ShortsUP, ediția de primăvară, aduce New York-ul la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/shortsup-editia-de-primavara-aduce-new-york-ul-la-bucuresti/

Pe 26 şi 27 aprilie, ediţia de primăvară ShortsUP evocă spiritul oraşul New York, despre care se spun milioane de poveşti.

Un articol de Ziarul Metropolis|13 aprilie 2014

Eleganța Manhattan-ului, agitația din Brooklyn, hip hop-ul din Bronx, spectacolele fabuloase de pe Broadway: citim despre ele, le vedem în filme, le trecem pe lista de vacanțe. Evenimentul ShortsUP via New York are loc la CinemaPRO din capitală și prezintă o selecție de scurtmetraje premiate ce aduc la viață pulsul metropolei cosmopolite.

Filmele din program sunt producții americane recente, dar și pelicule europene care evocă New York-ul. Documentare ce-și extrag inspirația din trecutul și prezentul orașului, ficțiuni care pun la încercare imaginația sau romance-uri cu happy-end. Ghidați de scurtmetraje, spectatorii vor călători prin cartierele agitate ale New York-ului contemporan, acolo unde fiecare colț ascunde un posibil personaj și orice întâlnire banală poate fi pretext pentru aventură.

Când abandonezi un televizor vechi pe stradă, toate amintirile adunate de ecranul prăfuit se vor revolta. În Pixeli (Franța, 2011), viața din Big Apple e invadată de nori colorați care riscă să transforme orașul într-un uriaș joc video. Bijuteria animată a francezului Patrick Jean a luat premiul cel mare la Annecy Animated Film Festival.

Tot din programul ShortsUP via New York face parte și docudrama Aaron Burr (r. Dana O’Keefe, SUA, 2012), o reinterpretare a duelului istoric dintre celebrii politicieni americani Alexander Hamilton si Aaron Burr. Filmul combină ficțiunea cu documentarul și a impresionat publicurile numeroaselor festivaluri americane printr-o coloană sonoră impecabilă și prin narațiunea vizuală inovatoare. A fost inclus în programul San Francisco Film Festival, Philadelphia Film Festival, SXSW (South by Southwest) și HotDocs, cel mai prestigios festival din SUA dedicat filmului documentar.

ShortsUP via New York va fi găzduit la CinemaPRO, sâmbătă, 26 aprilie și duminică, 27 aprilie, începând de la ora 21:00. În ambele zile va rula același program de filme, deci cinefilii bucureșteni pot alege una dintre serile de weekend pentru a vedea programul de filme, conceput de Alexandra Safriuc, Selecționerul de Film al proiectului. Pentru unul din spectatorii ShortsUP, călătoria se va prelungi și dincolo de ecranul cinema-ului, printr-un bilet de avion cu destinația New York ce va fi oferit ca premiu de Austrian Airlines, prin tragere la sorți.

Biletele pentru ShortsUP Via New York costă 25 de lei pe seară și pot fi achiziționate în avans din rețeaua MyTicket sau Eventim, sau direct de pe website-ul www.shortsup.ro. Plata se poate face online, iar printarea biletului acasă. Biletele pot fi achiziționate și direct la CinemaPRO, în limita locurilor disponibile, pe 26 și 27 aprilie.

Foto: docudrama Aaron Burr

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.