SoNoRo „UP” – muzică la înălţime
https://www.ziarulmetropolis.ro/sonoro-up-muzica-la-inaltime/

A VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo va avea loc între 1 şi 19 noiembrie, cu tema „UP”. Concertele sunt programate la Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi.

Un articol de Corina Vladov|15 octombrie 2013

A VIII-a ediţie a Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo va avea loc între 1 și 19 noiembrie, cu tema „UP”. Concertele sunt programate la București, Cluj-Napoca și Iași.

Devenită deja o tradiție, deschiderea festivalului va fi găzduită de Sala Unirii a Palatului Cotroceni din București, în data de 1 noiembrie, la ora 19.00.

După „Love Unlimited” din 2012, Sonoro „UP” 2013 dezvăluie o altă latură a personalității festivalului, precum și un program bogat, ales din sugestiva temă a acestei ediții. „Văzduh”, „Aurora”, „Divin en détail”, „Golden Birds and Black Angels”, „De peste munți” sau „Letters from the Sky” sunt doar câteva dintre titlurile întâlnirilor muzicale din acest noiembrie.

Ca în fiecare an, artiști binecunoscuți publicului se întorc în festival. Muzicieni valoroși precum pianiștii Diana Ketler și Konstantin Lifschitz, violoniștii Alexander Sitkovetsky, Gilles Apap și Kirill Troussov, violistul Christian Naș, cornistul Olivier Darbellay sau violonceliștii Adrian Brendel și Monika Leskovar, cu toții întruchipează filozofia Sonoro de a face muzică de cameră: prin dăruire, forță emoțională și prin calitatea interpretării muzicale.

afis sonoro 2013 bucuresti

Afişul Festivalului Sonoro, ediţia 2013

Pe lângă rezidenții festivalului, pe scenele festivalului de anul acesta vor debuta mai mulți artiști de renume internațional, muzicieni originali și cu alură foarte modernă, printre care se numără Ilya Gringolts și Alissa Margulis (vioară), Maxim Rysanov (violă), Sonia Wieder Atherton și Marcin Sieniawski (violoncel), Ansamblul Niguna din Paris și Cvartetul Engegard din Oslo.

„Cântecul păsării SoNoRo a răsunat în toți acești ani clar, consecvent și intens. A evitat soluțiile superficiale și populiste și a jucat cartea subtilității, a eleganței și a profesionalismului fără compromisuri”, spune Răzvan Popovici, directorul festivalului Sonoro.

Surprizele Sonoro

Pe lângă concerte, Sonoro are și un produs-surpriză: un nou CD oficial al festivalului, în care Ensemble Raro și Andrej Bielow interpretează capodopere de Ernst von Dohnányi, Antonin Dvořák și Josef Suk. În plus, seria de concerte estivale SoNoRo Conac va fi încununată cu un album foto de artă semnat de Șerban Mestecăneanu, cu texte scrise de Luiza Zamora și un concept grafic realizat de Corina Duma, a cărui lansare va avea loc, de asemenea, în cadrul festivalului.

Și, nu în ultimul rând, parteneriatul de tradiție cu TIFF va fi și el continuat cu proiecția renumitului film „Cerul deasupra Berlinului”, al lui Wim Wenders.

INFO

Programul complet poate fi găsit pe site-ul festivalului SoNoRo, iar biletele şi abonamentele sunt disponibile prin reţeaua Eventim – magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Cărtureşti, librăriile Humanitas – şi online, pe www.eventim.ro.

foto: Sonoro

20
/11
/23

Vineri, 24 noiembrie 2023 (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio una dintre creațiile muzicale religioase care s-au bucurat de un mare succes în sec. XIX: Stabat mater, lucrare semnată de ROSSINI, marele compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale, printre care celebrele Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa).

20
/11
/23

Vineri, 1 decembrie, de la ora 18:30, vă propunem Concertul Extraordinar de Ziua României, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai Operei Naționale București vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.

17
/11
/23

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă în premieră pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a Baletului Operei Naționale București, avându-i ca invitați pe prim balerinii de talie mondială Iana Salenko și Marian Walter.

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.

30
/10
/23

Grupul de rock alternativ Heartbreak Cinema a lansat o piesă cu un mesaj puternic, care nu poate trece pe lângă urechile ascultătorilor. Punk-ul nu a fost creat pentru a fi confortabil, iar „Fuckaholic” demonstrează rădăcinile genului, prin expunerea experiențelor negative ale Mariei Teodora și a colaboratoarei Iris Danciu