„Solenoid”-ul lui Cărtărescu primiat la Paris. „Cred că FB ne pune viețile, pur și simplu, pe fast forward (…)”
https://www.ziarulmetropolis.ro/solenoid-ul-lui-cartarescu-a-primit-premiul-transfuge-cred-ca-fb-ne-pune-vietile-pur-si-simplu-pe-fast-forward/

Apărut la Editura Noir sur Blanc, romanul ”Solenoid” al lui Mircea Cărtărescu a fost recompensat, la finalul lunii trecute, cu Premiul pentru roman european al revistei “Transfuge”.

Un articol de Petre Ivan|2 septembrie 2019

Toamna literară aduce pe standurile librăriilor franceze un roman care a fost deja primit ca un eveniment în alte ţări şi pe alte meridiane, este vorba de “Solenoid” de Mircea Cărtărescu.

Traducerea franceză este semnată de Laure Hinckel, care le-a deschis multe ferestre în Franţa scriitorilor de limba română.

Apărut la Editura Noir sur Blanc, romanul lui Mircea Cărtărescu (63 de ani) a fost recompensat cu Premiul pentru roman european al revistei “Transfuge”.

Miercuri 28 august, în librăria Delamain, una dintre cele mai vechi din Paris, romanul lui Cărtărescu s-a întâlnit pentru prima dată cu cititorii francofoni iar Oriane Jeancourt, redactorul şef pentru secţiunea literară a revistei, a anunţat decernarea premiului.

*

Cred că FB ne pune viețile, pur și simplu, pe fast forward până se simte miros de fum

„Am stat două luni fără Facebook. Știam că nu sunt “adictiv” de felul meu și totuși m-a mirat ușurința cu care am putut renunța la viciul ăsta cotidian. Nu i-am simțit lipsa în niciun fel. Am uitat că există FB și mi-am văzut de viață, pur și simplu, ca înaintea apariției sale. O consecință e că timpul mi s-a dilatat deodată enorm. Vara asta, deși a fost cea mai goală de informație și evenimente din toate câte mi le amintesc, mi s-a părut acea Long Hot Summer cu Ben Quick aka Paul Newman din trecutul meu cețos.

Cred că FB ne pune viețile, pur și simplu, pe fast forward până se simte miros de fum. Aș fi putut foarte bine să mă las definitiv, dar eu nu sunt omul extremelor. O să merg mai departe, dar mai cătinel, postând numai când n-o să am chiar nimic de spus. Plus informația de care voi crede că e nevoie pentru cei care mă citesc, cam același lucru până la urmă.” – Mircea Cărtărescu, pe pagina sa de facebook, după o pauză de două luni de zile

Foto: Cărtărescu, Solenoid – facebook

22
/05
/22

„Se estimează că un procent cuprins între 62 și 70% din populația generală se îndoiește într-un moment sau altul din carieră de legitimitatea statutului sau succesului”, afirma psiholoaga cliniciană Pauline Rose Clance în prima parte a anilor `80, când a început să studieze sindromul impostorului.

19
/05
/22

Asociația Bloc Zero a lansat primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC!

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.

18
/04
/22

Cea mai recentă carte a scriitoarei Elena Ferrante, Invențiile ocazionale, a fost publicată recent în traducere la Editura Pandora M, în cadrul colecției Anansi. World Fiction. Este vorba despre un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare, texte însoțite de o serie de ilustrații ingenioase semnate de Andrea Ucini – un tur de forță vizuală.