Sophia Loren, invitat de onoare la Cannes Classics 2014
https://www.ziarulmetropolis.ro/sophia-loren-invitat-de-onoare-la-cannes-classics-2014/

Sophia Loren, una dintre cele mai cunoscute actriţe italiene, a fost desemnată invitatul de onoare de la Cannes Classic 2014, care va celebra totodată naşterea westernului italian şi împlinirea a 30 de ani de când filmul „Paris Texas”, de Wim Wenders, a primit trofeul Palme d’Or.

Un articol de Petre Ivan|6 mai 2014

Un număr de 22 de lungmetraje şi două documentare vor fi proiectate în această secţiune a festivalului şi, pentru prima dată, peliculele selecţionate în Cannes Classics vor fi proiectate doar în versiunile lor digitale. Sophia Loren, recompensată la Cannes cu premiul de interpretare feminină în 1961 şi preşedinte al juriului din 1966, este invitata de onoare a ediţiei din acest an a secţiunii Cannes Classics.

Actriţa italiană va fi prezentă la proiecţia filmului „La voce umana”, regizat de fiul ei Edoardo Ponti, care marchează revenirea sa pe marile ecrane în această adaptare a piesei de teatru „La Voix humaine” scrisă de Jean Cocteau, , informează Mediafax.

În aceeaşi seară va fi proiectat filmul „Căsătorie în stil italian/ Matrimonio all’italiana”, regizat în 1964 de Vittorio De Sica.

Sophia Loren, în vârstă de 79 de ani, a acceptat, totodată, să susţină şi un masterclass. În cadrul aceleiaşi secţiuni va fi proiectat „Pentru un pumn de dolari” (1964), un western italian regizat de Sergio Leone, cu Clint Eastwood şi Gian Maria Volonte, ce va fi prezentat într-o versiune restaurată în tehnologia 4K (ultra înaltă definiţie).

Wim Wenders, deja selectat în acest an la Cannes în secţiunea Un Certain Regard cu „The salt of the earth”, va fi prezent în Cannes Classics cu o copie restaurată a filmului „Paris, Texas”, recompensat cu Palme d’Or în 1984.

În programul secţiunii Cannes Classics 2014 vor mai fi proiectate filme precum „Comment Yukong déplaça les montagnes” (1976), de Marceline Loridan şi Joris Ivens, „Seishun zankoku monogatari” (1960), de Nagisa Oshima, „Les croix de boix” (1930), de Raymond Bernard, „La Paura” (1954), de Roberto Rossellini, „Blind Chance/ Przypadek” (1981), de Krzysztof Kieslowski, dar şi „Ultimul metrou/ Le dernier métro” (1980), de François Truffaut, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la moartea celebrului cineast francez.

În 2004, organizatorii Festivalului de Film de la Cannes au decis să pună renumele evenimentului în slujba recuperării şi conservării marilor opere ale cinematografiei mondiale, înfiinţând astfel secţiunea Cannes Classics, care prezintă filme de patrimoniu.

Cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 14 – 25 mai.

Foto Sophia Loren, Cannes 2014 – Cinemagia

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.