„Șefa la raion?” sau „Șefa raionului”? Cum e corect?
https://www.ziarulmetropolis.ro/sefa-la-raion-sau-sefa-raionului-cum-e-corect/

Te duci într-o zi la Poştă… Poşta e instituţia aceea unde te simţi de fiecare dată de parcă ai călători în timp…

Un articol de Monica Andronescu|14 octombrie 2023

…unde cozile sunt întotdeauna interminabile, la fel formularele pe care le ai de completat și unde ești trimis întotdeauna de la un ghișeu la altul pe un ton sictirit și unde totul durează infinit de mult. Cum spuneam… o adevărată mașină de călătorit în timp. Așadar, intri într-o zi la Poștă, te așezi la coadă, printre oameni nădușiți și nervoși și stai, și stai, și stai… Și dacă tot stai n-ai cum să nu auzi conversațiile din jur. O doamnă la vreo 50 de ani, cu două sacoșe pline ochi și cu pătrunjelul atârnând vesel dintr-una dintre ele vorbește înfocată la telefon și explică: „Nu, Tănțico, n-are ce să facă. Dacă șefa la raion n-o lasă să plece, nu poate… Mergem noi la ea, ce să facem?!”

Rămâi cuminte la coada care înaintează cu viteza melcului și îți pare rău că nu poți să-i explici că formularea ei atât de des întâlnită este greșită. De ce? Pentru că în această situație gramaticală ar trebui folosit un substantiv în Cazul Genitiv: șefa raionului! Folosirea Genitivului cu prepoziția „la” este însă o greșeală extrem de frecventă. Așadar, nu sunt corecte formulări de genul: șefa la redacție, ușa la apartamenttelefonul la fatăcheile la casă etc. De ce? Pentru că în limba română în acest context aveam de-a face cu un substantiv urmat de un Atribut Substantival Genitival, care răspunde la întrebarea A cui/ Al Cui/ Ai cui/ Ale Cui? Mai pe scurt și mai ușor… ori de câte ori avem un substantiv care ar răspunde la întrebările de mai sus se evită formularea cu prepoziția la.

Exprimarea corectă în situațiile menționate ar fi: șefa redacției, (a cui șefă? A redacției!!!) ușa apartamentului (a cui ușă? A apartamentului!!!), telefonul fetei (al cui telefon? Al fetei!!!), cheile casei (ale cui chei? Ale casei!!!). Formularea cu prepoziția la este o dovadă de exprimare neîngrijită și incorectă și trebuie evitată.

BONUS

O situație asemănătoare se întâlnește și în cazul Complementului indirect din Cazul Dativ, când avem de-a face tot cu o formulare în care prepoziția la este folosită greșit pe post de proptea… în situații de genul: trebuie să dau mâncare la copii; nu vreau să spun la nimeni… Corect ar fi: trebuie să le dau mâncare copiilor; nu vreau să spun nimănui.

Așadar, atenție la prepoziția la. Uneori ne păcălește și se strecoară unde nu trebuie.

Concluzie:

CORECT: șefa raionului; dau mâncare copiilor

GREȘIT: șefa la raion; dau mâncare la copii

20
/05
/14

Cine nu s-a întrebat măcar o dată care este semnificația expresiei „casă de piatră”? Cunoscuta zicere este folosită la fiecare nuntă. Dar care îi sunt originile?

13
/05
/14

În anul 490 înainte de Hristos, orașele Atena și Sparta, care în acea vreme erau în conflict, au fost nevoite să uite de rivalitatea dintre ele deoarece perșii înaintau rapid spre teritoriile lor. Atena și Sparta s-au aliat în luptă, iar bătălia de la Maraton, din 490 înainte de Hristos, este sursă de inspirație pentru o legendă. Conform acesteia, Philippides (sau Filipide) a fost primul maratonist din istorie.

06
/05
/14

De la numele lui Dracon, ne-a rămas cuvântul „draconic”. Sensul termenului s-a păstrat, referindu-se la legi, dispoziții, reguli etc. care sunt considerate „excesiv de severe, aspre sau drastice”.

22
/04
/14

Mai întâi, sper că ați avut un Paste fericit! Un pic cam ciudat?… De ce să aveți niște „paste fericit(e)” și de ce să vă spun asta? Sau, poate, vreau să scriu „Paște fericit!”? Sau am vrut să spun că ați avut un „cal care paște fericit”? Poate o să aflăm „la Paștele Cailor” de ce am renunțat atât de ușor la diacritice.

01
/04
/14

Mulți oameni sunt reticenți să apeleze la psiholog sau la psihiatru când se confruntă cu o problemă de viață sau cu o tulburare psihică. Motivele pot fi multe, de la frica de a nu fi catalogat „nebun” de ceilalți până la faptul că se îndoiesc că psihologul sau psihiatrul ar putea să îi ajute cu adevărat.

18
/03
/14

Dicționarele spun poveștile cuvintelor (proveniența, sensurile, modificările suferite de-a lungul timpului, semnificația sintagmelor în care sunt încorporate etc.). De aceea, ele sunt ca o ladă cu zestre pentru generațiile următoare. Acum, în era digitală, găsim pe internet o parte din aceste povești. Mai rapid și mai eficient. Și, atunci, care să mai fie rostul dicționarelor […]

25
/02
/14

,,Plătiți locație?” Mulți am fi nedumeriți, cel puțin în primele momente, dacă ni s-ar adresa această întrebare. Am înțeles oare greșit? O fi spus persoana respectivă „ați găsit o locație”? Despre cum se folosește ,,locația” corect, aflăm astăzi la rubrica Dans printre cuvinte.

18
/02
/14

„1984” de George Orwell, „Minunata lume nouă” de Aldous Huxley și - mai recent - ,,Jocurile Foamei”, de Suzanne Collins fac parte din topul distopiilor. Distopie... opusul utopiei. Dar ce înseamnă, mai exact? Aflăm astăzi, în cadrul noii rubrici „Dans printre cuvinte“.