ShortsUP, New York – Bucureşti şi noile voci ale cinemaului american independent
https://www.ziarulmetropolis.ro/shortsup-new-york-bucuresti-si-noile-voci-ale-cinemaului-american-independent/

Pe 26 şi 27 aprilie, ediţia de primăvară ShortsUP propune o călătorie cinematografică în inima oraşului supranumit ”centrul universului”.

Un articol de Petre Ivan|17 aprilie 2014

ShortsUP via New York are loc în pe 26 si 27 aprilie la CinemaPRO din capitală. Colecția de filme scurte cu aer metropolitan rulează în două seri consecutive, deci spectatorii pot alege una din zilele de weekend pentru a intra în atmosfera newyorkeză.

Programul de filme va fi complet și de un performance muzical live, inspirat de ritmurile hip-hop și r&b ale underground-ului american.

O zi proastă (r. Larry Cohen, SUA, 2012), unul dintre cele mai puternice scurtmetraje din program, e un amestec de comedie și dramă, despre înțelesul coincidențelor în situații limită.

Când îți uiți geanta în metroul aglomerat din New York, într-un moment de criză, ai o singură posibilitate: să respiri adânc și să aștepți ca o întâlnire accidentală să-ți arate drumul înapoi spre casă.

Documentarul Holocaustul din New York Times (r. Emily Harrold, SUA, 2012), premiat la Tribeca Film Festival, pornește de la o întrebare incomodă: de ce un eveniment istoric marcant nu a ajuns niciodată pe prima pagină a celui mai influent ziar american?

Filmul tinerei regizoare vizionare Emily Harrold, inspirat de romanul premiat Buried by the Times de Laurel Lef, pune sub semnul critic tot ce știm despre presa americană.

ShortsUP

Imagine din filmul „The Worst“

Muzica și poezia vizuală se reunesc în scurtmetrajul În fața ta (Erik Shirai, SUA, 2010), un film experimental care explorează trei destine diferite din New York: o emigrantă din Bolivia, o cântăreață de hip-hop și o jurnalistă pasionată de dans.

Evenimentul ShortsUP via New York este conceput ca o incursiune interactivă în viața culturală și socială a New Yorkului, văzut ca punct de influență pentru numeroase trenduri care au influențat întreaga lume artistică, muzicală sau politică.

Scurtmetrajele din program vor fi intercalate cu scurte narațiuni grafice digitale, realizate cu sprijinul  Chenar.ro, primul proiect românesc de jurnalism vizual.

Biletele pentru ShortsUP Via New York costă 25 de lei pe seară și pot fi achiziționate în avans din rețeaua MyTicket sau Eventim, sau direct de pe www.shortsup.ro.

Foto cu ShortsUP – shortsup.ro

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.