Sibiu Jazz Festival 2022, Ediția 50 (25-30 octombrie)
https://www.ziarulmetropolis.ro/sibiu-jazz-festival-2022-editia-50-25-30-octombrie/

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediţie. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înşirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marţi până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spaţiile deja consacrate şi cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Naţional ‘Radu Stanca’, Biblioteca Judeţeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ şi Centrul Istoric (parada de jazz).

Un articol de Petre Ivan|21 septembrie 2022

Publicul se va putea bucura de un amplu program artistic, sub forma unui line up care celebrează jazzul și transformările sale în timp, după cum urmează:

Marți, 25 octombrie
• “Muzica pentru suflet” – Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ Sibiu
Alexandru Tomaselli și Ralu Stoica
• Parada de Jazz – Centrul Istoric al Sibiului
Fanfara Academiei Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu” și Fanfara Neppendorfer Blaskapelle

Miercuri, 26 octombrie – Teatrul Național ‘Radu Stanca‘ Sibiu
• Spectacolul de teatru-jazz: “Aproape Înger”

Joi, 27 octombrie, Biblioteca Județeană ASTRA
• JazzyBIT

Vineri, 28 octombrie – Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia
– Szilárd Banai & Friends (HU)
– ONJ – Orchestra Națională de Jazz a Franței (FR)
– 7th SENSE (RO) – Marele Premiu al Sibiu Jazz Competition 2021
Jam Session & After-Party

Sâmbătă, 29 octombrie – Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia
– Maria João & Mário Laginha Quartet (PT)
– Ramon Valle Quintet (CU/DE/ES/FR)
Jam Session & After-Party

Duminică, 30 octombrie – Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia
– Kristin Asbjørnsen Band (NO/Ghana)
– Fish in Oil (Serbia)
Jam Session & After-Party

”Cu ocazia acestei ediții ce statuează jumătate de veac de jazz am rememorat edițiile trecute și pe lângă poveștile de jazz ce au scris istorie am descoperit și afișele vechi ale festivalului. Într-unul există un motto, care spune: Există atâtea arome în jazz încât cu siguranță se va găsi una pe gustul tău. Acesta mi-aș dori să fie mesajul către toți iubitorii de muzică din România care aleg să vină la Sibiu. Cred în evantaiul acestor arome și în valoarea libertății promovată de jazz în toate aceste decenii adunate și înșirate pe note. De la acest capital al libertății pleacă și pasiunea pentru muzică, o stare molipsitoare pentru Festivalul de Jazz de la Sibiu, de peste 50 de ani”, explică Simona Maxim, directorul Sibiu Jazz Festival & Competition.

Sibiu Jazz este o manifestare culturală plenară a spiritului de jazz și a felului în care acesta poate atinge inimile și sufletul semenilor. Festivalul cultivă și promovează spiritul libertății în oameni prin imersiunea lor în lumea jazzului.

Fondat în anii 70 de un grup de oameni creativi, longevivul festival a devenit un ambasador al jazzului românesc în toată lumea, aducând oameni din diferite culturi și țări împreună. Sibiu Jazz a câștigat o recunoaștere internațională, fiind membru de 18 ani în cea mai celebră rețea europeană de jazz: European Jazz Network.

Sibiu Jazz Festival este o carte de vizită pentru România în sfera muzicală mondială prin care s-a consacrat un anume fel de a gândi muzica în termeni de jazz și, totodată, un simbol pentru cei care caută elevația prin muzică în locurile comune ale sufletului ce așteaptă să vibreze pe note.

19
/09
/22

Filarmonica „George Enescu” anunţă deschiderea noii stagiuni camerale 2022-2023 cu o serie de concerte de excepţie strânse sub egida S#arp Festival, ce va avea loc între 29 septembrie - 2 octombrie 2022, în Sala mare a Ateneului Român.

19
/09
/22

Din 19 septembrie, proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică” revine în școlile din România. Început în 2014, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” este program național în școlile românești, în baza unui protocol semnat între Radio România și Ministerul Educației. În ultimul an școlar, 2021-2022, la acest program au participat peste 250.000 elevi din București și alte 34 județe din țară.

29
/08
/22

Sâmbătă, 10 septembrie 2022, începând cu ora 19.00, la CREART – SALA TEATRELLI din București (Piața Alexandru Lahovari nr. 7), Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură din București, Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, în parteneriat cu Fundația Regală Margareta a României și Muzeul Național George Enescu și cu susținerea Kaufland România, Floria și Wagner Arte Frumoase și Povești, organizează concertul de deschidere a turneului național FIORI E COLORI.

26
/08
/22

Dimitri’s Bats a lansat piesa „Get Your Fix”, un nou single despre reclame, dragoste și consumerism, de pe viitorul EP al trupei, „Get Your Fix”. Vă invităm să-l cunoașteți mai bine pe Radu Osaciuc, solistul trupei, într-un interviu sub formă de alfabet.

25
/08
/22

Zeci de profesioniști din industria muzicală internațională vin la București în perioada 6-8 septembrie, pentru a întâlni artiști la început de drum, trupe consacrate care își doresc să urce pe scena internațională, dar și pentru a schimba idei cu reprezentanții industriei muzicale locale. Structurat în peste 40 de paneluri, workshopuri, studii de caz, prezentări și sesiuni de Q&A, conferința MMB va aduce în prim plan secretele, dar și subiectele tabu din industria muzicală.