SoNoRo: cinci mari concerte în festivalul muzicii de cameră
https://www.ziarulmetropolis.ro/sonoro-cinci-mari-concerte-in-festivalul-muzicii-de-camera/

Festivalul Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo începe pe 1 noiembrie, în trei oraşe din ţară. Dintre concertele de la Bucureşti, Ziarul Metropolis a ales cinci care nu trebuie ratate.

Un articol de Adina Scorţescu|27 octombrie 2013

Festivalul internaţional de muzică de cameră SoNoRo, cel mai important eveniment muzical al lunii viitoare, va avea loc între 1 și 19 noiembrie, la Bucureşti, Iaşi şi Cluj. Ediţia de anul acesta, cea de-a VIII-a, are tema „UP” şi prezintă concerte cu titluri sugestive: Văzduh, Aurora, Divin en détail, Golden Birds and Black Angels, De peste munţi, Letters from the Sky.

Pe lângă artiştii binecunoscuți publicului din edițiile trecute, anul acesta vor debuta pe scenele festivalului violoniștii Ilya Gringolts și Alissa Margulis, violistul Maxim Rysanov, violonceliștii Sonia Wieder Atherton și Marcin Sieniawski, Ansamblul Niguna din Paris și Cvartetul Engegard din Oslo.

Ziarul Metropolis a făcut o selecţie a concertelor Sonoro de la București pe care nu trebuie să le rataţi.

1. Concertul de deschidere

Soliști: Diana Ketler (pian), Alissa Margulis (vioară), Răzvan Popovici (violă), Monika Leskovar (violoncel), Olivier Darbellay (corn)

Temperamentală, îndrăgostită de folclor și de muzică țigănească, Alissa Margulis a venit pentru prima oară în România luna trecută, când a cântat în cadrul Festivalului Enescu. Într-un interviu publicat de ziarul Adevărul, violonista spunea: „Muzica e ca un fel de drog. Poate că miracolul nu se întâmplă de fiecare dată, iar a analiza complet ce se întâmplă cu un muzician pe scenă e foarte greu. Sigur că pregătirea este foarte importantă, dar nu poţi prevedea totul. În concert apare ceva unic, care nu se întrevede la repetiţii.”

Născută în Germania, într-o familie de muzicieni ruși, Alissa Margulis a studiat la Köln, Bruxelles și Viena. Este o interpretă entuziastă de muzică de cameră, iar printre partenerii ei de scenă se numără Martha Argerich, Yuri Bashmet, Julian Steckel, Ivry Gitlis, Gidon Kremer, Mischa Maisky, Lilya Zilberstein.

Când: vineri, 1 noiembrie, ora 19.00

Unde: Palatul Cotroceni

Bilet: Accesul se face doar pe bază de abonament sau invitație.

Program: Olivier Messiaen – 
Appel interstellaire pentru corn solo; Ernst von Dohnányi – Serenade pentru vioară, violă și violoncel în do major, op.1; Antonín Dvořák – Trio cu pian în mi minor, op.90, Dumky

2. Chants D’est

Soliști: Sonia Wieder-Atherton (violoncel), Ensemble Niguna

Violoncelista americană de origine franceză Sonia Wieder-Atherton fost invitată să-și prezinte proiectele pe care le-a conceput și pe care le-a pus în scenă în cadrul mai multor festivaluri și săli de renume din întreaga lume precum Opera Comică din Franța, Cité de la Musique, Théâtre de la Ville.

De curând, Sonia a pus bazele Ansamblului Niguna alături de care pune în scenă mare parte din creațiile sale.

Când: sâmbătă, 2 noiembrie, ora 19.00

Unde: Palatul Cercului Militar Național

Preț bilet: 50 de lei (25 de lei, preț redus)

Program: Sergei Rachmaninov – 
Vespers, op.37; Ernst von Dohnányi – 
Ruralia Hungarica; Jewish Traditional, Chanson 
Dans le souvenir de Franz Schubert; Alexander Tcherepnin – 
Dans tătar; Franck Krawczyk – 
Seven Childs’ Games; Sergei Prokofiev – 
The Field of the Dead; Bohuslav Martinů -
Variațiuni după un dans popular slovac; Gustav Mahler – 
Ich bin der Welt abhanden gekommen

3. Golden Birds & Black Angels

Soliști: Konstantin Lifschitz (pian), Andrej Bielow (vioară), Alexander Sitkovetsky (vioară), Răzvan Popovici (violă), Maxim Rysanov (violă), Monika Leskovar (violoncel), Adrian Brendel (violoncel), Engegård Quartet. Andu Dumitrescu va fi VJ.

razvan popovici

Răzvan Popovici, violist și director al Festivalului SoNoRo

Răzvan Popovici, inițiatorul și directorul Festivalului SoNoRo, s-a născut la Bucureşti, într-o familie de muzicieni şi a început studiul violei cu tatăl său.
 În calitate de solist a interpretat pe scenele Teatrului Champs-Elysées din Paris, Filarmonicii din Köln, la Festspielhaus din Baden-Baden, dar și la Musashino Hall din Tokio, Konzerthaus și Musikverein din Vienna și la Carnegie Hall in New York. A participat ca instrumentist în Orchestra Filarmonicii din Berlin și a fost prim violist invitat al mai multor orchestra din Europa precum Filarmonica din Essen, al orchestrelor de cameră din München, Köln, Kobe și al Orchestrei Festivalului din Gstaad.

,,Dacă ești deschis și curios, muzica de cameră ți se poate întâmpla și ție. Iar o astfel de relație, să știți, se leagă pe viață. Așa că, privirea sus din ecranele compturelelor, din laptop-uri și din televizoare (UP!) și haideți la concertele live SoNoRo!”

Răzvan Popovici

Când: vineri, 8 noiembrie, ora 20.00

Unde: Palatul Bragadiru

Preț bilet: 100 de lei (50 de lei, preț redus)

Dress code: gold & black

Program: Luigi Boccherini – Cvintet de coarde în re major, op.11 nr. 6, L’ucceliera; Leonid Desyatnikov – Wie der alte Leiermann; Edward Elgar – Chanson du matin & Chanson de nuit; George Crumb – Black Angels pentru cvartet de coarde electric

4. Chiaroscuro

Soliști: Diana Ketler (pian), Konstantin Lifschitz (pian), Andrej Bielow (vioară), Maxim Rysanov (violă), Monika Leskovar (violoncel), Adrian Brendel (violoncel), Engegård Quartet

diana ketler

Diana Ketler,  pianistă și consultant artistic al Festivalului SoNoRo

Diana Ketler provine dintr-o familie renumită de muzicieni din Riga. A început studiul pianului la vârsta de cinci ani şi a debutat la 11 ani sub bagheta cunoscutului dirijor Vassily Sinaisky.
 Ca solistă şi muziciană de cameră a avut concerte în aproape toate ţările europene, Japonia, Canada, America şi Rusia. Din 2001 este profesoară de pian la Royal Academy of Music din Londra.

Când: sâmbătă, 9 noiembrie, ora 19.00

Unde: Muzeul Național de Artă al României

Preț bilet: 50 de lei (25 de lei, preț redus)

Program: Benjamin Britten – 
Cvartet de coarde nr. 2 în do major, op. 36; Johannes Brahms – Trio pentru pian, clarinet și violoncel, în la minor, op. 114; Maurice Ravel – Trio cu pian în sol minor

5. Letters from the sky

Soliști: Diana Ketler (pian), Andrej Bielow (vioară), Alexander Sitkovetsky (vioară), Alissa Margulis (vioară), Vlad Maistorovici (vioară), Răzvan Popovici (violă), Maxim Rysanov (violă), Monika Leskovar (violoncel), Adrian Brendel (violoncel)

Violoncelista croată de origine germană, Monika Leskovar, a urmat cursurile Școlii de Muzică Hanns Eisler din Berlin cu David Geringas căruia i-a fost asistentă între 2006 și 2011. 
A câștigat mai multe premii internaționale precum Competiția Internațională Ceaikovski pentru muzicieni tineri, Antonio Janigro, Roberto Caruana “Stradivari” sau International ARD.

În calitate de solistă, violoncelista a colaborat cu orchestre precum Orchestra Simfonică de Radio din Bavaria, Filarmonica din Moscova, Filarmonica Slovenă, Orchestra Simfonică din Sankt Petersburg. Din octombrie 2012, Monika este profesoară de violoncel la Academia de Muzică Lugano din Elveția.

Când: duminică, 10 noiembrie, ora 19.00

Unde: Ateneul Român

Preț bilet: 100 de lei – categoria I (50 de lei, preț redus), 70 de lei – categoria II (35 de lei, preț redus)

Program: Pablo Casals, 
Song of the Birds pentru violoncel solo; Johannes Brahms,
Cvartet cu pian în la major, op. 26; Robert Schumann, 
Cvartet cu pian în si bemol major, op.47; Felix Mendelssohn Bartholdy,
 Octet în mi bemol major, op.20

INFO

La toate concertele de mai sus de poate intra pe baza abonamentului „5 concerte”, care costă 250 de lei (preț întreg) sau 125 de lei preți redus (pentru elevi, studenți și pensionari).

Biletele și abonamentele pot fi achiziționate de pe site-ul eventim.ro, în librăriile Humanitas și Cărturești și în magazinele Germanos, Orange, Vodafone si Domo.

Biletele se pot cumpăra și de la casele de bilete ale sălilor, în seara concertului.

Foto: Sonoro, Șerban Mestecăneanu

01
/07
/15

CORUL DE COPII RADIO, ce aniversează anul acesta 70 de ani de la înfiinţare, un ambasador artistic al României peste hotare, participă ca invitat special pe 4 şi 5 iulie la IAŞI, la a III-a ediţie a Festivalului Coral Internațional pentru Tineret „Gavriil Musicescu”, în cadrul căruia s-a organizat şi Concursul Internaţional Coral „Cantus Mundi”.

01
/07
/15

Peste două zile începe cea de-a treia editie a festivalului JAZZ™ (3-5 iulie), care aduce in piata Victoriei din Timisoara nume importante din jazzul mondial si artisti romani de referinta. 

30
/06
/15

Nume sonore din 7 țãri: Bruno Canino și Luisa Sello (Italia), Vladimir Mendelssohn (Olanda), Takashi Shimizu și Tetsuro Miyoshi (Japonia), Dominique De Williencourt, Michel și Nicolas Bourdoncle (Franța), Mario Hossen (Bulgaria), Horia Văcărescu (Anglia), Anton Niculescu, Andrei Licareț, Ana-Maria Marian și Marian Movileanu (România) vor participa, în perioada 9-12 iulie 2015, la Teatrul Odeon, la prima ediție a Festivalului Internațional "Marile serate muzicale ale Bucureștiului".

29
/06
/15

În această seară, de la ora 18.00, la Sala Radio, sub bagheta tânărului dirijor GABRIEL BEBEŞELEA, va avea loc un concertul special. Repertoriul inedit va cuprinde ritmuri exotice şi „parfum” de vară, o „reţetă” perfectă pentru o plăcută seară muzicală estivală avându-l ca solist pe binecunoscutul violoncelist RĂZVAN SUMA. Accesul pentru elevi şi studenţi la acest eveniment este gratuit.

29
/06
/15

În vârstă de 74 de ani, tenorul spaniol Placido Domingo va oferi, în încheierea stagiunii de la Teatro Real din Madrid, un mic concert în locul reprezentației prevăzute cu opera Gianni Schicchi, de Giacomo Puccini. Domingo a mărturisit că este extrem de marcat de moartea surorii sale şi nu este în stare că joace în acest spectacol.

25
/06
/15

Angela Gheorghiu a deschis marţi seara seria spectacolelor cu “Adriana Lecouvreur” la Opera National de Paris cu un succes de public strălucit. Celebra soprană, în jurul căreia s-a construit, de altfel, întreaga producţie a regizorului David McVicar, a readus în Franţa partitura lui Francesco Cilea, prezentată mai rar pe scenele pariziene, cu toate că are la bază povestea pasionantă a unei eroine franceze.

25
/06
/15

În mai puțin de zece zile începe a treia ediție a festivalului Jazz TM, care aduce în piața Victoriei din Timișoara nume importante din jazzul mondial și artiști români de referință. Diversitatea, multiculturalitatea și jazzul se pregătesc să încânte mii de oameni în perioada 3-5 iulie.

25
/06
/15

"Nu sunt niciodată mulţumit de ceva. Sunt un perfecţionist; este o parte din mine." - Michael Jackson. În urmă cu 6 ani, pe 25 iunie 2009, cu mai puţin de o lună înaintea mult-aşteptatului turneu de revenire, se stingea din viaţă "Regele muzicii pop", considerat cel mai de succes artist din toate timpurile.

24
/06
/15

Filarmonica « George Enescu » anunţă un nou concert al trio-ului PRO ARTE alcătuit din Anda Petrovici – vioară, Marin Cazacu – violoncel şi Nicolae Licareţ- pian. Ca de fiecare dată, muzicienii alătură în programele lor lucrări de referinţă din istoria genului semnate Haydn, Beethoven şi Schubert la care adaugă acum şi o partitură enesciană mai puţin cunoscută.

22
/06
/15

Dansul dervișilor - meditația în mișcare prin care musulmanii Sufi cred că pot intra în comuniune cu Dumnezeu - a venit la București săptămâna trecută, în varianta laică și educativă a lui Ziya Azazi.

22
/06
/15

Acorduri fine, armonii eclectice, expresivitate și ritmuri ademenitoare și calde de jazz vă întâmpină sâmbătă, 27 iunie, la o nouă ediție Jazzaj la ARCUB. Începând cu ora 20:00, sala ARCUB din strada Batiște nr.14 vă va introduce într-o călătorie muzicală incitantă alături de Sorin Zlat Trio, printr-un concert de jazz autentic românesc - Endurance.