrisului am încercat să-l conving că ”Aferim!” merită fiecare leu pe care îl va scoate din buzunar!

16
/03
/15

Cel mai așteptat film românesc al anului “AFERIM!”, în regia lui Radu Jude, a avut un număr record de spectatori în cinematografele din România, în primul weekend de lansare. Pelicula care a câștigat trofeul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul Internațional de Film de la Berlin a fost văzută de 20.039 de spectatori din toată țara și a obținut încasări de 257.404 lei

16
/03
/15

Cel de-al optulea film din franciza cinematografică SF "Războiul stelelor/ Star Wars" va fi lansat pe 26 mai 2017, a anunţat Bob Iger, directorul executiv al Walt Disney Co. Star Wars VII - “Star Wars: The Force Awakens” are premiera prevăzută pentru 18 decembrie 2015.

14
/03
/15

CRONICĂ DE FILM Nominalizat la premiile Academiei Europene, „Waiting for August” tratează, în manieră observațională, dar și cu un lirism bine temperat, problema copiilor cu părinții plecați în străinătate. Emoționantul documentar belgiano-român regizat de Teodora Ana Mihai este proiectat în cadrul One World Romania (16-22 martie).

13
/03
/15

Regizorul Cristian Mungiu a declarat că se pregăteşte să realizeze un nou film, care va vorbi despre compromis şi implicaţiile rolului de părinte, noua producţie fiind legată şi de perioada actuală pe care o traversează cineastul român.

13
/03
/15

“AFERIM!”, cel mai așteptat film românesc al anului, a fost lansat oficial aseară la București în cadrul a trei premiere de gală organizate la Cinema Pro și Cinema City din AFI Cotroceni.

13
/03
/15

De 15 ani, la fiecare sfârşit de lună martie, Radio România Cultural îi premiază, intr-o gală a valorii şi a rafinamentului, pe cei care au performat în diferitele domenii ale culturii în anul anterior. Gala Premiilor Radio România Cultural, ediţia a XV-a, va avea loc luni, 23 martie, de la ora 19.00, la Teatrul Odeon.