Sold out la Gala de deschidere BIEFF 2019. Cum arată programul festivalului în weekend
https://www.ziarulmetropolis.ro/sold-out-la-gala-de-deschidere-bieff-2019-cum-arata-programul-festivalului-in-weekend/

Cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF şi-a deschis porţile miercuri, pe 6 noiembrie, cu proiecţia celui mai recent film semnat de multi-premiatul regizor Roy Andersson.

Un articol de Liliana Matei|8 noiembrie 2019

Sala Cinema PRO s-a dovedit neîncăpătoare pentru cei peste 500 de spectatori dornici să urmărească în premieră în România About Endlessness – lungmetrajul premiat în acest an cu Leul de argint pentru Cel mai bun regizor la Festivalul Internațional de film de la Veneția. O proiecție suplimentară a filmului va avea loc vineri, pe 8 noiembrie, de la ora 19:00, la Cinema Union.

Cinefilii îi vor întâlni la proiecțiile organizate vineri pe regizorii invitați la București în perioada festivalului. De la ora 21:00, la Cinema Union, prezentarea programului competițional Labor of Love / Labor or Love va oferi noi perspective asupra muncii și abordări inedite ale modului în care ne raportăm la ea. Regizoarea Isabelle Tollenaere va oferi detalii din culisele The Remembered Film, scurtmetrajul în care și-a propus să testeze percepția tinerilor aflați înafara zonelor de conflict asupra războiului, iar cineastul Benjamin Crotty va răspunde tuturor întrebărilor venite din partea publicului după proiecția The Glorious Acceptance of Nicolas Chauvin, filmul premiat în 2018 la Locarno.

Programul zilei de sâmbătă va debuta cu proiecția The Human Flow: Home in the Age of Displacement, o selecție competițională de filme care subminează modalitățile convenționale de a aborda migrația, oferind noi perspective asupra acestui subiect prin combinații inedite de mijloace vizuale și tehnici narative. De la ora 16:00, la Cinema Union, spectatorii îl vor întâlni pe artistul danez Stefan Kruse Jørgensen, creatorul The Migrating Image, filmul care chestionează implicarea opiniei publice în crearea imaginilor distorsionate asupra migrației. De la ora 19:00, pe același ecran de proiecție vor rula în premieră în România filmele prezentate în parteneriat cu secțiunea paralelă Quinzaine des Réalisateurs (cunoscută internațional ca Directors’ Fortnight) a Festivalului de Film de la Cannes. Sub umbrela tematică a programului Caught in the Frame, cinci titluri care sfidează constrângerile ideologice sau tehnice reprezentative pentru cinematografia mondială vor oferi spectatorilor șansa de a-și confrunta propriile bariere.

Sâmbătă și duminică, scurtmetrajele premiate recent la cele mai importante festivaluri de film din lume vor ajunge la întâlnirea cu publicul din București. După succesul primelor ediții, numărul titlurilor prezentate în programul Golden Shorts: Best Films in Major Festivals, una dintre cele mai populare secțiuni ale festivalului, se dublează în acest an. Împărțite în două programe, filmele vor putea fi urmărite pe 9 noiembrie, de la 20:30, la Institutul Cervantes, și pe 10 noiembrie, de la 18:30, la Cinema Muzeul Țăranului. 

În colaborare cu Institutul Cervantes, sâmbătă de la ora 18:00 cinefilii vor urmări, cu intrare liberă, o selecție de filme spaniole care prezintă unele dintre cele mai semnificative forme și linii de lucru, provenite din operele mai multor generații de regizori spanioli. Focus Spain este o prezentare a evoluției eseului cinematografic de-a lungul unui deceniu și aduce pe același ecran exerciții emoționale curajoase, invitând publicul la reflecție și dialog.

Considerat ,,unul dintre cele mai riscante filme făcute până acum’’, Aquarela – noul documentar al regizorului Victor Kossakovsky, ne va purta într-o călătorie cinematografică fascinantă, inspirată de frumusețea transformatoare și puterea brută a apei. Seducător și inovator, filmul oferă noi perspective asupra celui mai important element natural de pe Planetă, prin ochii echipei de producție care a înfruntat cele mai grele condiții meteorologice pentru a surprinde măreția naturii. Proiecția este programată sâmbătă, pe 9 noiembrie, de la ora 20:00, la Cinema Muzeul Țăranului, după decernarea premiilor pentru cele mai bune filme din Competiția Internațională BIEFF.

Filmele câștigătoare vor avea parte de o proiecție specială duminică, pe 10 noiembrie, de la ora 21:00, la Cinema Muzeul Țăranului. Conectat în permanență la evenimentele politice și sociale care marchează evoluția comunității, BIEFF va oferi acces gratuit spectatorilor care vor face dovada participării la vot în primul tur al alegerilor prezidențiale. Pentru a-și asigura locul în sală, organizatorii recomandă publicului să-și rezerve biletele online, urmând ca acestea să fie achitate în ziua evenimentului de către spectatorii care nu și-au propus să-și exercite dreptul de a se exprima prin intermediul votului.

Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF va avea loc între 6 și 10 noiembrie, la Cinema Muzeul Țăranului, Instituto Cervantes, Cinemateca Union, POINT și Cinema PRO.

Organizatori: Asociația Culturală Manekino, în parteneriat cu PRINTOR COM

Proiect cultural co-finanțat de: Administrația Fondului Cultural Național, Centrul Național al Cinematografiei, Ministerul Culturii și Identității Naționale

Cu sprijinul: Instituto Cervantes, Institutul Francez din București, Ambasada Regatului Țărilor de Jos, Goethe-Institut România, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale, Universitatea Națională de Arte București

Sponsori: Uniunea Cineaștilor din România, Cinelab România, Noumax, Tuborg

Parteneri de ospitalitate: TH Hotels, Sky Tour, Lokal, Lente, Apollo111

Parteneri media: Radio Guerrilla, Radio România Cultural, Observator Cultural, Films in frame, Ziarul Metropolis, The Institute, Cartierul Creativ, IQads, All About Romanian Cinema

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

19
/02
/14

"Killing Time", cel de-al treilea lungmetraj scris şi regizat de Florin Piersic Jr, va fi distribuit de compania Drei-Freunde în cinematografele din Germania începând cu data de 20 februarie, urmând ca acesta să fie lansat şi în Austria şi Elveţia.

18
/02
/14

După un început de an sărac în filme de autor pe marile ecrane, a venit momentul pentru trei astfel de producţii de pe trei continente diferite, premiate la mari festivaluri. O bună alternativă la produsele hollywoodiene mai mult sau mai puţin inspirate.

17
/02
/14

SF-ul „Gravity„, de Alfonso Cuaron, a fost marele câştigător la ediţia de anul acesta a premiilor BAFTA, fiind recompensat cu şase trofee, inclusiv cele pentru cel mai bun film britanic şi cel mai bun regizor. Nominalizat la 11 categorii de premii, „Gravity 3D: Misiune în spaţiu” a mai primit trofeele pentru cele mai bune efecte […]

16
/02
/14

CRONICĂ DE FILM „The Monuments Men“ nu este nici comedie, nici reconstituire istorică, nici film de război, ci doar o producţie convenţională cu (foarte) puţin din fiecare. O nouă ambiţie a lui George Clooney de a-şi transmite – şi ca regizor - viziunea despre America.

15
/02
/14

„Black Coal, Thin Ice”,  filmul cineastului chinez  Yinan Diao, a câştigat premiul Ursul de Aur pentru cel mai bun film la cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de la Berlin. Din cele 20 de filme din competiție, trei au fost chinezești, iar două dintre acestea au câștigat premii. „E foarte greu de crezut că acest […]

15
/02
/14

Regizorul Radu Gabrea, al cărui film "Lindenfeld" a fost proiectat în avanpremieră, la Institutul Cultural Român din Berlin, spune că pelicula sa este prima care povesteşte "momente total ascunse din istoria României", precum "deportarea saşilor, nemţilor în Siberia". În rolurile principale: Victor Rebengiuc, Ion Caramitru şi Mircea Diaconu.

15
/02
/14

România se numără printre cele opt ţări europene în care, în 2013, s-a înregistrat o creştere a numărului de spectatori în cinematografe, fiind vândute cu 13,8% mai multe bilete, în condiţiile în care, la nivelul Uniunii Europene, numărul tichetelor de cinema vândute a scăzut cu 4,1%.

14
/02
/14

Idile, trădări în amor, răzbunări sângeroase, personaje bizare și fantezii îndrăznețe – spectatorii le vor regăsi în două dintre programele speciale ale celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Film NexT (3 – 7 aprilie), NexT Is Love și Next Look.

14
/02
/14

Metropolis Film vă invită luni, 17 februarie, de la ora 21.00, în Control, la proiecţia lungmetrajului românesc Ryna, povestea unei adolescente din Sulina care se zbate să-şi găsească identitatea lângă un tata care îi anulează feminitatea.

13
/02
/14

“De ce ar fi mai nefiresc să vezi un penis penetrând un vagin decât o lingură cu budincă intrând într-o gură? Dacă Melancholia e cel mai romantic film al lui Lars von Trier, Nymphomaniac este ca şi cum un pictor şi-ar fi aruncat pe pânză toate ideile care i-au trecut vreodată prin cap”, spune suedezul Stellan Skarsgard, rolul masculin principal din Nymphomaniac.

12
/02
/14

Cosmina Stratan și-a încercat norocul la Actorie după ce a văzut câteva spectacole la Teatrul Metropolis. Pe vremea aceea lucra în televiziune și i-a solicitat un interviu lui Mungiu, care tocmai câștiga un premiu la Cannes. Nu știa că peste doar câțiva ani sub îndrumarea aceluiași regizor va fi recompensată tot la Cannes pentru “cea mai bună interpretare”. Cum a început de fapt povestea de succes a Cosminei aflăm chiar de la aceasta, într-un interviu acordat Ziarului Metropolis.

12
/02
/14

Timp de o lună şi jumătate, între 1 martie și 12 aprilie, Caravana Docuart va prezenta filme precum „aici adică... acolo“, în regia Laurei Căpăţână Juller, şi „Exploratorul“, de Titus Muntean şi Xantus Gabor, în cinci oraşe din ţară.