Sergiu Celibidache, Wim Wenders şi Emmanuelle Beart
https://www.ziarulmetropolis.ro/sergiu-celibidache-wim-wenders-si-emmanuelle-beart-14-august/

În urmă cu mai bine de două decenii, într-o zi de 14 august (1996), la reşedinţa sa din La Neuville-sur-Essonne, în apropiere de Paris, se stingea din viaţă Sergiu Celibidache, personalitate marcantă şi controversată a secolului trecut, unul din cei mai de seamă dirijori ai lumii.

Un articol de Petre Ivan|14 august 2017

În iulie 1962, pe când avea 50 de ani, apărea în ziarul „Frankfurter Allgemeine” un articol cu titlul „Înțelepții sunt greu de găsit”, în care se vorbea în detaliu despre budism, filosofie orientală de care dirijorul român s-a simţit foarte aproapiat.

În timpul concertelor sale, Celibidache îşi direcţiona atenția spre a crea condițiile optime pentru ceea ce numea el o „experiență transcedentală”.

În acest sens, a fost influențat de aspecte din Zen budism, precum „ichi-go ichi-e” („one time, one meeting”/ „once in a lifetime”), termen japonez care descrie un concept cultural ce se traduce prin „o singură şansă în viaţă”. Muzica era o formă de înţelepciune pe care Maestrul încerca să o împartă cu ceilalţi.

Atunci când Celibidache crea muzică, nu era numai el, ci şi muzicienii care, la rândul lor, trebuiau să se asculte unii pe alţii pentru ca, la final, să se regăsească împreună şi să creeze un sunet care să fie muzică, pentru că „Muzica eşti tu”, după cum spunea marele dirijor.

sergiu celibidache

Tot într-o zi de 14 august:

1893: În Franța este eliberat primul permis de conducere auto din lume

1916: (14/27 august) România a declarat război Austro-Ungariei, intrând în Primul Război Mondial, de partea Antantei.

1980: Conduși de Lech Wałęsa, muncitorii de la Șantierele Navale din Gdańsk au declanșat grevele împotriva guvernului comunist, înființând sindicatul liber Solidaritatea.

1994: Teroristul internațional Ilich Ramírez Sánchez, cunoscut sub numele de Carlos, este arestat în Sudan și extrădat în Franța.

2003: O pană de curent paralizează nord-estul Statelor Unite și părți ale Canadei. Aproximativ 50 de milioane de oameni nu au electricitate.

S-au născut:

1867: John Galsworthy, scriitor britanic, laureat Nobel (d 1933)

1945: Steve Martin, actor american de comedie

Wim Wenders, 69 de ani

Wim Wenders, 69 de ani

1945: Wim Wenders, regizor german

1954: Răzvan Vasilescu, actor român

1963: Emmanuelle Beart, actriță franceză

1966: Halle Berry, model și actriță americană

1983: Mila Kunis, actriță americană

S-au stins din viaţă:

1956: Bertolt Brecht, poet, dramaturg și regizor german (n. 1898)

1984: Vasile Lovinescu, eseist, dramaturg român (n. 1905)

1994: Elias Canetti, scriitor englezo-austriac, laureat Nobel (n. 1905)

1996: Sergiu Celibidache, dirijor și compozitor român stabilit în Franța, membru de onoare (1992) al Academiei Române (n. 1912)

video: Emmanuelle Beart, 52 de ani.

Foto cu Sergiu Celibidache, Wim Wenders şi Emmanuelle Beart – wikipedia, facebook

10
/02
/16

Orchestra Filarmonicii din Berlin, situată în top zece al celor mai bine cotate orchestre din lume și desemnată în anul 2008 drept “cea mai bună orchestră din lume” (The Gramophone) deschide ediția 2019 a Festivalului Internațional George Enescu, cu două concerte care vor avea loc pe 31 august și pe 1 septembrie 2019.

09
/02
/16

Nominalizat de șapte ori la Premiile Grammy, Omar Sosa este un artist exact așa cum e Cuba. O insulă între trei continente ale muzicii, care reușește să-și definească o identitate distinctă. Va concerta pe 30 iunie, la București, în cadrul Jazz Night Out.

05
/02
/16

Cea dintâi premieră a anului 2016, "Hapciu în RE major", adaptare după celebra operetă "Mam'zelle Nitouche" (de F.R. Hervé, libret de Henri Meilhac și Albert Millaud), marchează un moment unic în istoria Operei Comice pentru Copii: este pentru prima dată când pe scena instituției se montează un spectacol de operetă. Premiera are loc sâmbătă, 20 februarie, de la ora 17.00, și duminică, 21 februarie, de la ora 11.00.

05
/02
/16

Un frumos recital conceput în jurul a doi mari compozitori ai repertoriului german – Beethoven și Brahms – este ceea ce ne propun miercuri, 10 februarie (19.00) la Sala Radio violonista Cristina Anghelescu (solistă a Orchestrelor și Corurilor Radio) și pianistul Daniel Goiţi.

05
/02
/16

„Aphonopelma johnnycashi” se va numi păianjenul care a împrumutat numele cântăreţului Johnny Cash. Creatura cu opt picioare este neagră în întregime, așa cum se îmbrăca regretatul artist, decedat în 2003 și care cânta cu chitara sa mai ales "Man in Black", unul din hiturile sale.

02
/02
/16

Filarmonica “George Enescu”  şi  asociaţia “Clasic e fantastic” anunţă cel de-al doilea concert al anului 2016, din ciclul educativ „Clasic e fantastic. Cum să înţelegem muzica”. Duminică, 21 februarie, la orele 10 şi 12.30, copiii sunt invitaţi să afle povestea Bărbierului din Sevilia, capodopera de teatru muzical semnată  de compozitorul Italian Gioacchino Rossini.

01
/02
/16

Așa cum și-a obișnuit publicul și în stagiunile precedente, Orchestra de Cameră Radio îi aduce în fața publicului pe câțiva dintre tinerii muzicieni români care vor „scrie” mai departe istoria scenelor de concert din țară și din străinătate: laureaţii competiţiei naţionale anuale „DRUMUL SPRE CELEBRITATE”. 

23
/01
/16

Mai este loc de noi interpretări pentru Brahms și Beethoven? Mi-am pus întrebarea înainte de a asculta două discuri apărute recent pe piață, semnate de nume importante ale artei interpretative contemporane: violonista olandeză Janine Jansen și dirijorul austriac Manfred Honeck, directorul muzical al Orchestrei Simfonice din Pittsburgh. Și am descoperit, nu neapărat cu surprindere, ci cu încântare, că Brahms și Beethoven au încă (foarte) multe de spus.

22
/01
/16

Super! Pet Shop Boys lansează un nou album, cel de-al 13-lea al grupului care a cunoscut gloria cu hituri ca "West end girls", "It's a sin", "Domino Dancing" sau "Go west". Noul album, ce urmează să apară pe piaţă pe 1 aprilie, se numeşte, desigur, "Super".