ShortsUP – poveşti la care râzi incontrolabil
https://www.ziarulmetropolis.ro/shortsup-povesti-la-care-razi-incontrolabil/

Pe 1 şi 2 februarie, scurtmetrajele ironice, hilare sau absurde premiate de festivalurile de film din toată lumea vin la Weekendul Comediei Scurte ShortsUP, un eveniment ce sărbătoreşte umorul de calitate.

Un articol de Petre Ivan|23 ianuarie 2014

Pe 1 și 2 februarie, scurtmetrajele ironice, hilare sau absurde premiate de festivalurile de film din toată lumea vin la Weekendul Comediei Scurte ShortsUP,  un eveniment ce sărbătorește umorul de calitate.

Cât de departe poți merge pentru a te face remarcat? E întrebarea de la care pornesc scurtmetrajele prezentate în premieră pe țară la ShortsUP, după ce au străbătut circuitul festivalier și au câștigat aplauzele și simpatia juriilor internaționale.

Filmele aduc la un loc trei viziuni diferite asupra unui univers în care e tot mai greu să fii tu însuți. Când imaginea contează mai mult decât orice altceva, riști să te iei prea în serios, ca multe din personajele de la Weekendul Comediei Scurte.

Exploziv și neașteptat, filmul Nu mă uita (r. Canada, 2013), regizat de Jean‐François Asselin, a fost descris de publicația The Huffington Post ca ”unul dintre cele mai amuzante și vii lucruri văzute vreodată. Grafic, subtil și extrem de curajos. Un comentariu pertinent la adresa culturii social media de azi, subînțeles dintr-o poveste la care râzi incontrolabil”.

În ficțiunea canadiană cu grad ridicat de tragi-comic, Mathieu, un tânăr obsedat de propria persoană, ar merge până în pânzele albe pentru a se face observat. E o chestiune de supraviețuire: exiști pentru tine doar dacă devii memorabil pentru alții.

Nu mă uita (Canada, 2013) – ShortsUP

Cea mai bună comedie la L.A ShortFest 2013, Am depășit recordul (r. Ryan Velásquez, SUA, 2012), e un scurtmetraj sensibil și amuzant despre autocunoaștere.

În cele două săptămâni rămase până la aniversarea vârstei de 12 ani, Jonathan Woodbridge are o misiune dificilă: trebuie să-și impresioneze familia.

Dar cum poate face asta când e înconjurat doar de genii? Depășirea unui record mondial pare să fie singura soluție.

ShortsUP

Am depășit recordul (SUA, 2012) – ShortsUP

Dictatorul (r. Andreas Henn, Germania, 2013), comedia nemțească selectată în peste 13 festivaluri internaționale și distinsă cu premiul publicului la Palm Springs International ShortFest și Aspen Shortsfest va fi văzută pentru prima dată de publicul românesc sâmbătă, pe 1 februarie.

În Iugoslavia anilor 1942, în plin război, Nicola, un proiecționist sârb, decide să renunțe la armele clasice de luptă în favoarea unora neconvenționale, ca rolele de film dintr-un cinematograf.

Un scurtmetraj în care umorul autentic însuflețește realitatea istorică.

ShortsUP

Dictatorul (Germania, 2013) – ShortsUP

Weekendul Comediei Scurte are loc sâmbăta, 1 februarie și duminică, 2 februarie la Cinema Patria și prezintă două programe diferite  cu filme ce vorbesc despre căutarea propriei identități în spații culturale diverse.

Programul de filme va fi completat de expoziția de artă vizuală Imbold Pop-Up Gallery, un proiect curatorial creat de Imbold, Galeria special pentru spectatorii ShortsUP.

Biletele pentru Weekendul Comediei Scurte pot fi achiziționate în avans prin MyTicket și Eventim la prețul de 25  de lei pe seară sau 40 de lei pentru ambele seri (sub formă de abonament), sau la fața locului (Cinema Patria) la prețul de 35 de lei pe seară.  Detalii pe www.shortsup.ro.

Foto cu ShortsUP – Cinemagia

19
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Programat să poată fi văzut la noua ediţie a Festivalului "Les Films de Cannes à Bucarest" (23 octombrie - 1 noiembrie), adaptată condiţiilor de pandemie, „Mandibules” (2020), cel mai recent film al excentricului regizor francez Quentin Dupieux, este o comedie absurdă a cărei lejeritate este şi marele său atu.

18
/10
/20

Asociația Arta în Dialog anunță cea de-a șaptea ediției a Festivalului de Film UrbanEye, care va avea loc în perioada 4 – 8 noiembrie online, dar și în mai multe birouri de arhitectură din România.

18
/10
/20

Cinema ARTA este, în prezent, cel mai vechi cinematograf din România care încă își păstrează funcțiunea. Istoria lui nu este doar istoria unui loc, ci el reflectă istoria ultimului secol în care se intersectează straturi din istoria orașului, a filmului, precum și straturi ale memoriei – straturi subiective, personale.

16
/10
/20

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest va continua să aducă în această toamnă cinefililor multe din filmele și evenimentele așteptate, însă se reorganizează, urmând ca în perioada preconizată, 23 octombrie – 1 noiembrie, sa pună accentul pe evenimente desfășurate online, în aer liber, dar și la drive-in, cu respectarea măsurilor de siguranță sanitară – care vor fi la momentul respectiv.

15
/10
/20

PREVIEW Două filme realizate de regizori consacrați și două debuturi pot fi văzute online, gratuit, pe platforma TIFF Unlimited, între 16 şi 22 octombrie, în cadrul CinePOLSKA. Mirela Lazăr, coordonatoarea CinePOLSKA din partea Institutului Polonez, vorbește într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre selecție și ediția specială din acest an.

15
/10
/20

Ediția #15 a eXplore festival - Bucharest International Dance and Performace festival se va desfășura anul acesta între 16 și 25 octombrie la Muzeul Național al Literaturii Române, WASP Working Art Space and Production, Muzeul Municipiului București: Muzeul Theodor Aman, Colecţia de artă Ligia şi Pompiliu Macovei, Palatul Suţu, online, pe eXplore festival și WASP Working Art Space and Production dar și on-air, pe Radio Guerrilla.

13
/10
/20

O adaptare fermecătoare a nuvelei pentru copii scrise și ilustrate de artistul Italian Dino Buzatti în 1945, „Vestita invazie a urșilor în Sicilia/ The Bears’ Famous Invasion of Sicily” (r. Lorenzo Mattotti) se vede pentru prima dată în România în deschiderea celei de-a 15-a ediții a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest.

09
/10
/20

Cel mai nou film semnat de Marian Crișan, BERLINER, a fost distins cu Premiul ‘Keen Eye’ - Russian Cinema Club Federation la cea de-a 42-a ediție a Festivalului Internațional de film de la Moscova (MIFF) care a avut loc între 1 și 8 octombrie.

08
/10
/20

La aniversarea a 100 de ani de la premiera pe marele ecran a primului film românesc de animație, Festivalul Internațional de Film de Animație Animest organizează, în perioada 9-15 noiembrie, o amplă retrospectivă dedicată celor mai importante momente din istoria cinematografiei animate autohtone.

07
/10
/20

CRONICĂ DE FILM „Babyteeth” (2019), debutul în cinema al regizoarei australiene Shannon Murphy, are o premisă care poate stârni scepticism: o fată bolnavă de cancer, ai cărei părinţi au o relaţie în criză, se îndrăgosteşte de un traficant de droguri ceva mai mare. Însă regia nu doar că salvează scenariul, dar îl transformă într-un film proaspăt.