Selecția SMART7 la TIFF.22: voci inovatoare din șapte țări europene
https://www.ziarulmetropolis.ro/selectia-smart7-la-tiff-22-voci-inovatoare-din-sapte-tari-europene/

Începând cu acest an, Festivalul Internaţional de Film Transilvania se numără printre fondatorii SMART7, o reţea de festivaluri de film europene care îşi propune să dezvolte industria culturală şi domeniul festivalier, dar şi să ofere un spaţiu de întâlnire cu opere ale unor noi cineaşti europeni, în cadrul unei competiţii internaţionale itinerante. Competiţia SMART7 debutează în programul celei de a 22-a ediţii TIFF, între 9-18 iunie.

Un articol de Petre Ivan|20 aprilie 2023

Programul itinerant comun este dedicat unor voci regizorale inovatoare, aflate la început de carieră, și include șapte filme produse în fiecare dintre țările arondate rețelei SMART7. O dramă suprarealistă cu accente satirice, proaspăt proiectată la Berlinale, Mammalia (Sebastian Mihăilescu, România/Polonia/Germania, 2023) chestionează concepte importante, precum identitatea și masculinitatea. Inspirat de evenimente adevărate și filmat cu actori neprofesioniști, și Bread and Salt (Damian Kocur, Polonia, 2022) vorbește despre teme esențiale, mai exact despre problema tăioasă a violenţei; filmul a avut premiera la Festivalul de la Veneția 2022. Remember to Blink (Austėja Urbaitė, Lituania, 2022) este o dramă psihologică fină care examinează dragostea, egoismul, anxietatea, loialitatea și gelozia în diferite relații umane.

Competiția continuă cu un film prezentat la Festivalul de la San Sebastián; Tobacco Barns (Rocío Mesa, Spania, 2022) folosește convențiile unei fantezii pentru a construi o poveste despre copilărie și maturizare în sudul Spaniei. O călătorie nostalgică și delicios de inventivă care ne poartă prin Lisabona inimilor frânte, a crizelor existențiale și a eroilor tragici, Índia (Telmo Churro, Portugalia, 2022) este o veritabilă scrisoare de dragoste către cinema și spațiile sale fizice sau imaginare. Un alt film experimental, Mannvirki (Gústav Geir Bollason, Islanda, 2023) a avut premiera la Festivalul de la Rotterdam și explorează relația om-natură, creând un spațiu impregnat de texturi, peisaje sonore și structuri complexe. Selecția se încheie într-o notă comică: Black Stone (Spiros Jacovides, Grecia, 2022) este un fals documentar, o poveste despre xenofobie ambalată într-o comedie dulce-amară despre absurdul vieții de zi cu zi.

Cele șapte filme au fost selecționate de curatori ai festivalurilor de film care formează rețeaua: Festivalul Internațional de Film New Horizons (Polonia), Festivalul de Film IndieLisboa (Portugalia), Festivalul Internațional de Film de la Salonic (Grecia), Festivalul Internațional de Film Transilvania (Romania), Festivalul Internațional de Film FILMADRID (Spania), Festivalul Internațional de Film din Reykjavik (Islanda) și Festivalul Internațional de Film din Vilnius Kino Pavasaris (Lituania). Filmele vor fi prezentate în toate cele șapte festivaluri, iar câștigătorul va fi ales de un juriu internațional de tineri cu reprezentanți din țările participante (inclusiv din România), în punctul final al călătoriei, Festivalul de la Salonic. Premiul secțiunii competiționale este de 5000 EUR.

SMART7 este susținut de Programul Europa Creativă MEDIA și își propune să devină un canal de promovare al filmelor europene, generând un spațiu de întâlnire între tineri creatori și publicul larg. Pe lângă crearea unui program comun de filme, proiectul include o sumă de alte activități menite să dezvolte schimbul internațional de experiențe și cunoștințe din domeniul festivalier.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.

15
/12
/23

OPINIE Ne-am obişnuit să ne plângem. Lumea nu prea mai merge la cinema, şi cu atât mai puţin la filmele de artă. Nu mai avem săli pentru cinematografia non-mainstream. Presa generalistă a renunţat la jurnalismul de cinema. 

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.