Şofer / Pictor, de Hillel Mitelpunkt, în premieră la Teatrul Evreiesc de Stat
https://www.ziarulmetropolis.ro/sofer-pictor-de-hillel-mitelpunkt-in-premiera-la-teatrul-evreiesc-de-stat/

Teatrul Evreiesc de Stat continuă familiarizarea publicului cu dramaturgia unuia dintre cei mai valoroşi dramaturgi israelieni contemporani, Hillel Mittelpunkt. După comedia Varşovia.Ghid Turistic, ”Şofer / Pictor” aduce în scenă doi protagonişti complet diferiţi, forţaţi să trăiască împreună într-un spaţiu închis. Premiera oficială a spectacolului va avea loc pe 24, 25 şi 26 februarie, de la ora 19.00, la Teatrul Evreiesc de Stat.

Un articol de Petre Ivan|23 februarie 2017

Şofer / Pictor, în premieră la Teatrul Evreiesc de Stat

Mira este pictor. După patruzeci de ani de carieră artistică în America de Sud, revine în Israel, în casa copilăriei sale.Acasă, Mira Şofer / Pictordescoperă că fratele i-a murit, iar în locul lui trăieşte prietenul acestuia, Aaron – şofer de camion, care şi-a pierdut memoria din cauza unui accident. Mira este un artist complet egoist. Aaron este singur şi fără ţintă, cu o viaţă ratată. Amândoi sunt dificili, incomozi, nemiloşi, dar amândoi descoperă că au nevoie unul de altul.(Hillel Mittelpunkt)

Sarcasmul Mirei denotă existenţa sa nefericită.În urma accidentului care l-a eliberat de trecut şi de amintiri, Aaron contestă afirmaţiile false ale Mirei, despre bogăţia şi importanta sa poziţie socială.

Aaron este un om inteligent, deşi pare doar un simplu şofer de camion care a condus imprudent și care a stat şase luni în comă, şi are o cultură generală bazată pe emisiuni radiofonice. Mira îl ironizează şi îl ridiculizează pe Aaron pentru a-l împiedica să afle adevărul despre ea, dar Aaron se dovedeşte a fi perspicace şi plin de compasiune.

Odată ce Mira capitulează şi i se prezintă în adevărata sa lumină, cu toată vulnerabilitatea sa, relaţia lor ajunge într-un punct de cotitură. Prăpastia socială dintre ei dispare treptat, fiind înlocuită de speranţă, compasiune, înţelegere şi respect reciproc.

2 3 4

Foto: Şofer / Pictor – Teatrul Evreiesc de Stat

16
/05
/23

J'ai Bistrot București își aniversează al 10-lea an de existență prin intermediul a două evenimente marcante pe 19 și pe 20 mai: ”Silent Party” și ”Silent Concert Alternosfera” ce vor fi organizate chiar în grădina din Calea Griviței 55.

16
/05
/23

ap! (ACT și Politon) crede în dezvoltarea continuă și aduce cititorilor români titluri care acoperă o gamă variată de subiecte din sfere precum: dezvoltare personală și profesională, antreprenoriat, spiritualitate și wellbeing, oferind iubitorilor de carte posibilitatea de a citi sau a asculta cărți, de a le folosi pe post de profesori sau sfătuitori și de a transforma clipele de relaxare într-un timp calitativ.

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

16
/05
/23

Proiecții ale unora din cele mai apreciate documentare despre natură, expoziții de fotografie, activități pentru copii, ateliere de film documentar și fotografie, invitați speciali internaționali și întâlniri cu artiști locali sunt surprizele promise de organizatori pentru prima ediție LYNX Festival, primul festival din România dedicat exclusiv filmului documentar și fotografiei de natură.

15
/05
/23

Îndrăgita scriitoare Narine Abgarian, una din cele mai importante voci ale literaturii contemporane, autoarea bestsellerului Din cer au căzut trei mere, revine în România în perioada 16–18 mai, la București și Brașov, cu prilejul lansării în limba română a unui nou roman, Simon, câștigător al Bolșaia Kniga – Premiul cititorilor în 2021, devenit, de asemenea, bestseller internațional.

15
/05
/23

Cea de-a treia săptămână a lunii mai aduce la Opera Națională București patru titluri de operă și balet din repertoriul clasic universal – „La Traviata" de Giuseppe Verdi, „La Bohème" de Giacomo Puccini, „Giselle" de Adolphe Charles Adam și „Elixirul dragostei" de Gaetano Donizetti, dar și evenimentul „Scena Gândirii" – conferințele Operei Naționale București, al cărui invitat va fi criticul literar Nicolae Manolescu.