Selectie de filme documentare la Centrul Ceh din Bucuresti
https://www.ziarulmetropolis.ro/selectie-de-filme-documentare-la-centrul-ceh-din-bucuresti/

O selecţie de filme documentare care au făcut parte din ediţia din acest an a festivalului internaţional de film documentar „Jihlava” din Cehia, sub numele „Echoes of Jihlava”, în cadrul programului Documentary Mondays, va fi prezentată de Centrul Ceh din Bucureşti începând de luni până pe 17 decembrie.   Singurul film românesc din selecţie, „Turn […]

Un articol de Andrada Văsii|3 decembrie 2012

O selecţie de filme documentare care au făcut parte din ediţia din acest an a festivalului internaţional de film documentar „Jihlava” din Cehia, sub numele „Echoes of Jihlava”, în cadrul programului Documentary Mondays, va fi prezentată de Centrul Ceh din Bucureşti începând de luni până pe 17 decembrie.

 

Singurul film românesc din selecţie, „Turn off the lights”, va inaugura luni programul, urmat de două filme cehe: „Citizen K.”, pe 10 decembrie, şi” Two Nil”, pe 17 decembrie, informează un comunicat al Centrului Ceh.

„Turn off the lights”, în regia Ivanei Mladenovic, a avut premiera în acest an la Tribeca Film Festival din New York şi a primit premiul „Inima oraşului Sarajevo” pentru cel mai bun documentar. Filmul urmăreşte trei tineri care, după ce au petrecut câţiva ani în spatele gratiilor, redescoperă realităţile vieţii în libertate, marcate de agresiuni şi excese, în comunitatea de romi în care trăiesc.

Proiecţia va avea loc în prezenţa regizoarei Ivana Mladenovic şi a directorului festivalului de film Jihlava, Marek Hovorka.

Cel de-al doilea film al selecţiei – „Citizen K.” – este regizat de Michal Dvorak, care a înregistrat experimentul făcut de grupul artistic Ztohoven. Într-o eră obsedată de identificare, un grup de doisprezece artişti au testat cât de departe se poate merge cu o identitate împrumutată. Ei au comandat carduri de identitate false, făcând schimb de identităţi prin înlocuirea fotografiilor cu unele create pe calculator şi folosindu-se apoi de ele în viaţa de zi cu zi.

Documentarul despre fotbal al lui Pavel Abraham, „Two Nil”, oferă 22 de puncte de vedere diferite asupra spectatorilor. La un meci dintre Sparta şi Slavia, operatorii au folosit 22 de camere pentru a filma spontaneitatea şi varietatea reacţiilor venite din partea vizitatorilor, fanilor, turiştilor, intelectualilor şi gărzilor de securitate pe parcursul întregului joc.

Intrarea la toate proiecţiile este liberă, informează organizatorii.

Festivalul internaţional de film documentar Jihlava are loc în Cehia şi este cel mai mare festival de film documentar din Centrul şi Estul Europei.

Sursa: Agerpres

27
/09
/23

Duminică s-a încheiat la București a 26-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu printr-un concert susținut de Orchestra Regală Concertgebouw dirijată de Klaus Mäkelä cu o lucrare enesciană în interpretarea uneia dintre cele mai importante orchestre din lume: Uvertura de concert pe teme populare românești

26
/09
/23

Trăim secolul vitezei, vorbim repede, tastăm repede, aproape că am uitat cum se scrie de mână, cui îi mai pasă azi de virgule puse corect, de „i”-uri dublate, de verbe reflexive sau de expresii greşite?

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.

26
/09
/23

Cea mai nouă premieră de la Teatrul Act, „Acasă la Zoo”, este un spectacol care poartă guler alb și mocasini, și care, după ce a asimilat toate tacâmurile și manierismele, și lentoarea de intelectual, și tactul folosit ca paravan pentru pudoare și pentru un comportament evitant, pune sub semnul întrebării noblețea civilizației, dusă la rang de dresaj.

26
/09
/23

Cea de-a IX-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc zilele trecute, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, cel care a inițiat această competiție prin care elevii primesc recunoașterea calităților lor intelectuale și sufletești, pentru a-i angaja în destinul comunității.

26
/09
/23

Alejandro Durán este născut în Columbia, unde a terminat actoria. Se îndreaptă apoi spre regie, lucrând câteva spectacole în țara natală. Vine la București pentru un master la U.N.A.T.C. A pus în scenă la Teatrul Național din București și se pregătește să monteze la Teatrul Municipal din Miercurea Ciuc. La Teatrul Metropolis a avut premiera "Sunt un criminal și un tată de familie" de Fabio Rubiano.