Sergiu Celibidache, Wim Wenders şi Emmanuelle Beart
https://www.ziarulmetropolis.ro/sergiu-celibidache-wim-wenders-si-emmanuelle-beart-14-august/

În urmă cu mai bine de două decenii, într-o zi de 14 august (1996), la reşedinţa sa din La Neuville-sur-Essonne, în apropiere de Paris, se stingea din viaţă Sergiu Celibidache, personalitate marcantă şi controversată a secolului trecut, unul din cei mai de seamă dirijori ai lumii.

Un articol de Petre Ivan|14 august 2017

În iulie 1962, pe când avea 50 de ani, apărea în ziarul „Frankfurter Allgemeine” un articol cu titlul „Înțelepții sunt greu de găsit”, în care se vorbea în detaliu despre budism, filosofie orientală de care dirijorul român s-a simţit foarte aproapiat.

În timpul concertelor sale, Celibidache îşi direcţiona atenția spre a crea condițiile optime pentru ceea ce numea el o „experiență transcedentală”.

În acest sens, a fost influențat de aspecte din Zen budism, precum „ichi-go ichi-e” („one time, one meeting”/ „once in a lifetime”), termen japonez care descrie un concept cultural ce se traduce prin „o singură şansă în viaţă”. Muzica era o formă de înţelepciune pe care Maestrul încerca să o împartă cu ceilalţi.

Atunci când Celibidache crea muzică, nu era numai el, ci şi muzicienii care, la rândul lor, trebuiau să se asculte unii pe alţii pentru ca, la final, să se regăsească împreună şi să creeze un sunet care să fie muzică, pentru că „Muzica eşti tu”, după cum spunea marele dirijor.

sergiu celibidache

Tot într-o zi de 14 august:

1893: În Franța este eliberat primul permis de conducere auto din lume

1916: (14/27 august) România a declarat război Austro-Ungariei, intrând în Primul Război Mondial, de partea Antantei.

1980: Conduși de Lech Wałęsa, muncitorii de la Șantierele Navale din Gdańsk au declanșat grevele împotriva guvernului comunist, înființând sindicatul liber Solidaritatea.

1994: Teroristul internațional Ilich Ramírez Sánchez, cunoscut sub numele de Carlos, este arestat în Sudan și extrădat în Franța.

2003: O pană de curent paralizează nord-estul Statelor Unite și părți ale Canadei. Aproximativ 50 de milioane de oameni nu au electricitate.

S-au născut:

1867: John Galsworthy, scriitor britanic, laureat Nobel (d 1933)

1945: Steve Martin, actor american de comedie

Wim Wenders, 69 de ani

Wim Wenders, 69 de ani

1945: Wim Wenders, regizor german

1954: Răzvan Vasilescu, actor român

1963: Emmanuelle Beart, actriță franceză

1966: Halle Berry, model și actriță americană

1983: Mila Kunis, actriță americană

S-au stins din viaţă:

1956: Bertolt Brecht, poet, dramaturg și regizor german (n. 1898)

1984: Vasile Lovinescu, eseist, dramaturg român (n. 1905)

1994: Elias Canetti, scriitor englezo-austriac, laureat Nobel (n. 1905)

1996: Sergiu Celibidache, dirijor și compozitor român stabilit în Franța, membru de onoare (1992) al Academiei Române (n. 1912)

video: Emmanuelle Beart, 52 de ani.

Foto cu Sergiu Celibidache, Wim Wenders şi Emmanuelle Beart – wikipedia, facebook

29
/03
/23

Trei tineri muzicieni români, multipremiați internațional – violonista MARIA MARICA (câștigătoarea premiului I a Concursului Internațional „G.Enescu" – 2022), violoncelistul CORNELIUS ZIRBO (care s-a perfecționat la Paris, în cadrul Clasei de Excelență de Violoncel a lui Gautier Capuçon) și pianistul CADMIEL BOȚAC (care a obținut în 2020 bursa Fundației Europene Yamaha) vor evolua împreună pe scena Sălii Radio miercuri, 5 aprilie 2023 (19:00) într-un concert integral BEETHOVEN.

27
/03
/23

Din 27 martie, TVR 2 vă invită să începeţi săptămâna alături de „Reţeaua de Idoli". Realizatoare Irina Păcurariu provoacă și în acest sezon celebrităţile la un dialog sincer și aduce în fața telespectatorilor oameni de excepție, altfel decât i-am cunoscut până acum. „Reţeaua de Idoli" se difuzează în fiecare luni, de la ora 21:00, la TVR 2.

24
/03
/23

Editura Nemira a lansat recent volumul biografic „The Beatles: O istorie”, semnat de Craig Brown, pe care vă invităm să îl descoperiți în aceste zile. Vă propunem, așadar, o fermecătoare incursiune în atmosfera anilor ‘60, dominată de muzica și imaginea unei trupe iconice.

24
/03
/23

„Scena gândirii” Conferințele Operei Naționale București continuă în luna aprilie cu o ediție specială, ce va avea nu unul, ci doi invitați. Pe 18 aprilie, de la orele 18:30,  compozitorul Dan Dediu și muzicologul Valentina Sandu-Dediu vor înfățișa aventura transformării în muzică a unui text dramatic în cadrul conferinței „De la teatru la operă”.

23
/03
/23

Baritonul italian RICCARDO NOVARO, care a interpretat rolul principal din „Le Nozze di Figaro” (Nunta lui Figaro) la Théâtre des Champs-Elysées – Paris și la Teatro Regio - Torino și a dat viață Contelui Almaviva din aceeași operă la Opéra National de Bordeaux, a fost aplaudat în rolurile Leporello (Don Giovanni) la Opéra de Lausanne, Papageno (Die Zauberflöte – Flautul fermecat) la Teatro Massimo - Palermo ș.a. este invitat special la Sala Radio.

21
/03
/23

Sâmbătă, 25 martie, în intervalul orar 20:30 – 21:30, peste 8.000 de copii și tineri din corurile și ansamblurile Programului Național Cantus Mundi se vor reuni simultan în toată țara și vor marca Ora Pământului prin concerte, recitaluri și evenimente muzicale, sub deviza „Dăruiește naturii din energia ta!”

17
/03
/23

O apariție inedită în capitala unde tangoul are rădăcini adânci. Tangotic aduce pe scena Palatului Bragadiru, tangoul argentinian si romanța în fuziune cu elemente jazz, rock și afro, precum și un repertoriu original de tangouri românești, sâmbătă, 18 martie, de la ora 19:00.