Sibiu Jazz Festival 2016, la a 46 -a ediție
https://www.ziarulmetropolis.ro/sibiu-jazz-festival-2016-la-a-46-a-editie/

În perioada 23-29 mai, Sibiul va răsuna din nou în ritmuri de jazz. Șapte zile de concerte în spaţii convenţionale şi neconvenţionale, indoor şi outdoor, jam sessions, spectacole stradale şi expoziţii, acestea sunt câteva dintre propunerile Sibiu Jazz Festival din acest an.

Un articol de Liliana Matei|28 aprilie 2016

Cea de-a 46-a ediție aduce în program proiecte artistice inedite, variate ca stil și origine etno-culturală. În line-up-ul acestui an: Modern Art Orchestra (Ungaria), Trio Reijseger – Fraanje – Sylla (Olanda), Sekou Kouyate (Guinea), The Diaspora House (Israel), Dock In Absolute (Belgia, Luxemburg) sau Tangostinato (Italia).

Festivalul debutează cu deja tradiţionalul Concurs Internațional Sibiu Jazz Festival, care se va desfășura în perioada 23-25 mai, la Teatrul Gong. Platformă de afirmare pentru tinerii muzicieni, Concursul va putea fi urmărit în direct și pe livestream.com, sibiujazz.ro sau contul de Facebook al Festivalului. După două zile de concurs, vom asista la Gala de Premiere ce va fi deschisă în acorduri de jazz manoush cu recitalul câștigătorilor ediției 2015: Hot Club de Cluj & Cornel Bucșa și al Trio-ului condus de Amalia Preda, câștigătoarea premiului pentru cel mai bun solist vocal în anul 2014.

Iată – în linii mari – programul ediției 2016:

Joi, 26 mai, ne va cuceri The Diaspora House. Programul include muzică evreiască, o combinație electrizantă în care cântecele tradiționale iudaice se împletesc cu muzica de jazz. Seara se încheie cu un regal oferit de Modern Art Orchestra, cea mai importantă orchestră de jazz din Ungaria, recunoscută internațional datorită colaborărilor cu muzicieni de renume.

Seara de vineri debutează cu recitalul formației italiene Tangostinato, care prezintă un proiect ambițios, în care muzica face loc senzualității unice a tangoului. După acest periplu, ne vom întâlni cu un trio exploziv Reijseger – Fraanje – Sylla, care creează o întreagă lume plină de umor, unde excelența improvizațiilor se combină cu ritmuri și cântece africane, interpretate de solistul de origine senegaleză, Mola Sylla.

Sâmbăta va fi plină de culoare!  La început de program, cei de la Dock in Absolute vor îmbina jazzul cu muzică clasică, rock și electro, pregătind astfel atmosfera incendiară pe care o va declanșa Sekou Kouyate,  supranumit „Jimi Hendrix al Korei”. Kora este o harpă africană mandika. Sonoritatea korei se aseamănă cu cea a harpei, deși atunci când este folosită în stil tradițional, aduce mai degrabă spre sound-ul flamenco și cel al chitarei tradiționale de blues.

Festivalul se va încheia vesel, într-o atmosferă relaxantă, organizatorii pregătind pentru prima dată un program exclusiv dedicat copiiilor: Jazz for Kids, în parteneriat cu jazz.ro.

Biletele și abonamentele la festival se pot cumpăra din rețeaua EVENTIM (librăriile Humanitas, magazinele Orange, Vodafone, Germanos și OMV).

Despre Sibiu Jazz Festival

Fondat la începutul anilor ‘70, Sibiu Jazz Festival este considerat unic în România, având în vedere longevitatea, consecvența și numărul impresionant de celebrități ale genului care l-au onorat cu prezența. Este cel mai vechi festival de acest gen din țară și unul dintre cele mai vechi festivaluri de jazz din lume, motiv pentru care Sibiul a fost declarat, încă din anii ’80, „Capitala Jazzului” din România. Pe plan mondial, sunt rare festivalurile de gen, care se pot mândri cu o istorie de peste patru decenii, cand însăși existența acestei muzici abia depășește un secol.

18
/09
/23

Turneul de concerte silențioase, ascultate în căști, al trupei de rock alternativ EYEDROPS va ajunge la ultima prestație din acest an, pe 20 septembrie, la Kraft Market, București.

13
/09
/23

Ediția cu numărul 11 a Jazz in the Park 2023 a adus pe cele cinci scene, amplasate în ,,Muzeul Satului” din Cluj-Napoca, 50 de nume ale muzicii internaționale și românești, majoritatea reprezentanți ai jazzului contemporan, dar și câteva legende ale industriei.

12
/09
/23

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați dirijori ai lumii, Vladimir Jurowski revine la București alături de Orchestra Operei de Stat Bavareze pentru a susține două concerte în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.