Sibiu Jazz Festival 2022, Ediția 50 (25-30 octombrie)
https://www.ziarulmetropolis.ro/sibiu-jazz-festival-2022-editia-50-25-30-octombrie/

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediţie. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înşirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marţi până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spaţiile deja consacrate şi cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Naţional ‘Radu Stanca’, Biblioteca Judeţeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ şi Centrul Istoric (parada de jazz).

Un articol de Petre Ivan|21 septembrie 2022

Publicul se va putea bucura de un amplu program artistic, sub forma unui line up care celebrează jazzul și transformările sale în timp, după cum urmează:

Marți, 25 octombrie
• “Muzica pentru suflet” – Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ Sibiu
Alexandru Tomaselli și Ralu Stoica
• Parada de Jazz – Centrul Istoric al Sibiului
Fanfara Academiei Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu” și Fanfara Neppendorfer Blaskapelle

Miercuri, 26 octombrie – Teatrul Național ‘Radu Stanca‘ Sibiu
• Spectacolul de teatru-jazz: “Aproape Înger”

Joi, 27 octombrie, Biblioteca Județeană ASTRA
• JazzyBIT

Vineri, 28 octombrie – Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia
– Szilárd Banai & Friends (HU)
– ONJ – Orchestra Națională de Jazz a Franței (FR)
– 7th SENSE (RO) – Marele Premiu al Sibiu Jazz Competition 2021
Jam Session & After-Party

Sâmbătă, 29 octombrie – Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia
– Maria João & Mário Laginha Quartet (PT)
– Ramon Valle Quintet (CU/DE/ES/FR)
Jam Session & After-Party

Duminică, 30 octombrie – Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia
– Kristin Asbjørnsen Band (NO/Ghana)
– Fish in Oil (Serbia)
Jam Session & After-Party

”Cu ocazia acestei ediții ce statuează jumătate de veac de jazz am rememorat edițiile trecute și pe lângă poveștile de jazz ce au scris istorie am descoperit și afișele vechi ale festivalului. Într-unul există un motto, care spune: Există atâtea arome în jazz încât cu siguranță se va găsi una pe gustul tău. Acesta mi-aș dori să fie mesajul către toți iubitorii de muzică din România care aleg să vină la Sibiu. Cred în evantaiul acestor arome și în valoarea libertății promovată de jazz în toate aceste decenii adunate și înșirate pe note. De la acest capital al libertății pleacă și pasiunea pentru muzică, o stare molipsitoare pentru Festivalul de Jazz de la Sibiu, de peste 50 de ani”, explică Simona Maxim, directorul Sibiu Jazz Festival & Competition.

Sibiu Jazz este o manifestare culturală plenară a spiritului de jazz și a felului în care acesta poate atinge inimile și sufletul semenilor. Festivalul cultivă și promovează spiritul libertății în oameni prin imersiunea lor în lumea jazzului.

Fondat în anii 70 de un grup de oameni creativi, longevivul festival a devenit un ambasador al jazzului românesc în toată lumea, aducând oameni din diferite culturi și țări împreună. Sibiu Jazz a câștigat o recunoaștere internațională, fiind membru de 18 ani în cea mai celebră rețea europeană de jazz: European Jazz Network.

Sibiu Jazz Festival este o carte de vizită pentru România în sfera muzicală mondială prin care s-a consacrat un anume fel de a gândi muzica în termeni de jazz și, totodată, un simbol pentru cei care caută elevația prin muzică în locurile comune ale sufletului ce așteaptă să vibreze pe note.

03
/06
/21

Nisip fin, vegetație și umbră, o plajă care se păstrează încă sălbatică, pescari de la prima oră a dimineții și apă verde-turcoaz, pe scurt - plaja de la Tuzla. În acest loc bine ascuns, sub coasta sălbatică a mării, se va întâmpla a doua ediție a festivalului Living Rock, dedicat tuturor iubitorilor de alternativ, fie că vorbim de muzică, destinații de vacanță, preferințe gastronomice sau activități de petrecere a timpului liber.

02
/06
/21

Sâmbătă, 5 iunie, începând cu ora 18:30, Gala Aniversară „Ruxandra Donose 30” va ajunge pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, într-un eveniment extraordinar menit să celebreze cei 30 de ani de activitate artistică ai celebrei mezzosoprane. La pupitrul Orchestrei Operei Naționale București se va afla Tiberiu Soare, conceptul regizoral fiind semnat de Paula Stoica.

02
/06
/21

În seara zilei de duminică, 6 iunie, la ora 19, flautista Miruna Didu, violonista Corina Mitroi, violista Iulia Goiana și violoncelistul Eugen Bogdan Popa, toți instrumentiști din Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” din București, propun iubitorilor muzicii de cameră un program integral Mozart.

31
/05
/21

După câteva luni în care, din motive pandemice, toate evenimentele stagiunii au fost transmise live de la Sala Radio – pe calea undelor sau online – publicul va reveni fizic în sală! Primul concert în care spectatorii se vor bucura de reîntâlnirea „vie” cu muzica și, reciproc, artiștii vor retrăi emoția interacțiunii cu publicul, se va derula vineri, 4 iunie (ora 19.00).

31
/05
/21

Filarmonica „George Enescu” anunță că luni, 31 mai, de la ora 12.00, se vor pune în vânzare biletele pentru concertul simfonic cu public de joi, 10 și vineri, 11 iunie 2021, în care Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” va fi condusă de Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie are la bază un concept unitar, fiind alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de Jean-Baptiste Lully pentru piesa "Burghezul gentilom" de Molière și din Suita "Burghezul gentilom" de Richard Strauss.

28
/05
/21

Cum a arătat copilăria pentru trei dintre cei mai cunoscuți artiști rock din toate timpurile – Bruce Springsteen, Freddie Mercury și Keith Richards?

20
/05
/21

S-au pus în vânzare, online și la casa de bilete din incinta Ateneului Român, biletele pentru următorul concert din Stagiunea de marți seara. În 25 mai, la ora 19, publicul meloman este invitat în Sala mică a Ateneului Român ( la capacitatea de 50%) pentru un recital cameral susținut de Valentin Dimitrie Simion, un tânăr dar foarte merituos violoncelist român.

20
/05
/21

Valentin Șerban a câștigat marele premiu al secțiunii de vioară la Concursul Internațional George Enescu, după o finală care a ridicat publicul în picioare și în care a interpretat Concertul în re minor pentru vioară și orchestră op. 47 de Sibelius, miercuri, 19 mai, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Jaewon Wee din Coreea de Sud, iar locul al treilea i-a revenit lui Tassilo Probst din Germania.

17
/05
/21

Jaemin Han a câștigat marele premiu al secțiunii de violoncel la Concursul Internațional George Enescu, după o finală în care a interpretat Concertul nr. 1 în mi bemol major pentru violoncel și orchestră op. 107 de Shostakovich, sâmbătă, 15 mai, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Sebastian Fritsch din Germania, iar locul al treilea i-a revenit lui Ștefan Cazacu din România.