Senzaţional! Gala HOP, la 17 ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/senzational-gala-hop-la-17-ani/

Gala Tânărului Actor HOP, ajunsă deja la ediţia a XVII-a, se desfăşoară zilele acestea (9-12 septembrie) la Costineşti, fiind organizată de Uniter şi de Vox Maris No1. Club Grand Resort. Directorul artistic al Galei HOP este regizorul Radu Afrim.

Un articol de Andrei Crăciun|10 septembrie 2014

Gala HOP este gândită ca un concurs pentru tinerii actori, absolvenți recenți ai facultăților de Teatru, dar mai mult este un prilej de întâlnire între regizori, directori de teatre, actori și – de ce nu ? – cronicari. Și unde să se defășoare HOP-ul, dacă nu în Costinești, stațiunea tineretului de pe litoralul românesc?

Deși, la drept vorbind, nici Costineștiul nu mai este stațiunea pe care o știați, așa cum și tineretul a continuat să se schimbe tot mai abrupt. Lucrarea timpului. Dacă nu ai mai trecut prin Costinești de un deceniu și jumătate, cum i s-a întâmplat celui care scrie aceste rânduri, riști să nu mai recunoști decât epava. Epava de la Costinești (o amintire și ea). E altă lume.

Tema Galei de anul acesta este “Joacă-te cu mine! Sunt om. Nu personaj”. Tinerii actori participanți la secțiunea individual au putut alege dintre următoarele două teme:

a) să ia un om dintr-o piesă pe cât posibil celebră, un om trist și să-l facă să râdă, fără ca actul artistic să decadă în parodie.

b) să aleagă dintre patru fotografii, celebre și ele (Arthur Tress, Flood Dream; Chris Killip, Crabs, Skinningrove; Erwin Olaf, Hope, The Hallway, Gregory Crewdson, Penitent Daughter) și să intre în poveste, fie și ca martor.

Există și o probă obligatorie, în care fiecare concurent își alege un idol din film, teatru, muzică sau desene animate (!) și îl personifică, într-o situație verbală sau non-verbală, în trei minute.

Cine decide

Anul acesta, juriul de preselecție a fost compus la secțiunea individual din regizorul Radu Afrim, actorul Marius Manole și criticul de teatru Mihaela Michailov, iar la secțiunea grup din actrița Ana Ciontea, criticul de teatru Claudiu Groza și regizorul Cristian Theodor Popescu.

Ana Ularu şi Ioana Marchidan, în juriul Galei Hop

Ana Ularu şi Ioana Marchidan, în juriul Galei Hop

Se vor acorda următoarele premii: Premiul “Ștefan Iordache” – marele premiu al Galei Tânărului Actor HOP, premiul pentru cel mai bun actor și premiul pentru cea mai bună actriță (la secțiunea individual). La secțiunea grup – Premiul “Cornel Todea” – pentru cea mai bună trupă de actori, respectiv Premiul “Sică Alexandrescu” – premiul special al juriului.

Se vor acorda și un premiu pentru prestanță și rostire scenică (acordat de actrița Dorina Lazăr), premiul Vox Maris (acordat câștigătorului Marelui Premiu) și un premiu al publicului. Juriul ediției de anul acesta este compus din regizoarea Gianina Cărbunariu, regizorul și producătorul de film Tudor Giurgiu, dansatoarea și coregrafa Ioana Marchidan, actorul George Mihăiță și tânăra, dar deja consacrata actriță Ana Ularu.

Viitorul teatrului românesc, la prima mare gală

Marți, în prima zi a Galei, au participat la individual Andrei Brădean (25 de ani, absolvent în 2011 al Facultății de Teatru și Televiziune, domeniul Teatru, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca), Aurora Păunescu (24 de ani, absolventă în 2012 de UNATC din București, Facultatea de Teatru, domeniul Teatru, secția Actorie), Marian Olteanu (22 de ani, absolevent în 2014 al UNATC, Facultatea de Teatru, domeniul Teatru, secția Actorie), Ada Lupu (23 de ani, absolventă în 2013 a Universității de Arte “George Enescu” din Iași, Facultatea de Teatru, domeniul Teatru, secția Arta actorului mânuitor de păpuși și marionete), Alexandru Ștefănescu (26 de ani, absolvent în 2013 de UNATC, Facultatea de Teatru, domeniul Teatru, secția Arta Actorului).

La secțiunea grup/spectacole, Lucian Ionescu, Dana Marineci, Smaranda Nicolau, Ana Bianca Popescu , Oana Cristina Pușcatu și Alina Suărășan au pus în scenă “O poveste Imposibilă” (scenariu și regia Alina Suărășan). Lucian Ionescu are 24 de ani, Dana Marineci are 27 de ani, Smaranda Nicolau are 28 de ani, Ana Bianca Popescu are 24 de ani, Oana Cristina Pușcatu are 25 de ani, Alina Suărășan are 29 de ani. Toți au absolvit UNATC în 2012, fie la clasa conf. univ. dr. Doru Ana, fie la cea a prof. univ. dr. Olga Delia Mateescu.

Rebengiuc

La proba impusă, aceștia au ales să personifice cântăreți din altă vreme (Ana Bianca Popescu a intrat în hainele vintage ale lui Cindy Lauper), personaje de desene animate (Ada Lupu a fost foarte convingătoare în rolul lui Olive Oyl, capricioasa iubită a lui Popeye Marinarul) sau actrițe de la Hollywood (Aurora Păunescu a fost Nicole Kidman într-o secvență din Eyes Wide Shut).

Au rupt ropote de aplauze Lucian Ionescu într-un foarte convingător moment Freddie Mercury și Oana Cristina Pușcatu imitându-l fără greșeală pe Ștefan Bănică Junior și, intrinsec, pe Elvis Presley. Foarte bine a intrat și Dana Marineci în rolul Ofelia Popii din “Faust”. Alexandru Ștefănescu a cântat la chitară cântece compuse chiar de el. Erau cântece profunde despre oameni care apar din asfalt.

În public, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Florin Piersic Junior

Gala HOP este, totodată, și una dintre întâlnirile speciale dintre generații. Puntea este Nicușor Năstase, patronul Vox Maris, vechi prieten al actorilor români. Ion Caramitru, președintele UNITER, într-un cuvânt înainte, scris, îl descria drept “un adevărat Mecena”.

Anul acesta, din public, Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț au aplaudat viitorul teatrului românesc, iar Florin Piersic Jr. și-a permis luxul de a se arăta încântat de un travesti al băcăuanului Ștefan Huluba (26 de ani, absolvent al UNATC în 2010), care a acompaniat-o vocal pe talentata Ana-Maria Bercu (26 de ani, absolventă a UNATC în 2013), care a încântat printr-o reprezentație la pian.

Dacă toți tinerii actori ar fi cămile…

Și pentru că nimeni nu știe cine este HOP, cel care dă numele Galei, tinerii actori au fost invitați să și-l imagineze și să-l descrie în câteva cuvinte.

Alexandru Ștefănescu: “HOP e un sărut pasional urmat de o palmă peste față. E un pește pe uscat căruia i-au crescut aripi”.

Alina Suărășan: “HOP este singurul personaj care poate să vadă ce gândesc oamenii în timp real”.

Lucian Ionescu: “Dacă lumea teatrului ar fi un deșert și toți actorii ar fi cămile, HOP ar fi prima oază care, în sfârșit, nu este un miraj”. Ca să înțelegeți despre cine e vorba, rugat să spună cinci cuvinte despre el, Lucian Ionescu le-a spus organizatorilor aceste cuvinte: “Iubesc muzica, femeia, logica, soarele și mandarinele. Ăsta e teatrul pentru mine”.

Prezentatorul galei este actorul Pavel Bartoș, el însuși câștigător al premiului pentru cel mai bun actor, în îndepăratul an 1999. Pavel Bartoș este, în prezent, o îndrăgită vedetă de televiziune. Regizorul Radu Afrim a dezvăluit, încă de la startul lucrărilor acestei gale, că i-a monitorizat pe câștigătorii de anul trecut și s-a bucurat să constate că joacă.

E adevărat – joacă. Pe una dintre actrițele care au câștigat anul trecut (cu spectacolul “Pisica verde”, pus în scenă chiar la Teatrul Metropolis), Irina Antonie am remarcat-o în “cont (r) acte”, la Act și în “Două liniuțe”, la Godot. Irina are 29 de ani, a absolvit UNATC în 2013 și participă și la HOP-ul de anul acesta în secțiunea grup, cu spectacolul “Paravan – două telefoane”, care se va juca joi. Mai multe despre ea, am aflat în întâlnirea de aici. E doar un exemplu.

Aproape toamnă, ospătarii au obosit, micul e 2.5 lei

Costineștiul, 2014, începutul toamnei, când studenții restanțieri își dau restanțele, când melancolicii se dedau melancoliei, când se cam încheie socotelile iubirilor de-o vară. Nu e prea frumos acum la Marea Neagră, e aproape toamnă, ospătarii au obosit (ei vara nu dorm) și abia așteaptă să se încheie sezonul estival, micul și-a stabilizat prețul la 2.5 lei și fiecare terasă care nu mai seamănă cu ea însăși de la sfârșitul mileniului trecut îți aduce aminte de ficatul de altădată. Costineștiul nu mai e, cum se tot spune, aici, Costineștiul e atunci.

Pavel Bartoş şi Radu Afrim

Pavel Bartoş şi Radu Afrim

Totuși, HOP-ul este aici și acum și pentru acești tineri actori amintirile abia își încep viața. Ana-Maria Bercu, de loc din Chișinău: “HOP are 17 ani, dar arată de 35. (…) Are ticul făcutului cu ochiul”. Cam așa și e.

Fotografii de la Gala Hop 2014 – Adi Bulboacă

17
/08
/17

Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, împreună cu Academia de Teatru şi Film „Athanor” din Passau – Germania prezintă proiectul pilot „Întâlniri Teatrale la Sulina”, care se va desfășura în perioada 31 august – 4 septembrie 2017.

16
/08
/17

Actrița Cristina Flutur joacă personajul Alice în lungmetrajul „Grain”, o coproducție Turcia-Germania-Franța-Suedia, selectat în competiția oficială la Festivalul de Film de la Sarajevo, cel mai important eveniment de gen din Europa de Sud-Est. Filmul „Grain” este regizat de regizorul turc Semih Kaplanoglu, câștigătorul Ursului de Aur la a 60-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin.

15
/08
/17

Într-o zi de 15 august (1769) se năştea, la Ajaccio, în Corsica, Napoleon Bonaparte, lider politic si militar al Franţei, unul dintre cei mai buni conducători militari din istorie. 55 de ani mai devreme, la Constantinopol, în ziua în care creştinii sărbătoreau “Adormirea Maicii Domnului”, Constantin Brâncoveanu, împreună cu cei patru fii şi ginerele său, Enache Văcărescu, erau decapitaţi. Trupurile lor au fost aruncate în apele Bosforului, iar capetele, înfipte în prăjini, au stat trei zile la poarta Seraiului.

14
/08
/17

Cartea „Țara Vinului” (traducere din chineză de Luminița Bălan) a fost publicată la editura Humanitas Fiction în anul 2014.

14
/08
/17

Din clipa în care trece pragul grădiniței, copilăria fericită a micului Grégoire se transformă într-un adevărat coșmar. Chestiile sforăitoare cu care îl pisează educatorii și profesorii nu-i intră în cap orice-ar face, colegii își bat joc de el, iar părinții îl cicălesc și-l ceartă fără încetare.

14
/08
/17

În urmă cu mai bine de două decenii, într-o zi de 14 august (1996), la reşedinţa sa din La Neuville-sur-Essonne, în apropiere de Paris, se stingea din viaţă Sergiu Celibidache, personalitate marcantă și controversată a secolului trecut, unul din cei mai de seamă dirijori ai lumii.

14
/08
/17

Mrs. Fang, un film documentar al regizorului chinez Wang Bing despre ultimele zile ale unei femei care suferă de Alzheimer, a câștigat Leopardul de Aur, la Festivalul Internațional de Film de la Locarno 2017. Franțuzoaica Isabelle Huppert a fost recompensată cu premiul pentru cea mai bună actriță, pentru rolul său din filmul Madame Hyde.

13
/08
/17

Pe 21 august se împlinesc 92 de ani de la nașterea lui Toma Caragiu, unul dintre cei mai importanți actori de teatru și film din România, cel care dă numele Teatrului din Ploiești. Cu această ocazie, instituția de spectacole care-i poartă numele organizează o serie de manifestări care-i sunt dedicate.

13
/08
/17

Apune soarele peste blocurile din cartierul Titan și, din fața Cinematografului Gloria, se aud cele mai frumoase cântece interbelice. Celebrele „Ilona” sau „Zaraza”, cântate de vocea inconfundabilă a tenorului Robert Nagy, se aud până departe peste Parcul IOR. În fiecare weekend, până pe 3 septembrie, de la ora 19.30, spectacolul „Grădina Gloria” în direcția de scenă a lui Victor Ioan Frunză se joacă în fața Cinematografului Gloria, iar accesul este liber.

11
/08
/17

Ediția cu numărul șase a Festivalului de Film Horror și Fantastic Lună Plină a început joi, 10 august. Filmul de deschidere, norvegianul Casa, o poveste cu război și exorcizări, a rulat la grădina Melies. „Este cel mai puțin formal festival pe care îl organizăm și asta ne place cel mai tare. În fiecare an pare că o luăm de la capăt cu organizarea lui, iar această improvizație ne bucură: Lună Plină este cel mai liber festival posibil”, a spus directorul festivalului, Oana Giurgiu.

11
/08
/17

Romanian Sinfonietta Orchestra revine la Ateneul Român. Program integral Beethoven! Câteva dintre cele mai cunoscute capodopere ale titanului de la Bonn precum Uvertura „Egmont”, Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră, Simfonia nr. 5 în do minor vor prinde astfel din nou viață în fața publicului în versiuni de nivel internațional.