Simona Sora, Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române
https://www.ziarulmetropolis.ro/simona-sora-premiul-ion-creanga-al-academiei-romane/

Simona Sora este laureata prestigiosului Premiu „Ion Creangă” al Academiei Române pentru romanul Hotel Universal, apărut la Editura Polirom în două ediţii (în anul 2012, în colecţia „Ego. Proză”, şi în 2013, în colecţia de bestselleruri a editurii, „Top 10+”).

Un articol de Petre Ivan|14 noiembrie 2014

Simona Sora / Hotel Universal este în curs de apariție la editura franceză Belfond (traducere de Laure Hinckel) și la editura croată Božičević (traducerea fiind semnată de poeta Ana Brnardić Oproiu și Adrian Dumitru Oproiu).

Hotel Universal a fost unul dintre cele cinci romane finaliste la Premiul literar „Augustin Frăţilă”, ediţia 2013, şi este cîştigător al Premiului revistei Accente pentru proză.

Ficţiune autobiografică şi exerciţiu spiritual, Hotel Universal este romanul unei lumi dispărute, o lume amestecată, cosmopolită şi crudă, însă cu valorile esenţiale intacte.

Se spune că, la început, Hotel Universal se afla exact în centrul Bucureştilor. Loc straniu, cu nenumărate cotloane şi pivniţe încurcate, hotelul de pe Gabroveni a avut mai multe vieţi: a ars de cîteva ori, s-a refăcut şi a fost martorul unor dramolete consemnate în cronicile vremurilor. A supravieţuit, cu multe modificări, perioadei comuniste, iar după 1989 a devenit cămin studenţesc, trăind o a treia viaţă, la fel de imprevizibilă, pînă să fie revendicat de foştii săi proprietari şi închis recent.

Despre Simona SoraSimona sora

Simona Sora, eseistă şi prozatoare, a fost prezentă constant în ultimii 20 de ani în presa culturală. A predat literatură și teoria editării la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti și a tradus literatură hispano-americană. Se numără printre autorii antologiilor Tovarăşe de drum.

Experienţa feminină în comunism (Editura Polirom, 2008), Prima mea carte (Editura ART, 2011), Povești cu scriitoare și copii (Polirom, 2014). A publicat eseurile Regăsirea intimităţii (Editura Cartea Românească, 2008), Ultima Thule. Fortăreţe dacice din Munţii Orăştiei (Artec, Spania, 2009) și Seinfeld şi sora lui Nabokov (Editura Polirom, 2014). Este doctor în Filologie şi membră a Uniunii Scriitorilor din România.

Foto : Simona Sora, Hotel Universal – Polirom

22
/12
/19

Dragostea este în fel și chip. Sentimentul suprem, care se colorează în infinite nuanțe, care înflăcărează imaginația creatorilor dintotdeauna, a dat naștere unora dintre cele mai reușite romane, care își păstrează peste ani puterea de seducție asupra cititorilor.

16
/12
/19

Miercuri, 18 decembrie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, va avea loc lansarea romanului „Doamna Pylinska și secretul lui Chopin” de Eric-Emmanuel Schmitt, bestseller Gaudeamus 2019, recent apărut în seria de autor dedicată scriitorului francez, la Humanitas Fiction, în traducerea lui Doru Mareș.

15
/12
/19

Cartea „Milioanele arlechinului”, traducere din limba cehă și note de Sorin Paliga, a fost publicată la Editura Art în anul 2019.

14
/12
/19

Editura Humanitas vă învită luni, 16 decembrie, la ora 19.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea romanul „Deborah” de Cătălin Mihuleac, volum publicat în colecția „821.135.1 – Scriitori români contemporani”, coordonată de Andreea Răsuceanu.

05
/12
/19

Editura Corint vă invită la un eveniment cu totul special, dedicat pasionaților de istorie, dar și celor pentru care Regele Mihai I ocupă un loc aparte în inimă și bibliotecă. Joi, 5 decembrie, ora 18:00, la Exotique (Splaiul Unirii, nr. 96, București), are loc relansarea volumului „Ultimele convorbiri cu Regele Mihai I“ de Bogdan Șerban-Iancu.

04
/12
/19

Editura Humanitas Fiction vă invită joi, 5 decembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) la o întâlnire cu Eshkol Nevo, liderul noii generații de scriitori israelieni, prilejuită de lansarea romanului „Simetria dorințelor“, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea excelentă a Ioanei Petridean. Vor participa, alături de autor, jurnaliștii Cătălin Striblea și Marius Constantinescu. Întâlnirea va fi moderată de Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction. Seara se va încheia cu o sesiune de autografe.