Seara Eric-Emannuel Schmitt la Humanitas
https://www.ziarulmetropolis.ro/seara-eric-emannuel-schmitt-la-humanitas/

Pe 15 iulie, la Librăria Humanitas Kretzulescu a avut loc lansarea celui de-al patrulea volum de nuvele al scriitorului Eric Emmanuel-Schmitt, tradus din limba franceză de Simona Brînzaru şi intitulat „Cei doi domni din Bruxelles”. 

Un articol de Judy Florescu|21 iulie 2014

Dramaturg, romancier, eseist, regizor, Eric-Emmanuel Schmitt este un scriitor francez tradus în 40 de limbi străine, iar din anul 2009 este unul dintre cei mai bine vânduți scriitori ai Editurii Humanitas.

La ora actuală în București se joacă spectacole inspirate de operele acestui scriitor: „Tectonica Sentimentelor” la Teatrul Național București, „Oscar și Tanti Roz” la Teatrul Bulandra, „Vizitatorul”, „Variațiuni enigmatice” și „Rapsodie-n roz” la Teatrul Nottara.

„Cei doi domni din Bruxelles” este al doisprezecelea volum din seria Eric-Emmanuel Schmitt din seria Humanitas Fiction. De la venirea sa la Editura Humanitas, din anul 2006, Denisa Comănescu mărturisește că a fost convinsă că un mare scriitor precum Eric-Emmanuel Schmitt se va vinde foarte bine în România, fapt demonstrat de vânzările crescânde o dată cu anul 2009.

10374865_10202736086226410_3883172636530941990_n

eric emmanuel schmitt

Apărut în noiembrie 2012 în Franța, volumul de nuvele Le Deux Messieurs de Bruxelles ilustrează dragostea în toate ipostazele sale: conjugală, clandestină, paternală, filială, dar şi dragostea față de artă și faţă de animale. Printr-un suspans subtil și fanscinant, sentimentele personajelor lui Eric-Emmanuel Schmitt depășesc limitele convenționalului pentru a atinge complexitatea inimii umane.

După informațiile furnizate de site-ul oficial al scriitorului, cartea este o colecție de cinci nuvele care au în vizor iubirile ascunse, neacceptate de societate. De cele mai multe ori, arhitectura vieții este compusă din pasiuni invizibile, care nu se povestesc niciodată, inaccesibile chiar și pentru cei care le trăiesc, dar cu toate acestea sentimentele sunt reale, mai mult ele construind realitatea unui destin.

Tot de la această lansare am aflat o noutate teatrală: o altă carte a lui Eric-Emmanuel Schimt  va adaptată pentru scenă, „Domnul Ibrahim și Florile Coranului”. Dramatizarea și punerea în scenă a volumului vor fi făcute  de același regizor care a montat  „Oscar și Tanti Roz”, Chris Simion.

foto credit: Humanitas Fiction

28
/02
/19

Este numită „un Salinger al generației Snapchat”, iar despre irlandeza Sally Rooney s-a mai spus că este „primul mare scriitor millenial” (The New York Times) și că „pur și simplu îți citește toate gândurile” (Vogue). Romanul său de debut, „Conversații cu prieteni”, a apărut la Curtea Veche Publishing. Volumul, numit de The Millions „un debut miraculos” a fost primit cu mult entuziasm și a fost recompensat deja cu premii importante.

26
/02
/19

Pe 28 februarie, de la ora 19.00, publicul larg, dar și cel de specialitate este așteptat la o reîntâlnire cu Eugène Ionesco, celebrul dramaturg fiind invitatul „virtual” al dezbaterii Eugen Ionescu/Eugène Ionesco: teatru și identitate culturală, prin intermediul unui interviu de arhivă unic și prea puțin cunoscut – pus la dispoziție de către Departamentul Arhivă Media și Documentare al TVR. Fragmente din acest interviu, realizat în anul 1967, vor fi proiectate în cadrul dezbaterii de la Teatrelli.

25
/02
/19

Editura Humanitas îi așteaptă pe iubitorii de carte marți, 26 februarie, de la ora 18.00, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu“ din Iași, la lansarea volumului "România, te iubesc!" (bestseller Gaudeamus 2018), cu texte de Paula Herlo, Rareș Năstase, Alex Dima, Cosmin Savu, Paul Angelescu și cuvânt înainte de Cristian Leonte, 

22
/02
/19

Douăsprezece episoade din viața scriitorului Romain Gary, surprinse de François-Henri Désérable în romanul-tribut „Un anume domn Piekielny” (Editura Humanitas Fiction).

11
/02
/19

De peste zece ani, Fundația Calea Victoriei oferă publicului o selecție mereu interesantă de cursuri și ateliere în domeniul artelor și științelor umanise și organizează numeroase evenimente culturale. Echipa Fundației a început anul acesta cu două evenimente având în centru pasiunea pentru muzica clasică și talentul dirijoral, dar și de povestitor, al dirijorului Tiberiu Soare: un concert extraordinar și relansarea a două volume despre muzica clasică.

05
/02
/19

CĂRȚI DE NEOCOLIT Tiparul apare în țara noastră la 1508 dar setea de cunoaștere, de informare a strămoșilor noștri este o realitate confirmată de existența numeroaselor copii ale unui manuscris răspândit în întreaga Europă, cu precădere în Bizanț, și anume ”Alexăndria”.