ShortsUP – poveşti la care râzi incontrolabil
https://www.ziarulmetropolis.ro/shortsup-povesti-la-care-razi-incontrolabil/

Pe 1 şi 2 februarie, scurtmetrajele ironice, hilare sau absurde premiate de festivalurile de film din toată lumea vin la Weekendul Comediei Scurte ShortsUP, un eveniment ce sărbătoreşte umorul de calitate.

Un articol de Petre Ivan|23 ianuarie 2014

Pe 1 și 2 februarie, scurtmetrajele ironice, hilare sau absurde premiate de festivalurile de film din toată lumea vin la Weekendul Comediei Scurte ShortsUP,  un eveniment ce sărbătorește umorul de calitate.

Cât de departe poți merge pentru a te face remarcat? E întrebarea de la care pornesc scurtmetrajele prezentate în premieră pe țară la ShortsUP, după ce au străbătut circuitul festivalier și au câștigat aplauzele și simpatia juriilor internaționale.

Filmele aduc la un loc trei viziuni diferite asupra unui univers în care e tot mai greu să fii tu însuți. Când imaginea contează mai mult decât orice altceva, riști să te iei prea în serios, ca multe din personajele de la Weekendul Comediei Scurte.

Exploziv și neașteptat, filmul Nu mă uita (r. Canada, 2013), regizat de Jean‐François Asselin, a fost descris de publicația The Huffington Post ca ”unul dintre cele mai amuzante și vii lucruri văzute vreodată. Grafic, subtil și extrem de curajos. Un comentariu pertinent la adresa culturii social media de azi, subînțeles dintr-o poveste la care râzi incontrolabil”.

În ficțiunea canadiană cu grad ridicat de tragi-comic, Mathieu, un tânăr obsedat de propria persoană, ar merge până în pânzele albe pentru a se face observat. E o chestiune de supraviețuire: exiști pentru tine doar dacă devii memorabil pentru alții.

Nu mă uita (Canada, 2013) – ShortsUP

Cea mai bună comedie la L.A ShortFest 2013, Am depășit recordul (r. Ryan Velásquez, SUA, 2012), e un scurtmetraj sensibil și amuzant despre autocunoaștere.

În cele două săptămâni rămase până la aniversarea vârstei de 12 ani, Jonathan Woodbridge are o misiune dificilă: trebuie să-și impresioneze familia.

Dar cum poate face asta când e înconjurat doar de genii? Depășirea unui record mondial pare să fie singura soluție.

ShortsUP

Am depășit recordul (SUA, 2012) – ShortsUP

Dictatorul (r. Andreas Henn, Germania, 2013), comedia nemțească selectată în peste 13 festivaluri internaționale și distinsă cu premiul publicului la Palm Springs International ShortFest și Aspen Shortsfest va fi văzută pentru prima dată de publicul românesc sâmbătă, pe 1 februarie.

În Iugoslavia anilor 1942, în plin război, Nicola, un proiecționist sârb, decide să renunțe la armele clasice de luptă în favoarea unora neconvenționale, ca rolele de film dintr-un cinematograf.

Un scurtmetraj în care umorul autentic însuflețește realitatea istorică.

ShortsUP

Dictatorul (Germania, 2013) – ShortsUP

Weekendul Comediei Scurte are loc sâmbăta, 1 februarie și duminică, 2 februarie la Cinema Patria și prezintă două programe diferite  cu filme ce vorbesc despre căutarea propriei identități în spații culturale diverse.

Programul de filme va fi completat de expoziția de artă vizuală Imbold Pop-Up Gallery, un proiect curatorial creat de Imbold, Galeria special pentru spectatorii ShortsUP.

Biletele pentru Weekendul Comediei Scurte pot fi achiziționate în avans prin MyTicket și Eventim la prețul de 25  de lei pe seară sau 40 de lei pentru ambele seri (sub formă de abonament), sau la fața locului (Cinema Patria) la prețul de 35 de lei pe seară.  Detalii pe www.shortsup.ro.

Foto cu ShortsUP – Cinemagia

12
/10
/16

“Toni Erdmann”, în regia lui Maren Ade, coprodus de Ada Solomon, desemnat drept cel mai bun film al anului de către Federația Internațională a Criticilor de Film (FIPRESCI), va deschide Festivalul Les Films de Cannes a Bucarest vineri, 14 octombrie, ora 18:30, în prezența regizoarei Maren Ade.

11
/10
/16

CRONICĂ DE FILM Filmat în bună parte în România, „Toni Erdmann”, al treilea lungmetraj al regizoarei germane Maren Ade, este o dramedie despre rolurile sociale şi măştile familiale spre care ne împinge viaţa şi de care ne este teamă să scăpăm pentru a redeveni noi înşine.

11
/10
/16

Abbas Kiarostami, unul dintre cei mai influenți cineaști ai ultimelor decenii, care s-a stins din viaţă, în iulie, anul acesta, la Paris, la vârsta de 76 de ani, va fi celebrat în cadrul unei retrospective la Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 23 octombrie). Invitata specială, cu acest prilej, este actrița Mania Akbari, care va lua parte la proiecții și va discuta cu publicul în primele patru zile de festival.

10
/10
/16

“Sandra”, un scurtmeraj despre un grup de fete excentrice care sunt închise într-o pseudo-comunitate de fete în care violența și prietenia se împletesc într-un mod nefiresc a câștigat trofeul Timishort 2016 în valoare de 3500 de euro.

08
/10
/16

Rulează în cinematografele din țara noastră filmul artistic „Două lozuri” (regizor Paul Negoescu). Comedie românească, așadar mai puțin romantică și vag tragică. Nu se râde deloc rău.

07
/10
/16

Şapte dintre cele mai noi şi mai de succes producţii româneşti, printre care extrem de aşteptatele „Sieranevada” de Cristi Puiu şi „Inimi cicatrizate” de Radu Jude, dar şi clasicul „La Moara cu noroc” de Victor Iliu vor putea fi văzute, în cadrul unor proiecţii cu intrare liberă, la a doua ediţie a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care va avea loc între 20 şi 23 octombrie la Cinema Odeon, cu participarea mai multor invitaţi speciali.

07
/10
/16

Actrița, regizoarea și scriitoarea Diane Keaton (70 de ani) va primi cea de-a 45-a distincție pentru întreaga carieră decernată de Institutul American de Film (AFI). Anterior, premiul a mai fost decernat printre alții lui John Williams, Jane Fonda, Mel Brooks și Morgan Freeman.

06
/10
/16

Între 17 și 23 octombrie 2016, Sibiul se conectează vreme de 7 zile cu realități din lumea largă pe calea filmului documentar, la Astra Film Festival, ediția cu numărul 23. Fuocoammare, premiat cu Ursul de Aur la Berlinale 2016, va fi proiectat vineri, 21 octombrie, de la ora 21:30 la Sala Thalia.

05
/10
/16

Pe când „Câini” încă nu intrase în cinematografe, l-am provocat pe regizorul Bogdan Mirică la o scurtă discuție despre zilele petrecute pe platoul de filmare, dar și despre ce înseamnă pentru el premiile, masterul de scenaristică de la Londra sau simpatia vizbilă a publicului pentru un film românesc.

05
/10
/16

Ediția #11 a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est are loc în perioada 7-16 octombrie, la Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Institutul Cervantes, Centrul CINETic, Club Fabrica și Club Control. Festivalul se deschide pe 7 octombrie cu La Tortue Rouge (Țestoasa roșie), o co-producție Franța-Belgia-Japonia în regia lui Michael Dudok de Wit.

05
/10
/16

De la incisive la joviale, cele 25 de filme selecționate în competiția Filminute 2016 aduc o gamă de perspective și povești captivante din 17 țări. Cea de-a 11-a ediție a FILMINUTE, festivalul internațional de filme de un minut, debutează în această săptămână cu o colecție a celor mai bune filme ultrascurte din lume, fiecare împachetând o poveste completă în fix un minut.