Sorescu, Negulesco, Gioacchino Rossini – 29 februarie
https://www.ziarulmetropolis.ro/sorescu-negulescuo-gioacchino-rossini-29-februarie/

O dată la patru ani, „norocoşii” născuţi pe 29 februarie îşi serbează ziua de naştere… Printre cei născuţi în această zi de numără Marin Sorescu, regizorul Jean Negulesco şi compozitorul Gioacchino Rossini.

Un articol de Petre Ivan|29 februarie 2016

Cu toate acestea, aproape 13.000 de români își aniversează ziua de naștere astăzi, în lume existând circa 4,1 milioane de oameni născuți în 29 februarie, adică 0,05% din populația Pământului.

Născuți pe 29 februarie

1972 – Antonio Sabato jr., actor. Este fiul marelui actor Antonio Sabato Sr. A devenit cunoscut ca model de lenjerie Calvin Klein.

1952 – Gheorghe Duca, academician, președinte al Academiei de Științe a Moldovei. Autor a 36 de monografii, manuale și brevete.

1953 – Cristina Fernandez de Kirchner,  președintele Argentinei, din 28 octombrie 2007

1940 – Bartolomeu I, al 270-lea Patriarh ecumenic al Constantinopolului.

1936 – Marin Sorescu (foto). Peste 15 volume de versuri, laureat al Premiului Herder, dramaturg (A treia țeapă, Iona, Matca, Paracliserul), romancier (Viziunea vizuinii, Trei dinţi din faţă), publicist, traducător. NOTĂ – În unele surse, data de naștere a lui Marin Sorescu este 19 februarie.

1920 – S-a născut actrița franceză Michele Morgan. A debutat în 1938 în filmul Suflete în ceață, iar ultima apariție a fost în 1998, Bulworth, regizor, Warren Beatty. Alte filme care au făcut istorie: Marile manevre, Simfonia pastorală, Napoleon, Benjamin. A primit premiul pentru cel mai bun actor în cadrul Festivalului de la Cannes, iar în 1992 Premiul Cesar, pentru întreaga carieră. În 2016 împlinește 96 de ani!

1828 – John Philip Holland, inventatorul și constructorul primului submarin modern, creatorul şi constructorul primului vas subacvatic acceptat de U.S. Navy.

1900 – Jean Negulesco, regizor român stabilit în SUA, membru de onoare a Academiei Române. Și-a început cariera de cineast la Hollywood, unde a lucrat cu Marilyn Monroe (Cum să te căsătorești cu un milionar), sau Fred Astaire (Daddy Long Lags)

1792 – Gioacchino Rossini, compozitor italian. Este cunoscut în special pentru opera Bărbierul din Sevilla.

William Tell (Overture Finale) – 1829, de Gioacchino Rossini 

1792 – Papa Paul al III-lea. Pe numele laic Alessandro Farnese, a păstorit Sfântul Scaun între 1534-1549.

Curiozitate:

O familie din Norvegia, Henriksen a intrat în Cartea Recordurilor pentru că cei trei copii ai cuplului s-au născut pe 29 februarie, consecutiv. Heidi a venit pe lume în 1960, Olav în 1964 și Lief-Martin în 1968.

Foto: Marin Sorescu, Jean Negulesco, Gioacchino Rossini

29
/03
/15

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE În „Meandre” (1967), unul dintre cele mai îndrăznețe și inovatoare filme ale cinematografiei române, Mircea Săucan reinventează după propria sensibilitate timpul şi spaţiul.

24
/03
/15

MEMORIA CULTURALĂ „De câte ori pierdeam un rol, o situaţie, o prietenie, îmi spuneam: nu-i nimic, dacă pierd înseamnă că sunt bogată. Poate am fost prea mândră, poate am fost doar comodă, poate mi-am dat prea multă importanţă, dar tot ce am făcut a fost de bună credinţă“, spunea Tanţi Cocea, una dintre cele mai interesante actriţe ale României.

13
/03
/15

MEMORIA CULTURALĂ „Am pierdut roluri de film pentru spectacole care nu s-au mai jucat şi roluri în teatru pentru filme în care, în final, au jucat alţii. Asta-i meseria”, povestea Iurie Darie, cel care a fost un adevărat june prim al scenei românești.

13
/03
/15

Mircea Eliade, filozof, scriitor și istoric al religiilor, unul dintre cei mai imnportanţi gânditori ai secolului XX, s-a născut în urmă cu 108 ani. Data exactă se bănuieşte a fi 13 martie, însă există mai multe variante, 25 februarie/ 28 februarie/ 8 martie/ 9 martie/ 13 martie/ 19 martie, unele dintre acestea menţionate de însuşi Eliade în diverse decumente.

03
/03
/15

MEMORIA CULTURALĂ Sandina Stan s-a născut şi a crescut la Iaşi într-o familie de artişti: “mama avea darul cântului şi un frate - pe cel al mânuirii arcuşului”. După ce a terminat liceul şi anunţând că vrea să se înscrie la Conservator, părinţii i-au spus că lucrul acesta poate să fie admis doar dacă îşi mai ia o licenţă. Astfel, a urmat în paralel cursurile de la Conservator şi pe cele de la Drept.

02
/03
/15

MEMORIA CULTURALĂ Serialul dedicat marilor actrițe din România continuă cu Lucia Mureșan, cea care a fost, pe rând, Ofelia, Ondine, Ismena, Desdemona, Ranevskaia... A avut roluri mari, grele și a jucat alături de nume importante ale scenei românești: Silvia Dumitrescu-Timică, George Constantin, Ştefan Iordache, Alexandru Repan, Ştefan Radof, Ion Dichiseanu.