ShortsUP, pe 10 noiembrie în Bucureşti, la Turbohalle
https://www.ziarulmetropolis.ro/shortsup-pe-10-noiembrie-in-bucuresti-la-turbohalle/

Programul ShortsUP revine pe 10 noiembrie în Bucureşti, la Turbohalle, cu o serie de scurtmetraje grupate sub titlul „Cu viteza luminii”. Acesta este numele evenimentului ce va reuni scurtmetraje de top despre viaţa urbană în viteză şi un concert-eveniment al austriecilor de la Sofa Surfers, informează un comunicat al organizatorilor. Începutul de sezon aduce noutăţi […]

Un articol de |23 octombrie 2012

Programul ShortsUP revine pe 10 noiembrie în Bucureşti, la Turbohalle, cu o serie de scurtmetraje grupate sub titlul „Cu viteza luminii”.

Acesta este numele evenimentului ce va reuni scurtmetraje de top despre viaţa urbană în viteză şi un concert-eveniment al austriecilor de la Sofa Surfers, informează un comunicat al organizatorilor.

Începutul de sezon aduce noutăţi pentru ShortsUP şi pentru felul în care publicul va interacţiona cu cele mai valoroase scurtmetraje ale lumii. Dacă până acum focusul erau evenimentele lunare, din această toamnă acestea devin sezoniere, urmând ca prezenţa filmelor scurte să se intensifice pe alte medii de expunere.

Pe 10 noiembrie, la Turbohalle, startul ShortsUP se va da în ritmul filmelor scurte sub 10 minute, care au în comun personaje ce reacţionează la trepidaţia marilor oraşe. Atunci când ziua înaintează cu viteza luminii şi încurcăturile sunt pe măsură.

„Cum să-ţi păstrezi jobul de zi”(regia: Sean Frewer, Canada, 2012), un scurtmetraj care abia a intrat în circuitul festivalier, este un ghid ironic de urmat în viaţa profesională şi personală. Adaptare după povestirea de succes a Rebeccai Rosenblum, filmul descrie cu umor, dar şi căldură, cum este munca de la 9 la 5 într-un zgârie-nori. Rutina este, de fapt, pentru personajul feminin al poveştii, o adevărată junglă în mijlocul oraşului.

„Picătura” (regia: Léo Verrier, Franţa, 2011) este o animaţie câştigătoare de premii internaţionale printre care trofeul juriului la Anima Mundi Animation Festival şi premiul pentru cea mai bună animaţie la Cleveland International Film Festival. În prim-plan se află Jack, un personaj cel puţin ciudat, de vreme ce fură tablouri din muzee pentru a le mânca. Devoratorul de artă rămâne însă fără hrană, fiind nevoit să picteze el însuşi: o lecţie de viaţă fără predici, plină de învăţăminte şi haz.

„Pierdută şi regăsită” (regia: Sam Washington, Marea Britanie, 2011) completează, alături de alte două ore de filme, programul ShortsUP „Cu Viteza Luminii”. Comedie neagră despre o femeie care îşi pierde maşina în parcare, filmul a obţinut, între altele, premiul publicului la Palm Springs ShortFest, cel mai mare festival nord-american dedicat scurtmetrajului.

Filmele scurte sub 10 minute şi piesele Sofa Surfers de pe albumul „Superluminal” (2012), cel mai titrat album al trupei, cântate în premieră la Bucureşti, vor susţine ritmul evenimentului ShortsUP timp de patru ore. Albumul tratează aceeaşi temă ca şi filmele, a înstrăinării şi a nevoii regăsirii umanităţii într-o lume globalizată, tehnologizată, pe fugă, dominată de presiunea creşterii economice. Single-ul „World In A Matchbox”, difuzat şi de posturile româneşti de radio, a devenit deja foarte popular în Europa. Concertul va fi însoţit de spectacolul vizual al lui Timo Novotny, artistul care construieşte imaginea nonconformistă Sofa Surfers de mulţi ani.

Biletele pentru ShortsUP „Cu Viteza Luminii” se vor putea cumpăra prin MyTicket şi Eventim, la preţul de 40 de lei, sau la intrare, la preţul de 50 de lei.

ShortsUP este un proiect generat de Oricum în parteneriat cu Feeder.ro, care aduce în atenţie cele mai valoroase scurtmetraje din lume. ShortsUP îşi propune să reinventeze felul în care publicul interacţionează cu filmele de scurt metraj printr-o platformă de expunere unică, ce îmbină cinema-ul cu alte arte conexe.

Sursa: Mediafax

24
/08
/16

Filmul lui Cristian Mungiu "4 luni, 3 săptămâni și 2 zile", câștigătorul premiului Palme d'Or în 2007, ocupă, în opinia criticilor consultați de BBC Culture, locul al 15-lea, într-un sondaj al celor mai bune 100 de filme ale acestui secol. Pe primele trei locuri s-au clasat: "Mulholland Drive" - David Lynch, "In the Mood for Love" - Wong Kar-wai şi "There Will Be Blood" - Paul Thomas Anderson.

24
/08
/16

Într-o vreme în care cinematografele și mai ales vizionările la „video” propuneau în special filme cu actori care fie rupeau norma la frumusețe sau rupeau adversarii în bătaie, m-am trezit ridicat de pe scaun de un domn, nici înalt, nici frumos – conform standardelor clasice, nici pletos, nici musculos. Revedeam filmul „Operațiunea monstrul” (scenariul: Titus Popovici / regia: Manole Marcus) și o seară de luni stătea să se sfârșească în brațele unei dimineți de marți, iar eu brusc vroiam să fiu Corneliu (Marin Moraru). Să pot explica, fumând fie și un cocean de porumb, cum am ales lingurița și am lansat milimetric în buza stufului de unde am recuperat monstrul într-o încleștare în care îi simțeam forța lui colosală.

23
/08
/16

Compozitorul și organistul german din perioada barocă, Johann Sebastian Bach, este unul dintre cei mai mari muzicieni ai lumii. Familia și muzica au fost universul vieții lui.

23
/08
/16

Am călătorit cu trenul după o pauză consistentă, mai lungă de un deceniu. Habar nu mai avem despre felul cum mai arată interiorul vagoanelor și nici despre „fauna” care le populează. Ziua era una liberă pentru tot poporul, destinația una de relaxare (Brașov), deci bănuiesc că publicul era puțin diferit de cel obișnuit. Oricum, prima impresie, a interiorului vagoanelor, a fost una bună, prin comparație cu ceea ce era în vremurile când făceam naveta săptămânal pe ruta București – Găești.

23
/08
/16

Cinematografia românească va fi prezentă în perioada 1-3 septembrie la Roma, în celebrul parc Villa Borghese, cu proiecții de filme în premieră, în cadrul ultimei etape a Romania Film Festival ediția 2016.

23
/08
/16

“Ritmul în care trăim, configuraţia fiecărei zile (din care răgazurile, perioadele de otium fertil sunt, practic, evacuate) reduc până la o limită îngrijorătoare timpul rezervat altădată lecturii.” – Andrei Pleşu. Scriitorul şi eseistul Andrei Pleşu - reper al vieţii publice şi academice româneşti - împlineşte, astăzi, 68 de ani.

22
/08
/16

Viaţa publică, destul de firavă în sec. al XVII-lea, se desfăşura mai ales în cafenele. Cea dintâi atestată documentar a fost a lui Kara Hamie, în 1667, pe un loc învecinat cu biserica Doamnei de azi. În vremea lui Constantin Brâncoveanu, pe Calea Şerban Vodă (podul Beilicului) se înşirau destule cafenele, toate la dispoziţia mai cu seamă a turcilor.

22
/08
/16

„Nu există cuvinte...a plecat un actor și un Om de Geniu! Marin Moraru. Dumnezeu să-l odihnească. Marinuș.." - Oana Pellea. Sicriul cu trupul neînsuflețit al actorului Marin Moraru va fi depus luni seară la Biserica Colțea din Capitală. Înmormântarea artistului va avea loc miercuri, în jurul orelor prânzului, la Cimitirul Belu, pe Aleea Artiștilor.

22
/08
/16

Între 14 și 18 septembrie, va avea loc prima ediție a festivalului PELÍCULA – LATIN AMERICA FILM & EXPERIENCE. Iubitorii filmului vor putea viziona pelicule conectate puternic cu 8 țări din America Latină: Argentina, Brazilia, Chile, Cuba, Mexic, Peru, Venezuela și Uruguay. Sunt în total 15 filme care pot fi văzute la Cinema Elvira Popescu, Instituto Cervantes de Bucarest, POINT sau Journey Pub.

22
/08
/16

Fundaţia Geo Barton prezintă spectacolul „Aici nu-i de joacă” după Pauline Daumale, regia Catrinel Dumitrescu, duminică 4 septembrie, de la ora 20.30, în Grădina Televiziunii Române, în cadrul proiectului „Teatru în TVR”.

22
/08
/16

Cel mai așteptat thriller românesc al anului, Câini, în regia lui Bogdan Mirică, a câștigat două premii la Festivalul de la Sarajevo, unul dintre cele mai importante evenimente de gen din Europa. Sâmbătă seara, la gala de închidere, Gheorghe Visu a urcat pe scenă pentru trofeul Heart of Sarajevo acordat celui mai bun actor. Un al doilea premiu oferit filmului a fost Mențiunea Specială a Juriului. Din 23 septembrie, Câini intră pe ecranele din România, distribuit de Transilvania Film.

21
/08
/16

„Suntem ce sunt amintirile noastre.” - Marin Moraru. Cunoscutul actor a decedat duminică după-amiază, la Spitalul Elias. În vârstă de 79 de ani, actorul Marin Moraru (Marinuș, pentru prieteni) a fost unul dintre cei mai mari actori români ai generației sale. Înmormântarea va avea loc miercuri, la Cimitirul Belu, pe Aleea Artiștilor.