Sorin Leoveanu este Richard al III-lea în noua premieră a Naționalului craiovean
https://www.ziarulmetropolis.ro/sorin-leoveanu-este-richard-al-iii-lea-in-noua-premiera-a-nationalului-craiovean/

Mult-aşteptata premieră a spectacolului „Richard al III-lea” după William Shakespeare, în regia lui László Bocsárdi, cu Sorin Leoveanu în rolul principal, va avea loc la finalul celei de a XIII-a ediţii a Festivalului Internaţional Shakespeare de la Craiova, fiind o coproducţie a Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova şi a Festivalului Internaţional Shakespeare.

Un articol de Liliana Matei|25 mai 2022

„Richard al III-lea” va avea primele reprezentații în 28 mai 2022, ora 22:00 și 29 mai 2022, ora 19:00, în Valletta Towers, Sala R3 (Strada Al. Macedonski 71), o fostă hală industrială, convertită în hub cultural pe toată durata Festivalului Internațional Shakespeare.

„Richard al III-lea”  este cel de-al cincilea spectacol pe care Lászlo Bocsárdi îl montează la Naționalul craiovean, după „Năzdrăvanul occidentului” de Jh. M. Synge (2001),  „Avarul” de Molière (2004), „Familia Tót” de Örkény István, (2013) și „Caligula” de Albert Camus (2011). Pentru cel din urmă, Lászlo Bocsárdi a primit Premiul UNITER pentru cea mai bună regie, iar Sorin Leoveanu – Premiul UNITER pentru cel mai bun actor în rol principal.

De altfel, regizorul Lászlo Bocsárdi declară că Sorin Leoveanu este actorul său favorit: au lucrat împreună 5 spectacole, printre care „Bulgakov 17”, după „Maestrul și Margareta”, la Teatrul Național Târgu Mureș (2017), „Neînţelegerea” de Albert Camus, la Teatrul German de Stat Timișoara, „Hamlet” de William Shakespeare la Teatrul Metropolis, Bucureşti, 2009.

„Richard al III-lea” după William Shakespeare, în traducerea și dramaturgia Cristei Bilciu îi are în distribuție, alături de Sorin Leoveanu, pe Dan Rădulescu, Vlad Udrescu, Iulia Colan, Cosmin Rădescu, Adrian Andone, Mirela Cioabă, Theodora Bălan, Raluca Păun, Iulia Lazăr, Angel Rababoc, Petri Ștefănescu, Dragoș Măceșanu, Marian Politic, Ștefan Cepoi, Nicolae Vicol și Ovidiu Cârstea, Robert Vladu, Mihai Alexandru Purcaru, Elena Ianichi, Roxana Mutu, Irina Danciu, Ioana Andone, Andreea Boldeanu, Claudia Dinu, Gloria Mihail, Mircea Mogoșeanu, Andrei Stanciu.

Decorul poartă semnătura lui József Bartha, costumele sunt semnate de Zsuzsanna Kiss, coregrafia – Noemi Bézsan,  muzica – Magor Bocsárdi, video – András Rancz,  light design – Bányai Tamás.

„Richard al III-lea este un personaj mitologic, el trăiește în sufletul nostru asemenea lui Falstaff, Hamlet – și a celorlalți nemuritori. Acest personaj halucinant este un comediant de groază al istoriei. Un jucător elementar.  Într-o lume care nu mai poate fi interpretată din punct de vedere moral, o creatură gânditoare se decide să devină «un ticălos». Să fim însă sinceri: prin luarea acestei decizii el manifestă o libertate extraordinară, care ne amețește, pentru că a adeverit speranța noastră că omul e capabil de orice, e atotputernic. Suntem cu toții vinovați și în același timp nevinovați. Ce decizie putem să luăm în această situație? Richard este un ticălos până în măduva oaselor, deci este singurul om cu adevărat modern”, explică László Bocsárdi, regizorul spectacolului.

László Bocsárdi este unul dintre cei mai apreciați regizori care activează în România. A absolvit Academia de Artă Teatrală din Târgu Mureș la clasa profesorului Tompa Gábor, în 1995. A colaborat cu majoritatea teatrelor importante din țară, precum și cu teatre importante din Ungaria și a fost distins cu numeroase premii: Premiul Jászai Mari pentru activitatea artistică, acordat de Ministerul Culturii din Ungaria, 2003; Premiul Național Pentru Regie al Ministerului Culturii și Cultelor din România pentru spectacolul Romeo și Julieta, 2003; Premiul UNITER pentru regia spectacolului „Caligula”, realizat la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova în 2012; Premiul UNITER pentru regia spectacolul „Hamlet”, realizat la Teatrul Tamási Áron, Sfântu Gheorghe, în  2014; Premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol, pentru producția „Clasa noastră”, la Teatrul Național din Cluj-Napoca în 2015.

Este director al Teatrului Tamási Áron din Sfântu Gheorghe, director al Festivalului Internațional de Teatru Reflex și fondatorul trupei de teatru experimental Figura Stúdió din Gheorgheni.

Sorin Leoveanu este unul dintre cei mai talentați, profunzi, apreciați și iubiți actori din România, dovadă fiind rolurile sale memorabile, realizate atât la Teatrul Național din Craiova cât și la Teatrul Național din Cluj, Teatrul Bulandra, Teatrul Odeon etc. Leoveanu a debutat sub bagheta maestrului Vlad Mugur, la Teatrul Național din Craiova, în rolul Domnul Ponza din „Așa este (dacă vi se pare)” de Luigi Pirandello, în 1999. La 27 de ani, regizorul și mentorul său, Vlad Mugur l-a distribuit în rolul titular din spectacolul „Hamlet” de William Shakespeare, la Teatrul Național din Cluj (2001), Leoveanu făcând din această partitură un rol de referință pentru istoria teatrului românesc contemporan.

De altfel, cariera lui a fost adeseori răsplătită cu numeroase premii, nominalizări și distincții: multe premii UNITER și nominalizări pentru rolurile realizate în teatru. De asemenea, pentru rolurile din film a primit numeroase nominalizări la Galele Premiilor GOPO, iar Președintele României i-a conferit, în 2016, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria D – „Arta spectacolului”.

Pentru spectatorii din București, Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova a pus la dispoziția publicului o navetă culturală pentru reprezentația din data de 29 mai 2022 . Detalii: pe www.tncms.ro.

Biletele se pot achiziționa atât online, direct din site-ul instituției www.tncms.ro cât și în format fizic, de la agenția teatrală.

05
/12
/23

„O, ce veste minunată!”, „La Vitleem colo-n jos”, „Bună dimineața la Moș Ajun”, „Have Yourself a Merry Little Christmas” sau „Noël”? Cele mai frumoase și mai îndrăgite colinde românești, dar și cântece internaționale de Crăciun vor răsuna pe scena Sălii Radio în luna decembrie, în cadrul a patru concerte extraordinare.

05
/12
/23

EVENIMENT Deschisă din 1 decembrie la Muzeul Național de Artă al României, expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult” dezvăluie arta de dincolo de granițe și formule a celebrului artist originar din România.

05
/12
/23

Cu emoție, bucurie și multă speranță, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” dorește să comunice publicului una din cele mai importante victorii obținute în instanță, legată de însăși identitatea sa instituțională: redobândirea dreptului de administrare asupra Studioului de Teatru Casandra.

05
/12
/23

Dacă printre dorințele pe care vi le stabiliți pentru Noul An se numără mai multe momente de relaxare și seri petrecute cu cei dragi ascultând muzică bună, atunci o idee perfectă ar fi noile abonamente sau bilete la Sala Radio, pentru concertele din perioada ianuarie-martie 2024!

04
/12
/23

Musicalul Hedwig and the Angry Inch, în regia lui Răzvan Mazilu, producţie a Teatrului Stela Popescu, se va juca pentru prima oară pe scena Teatrului Odeon, Sala Majestic, pe 6 decembrie, ora 19.00, în distribuţia Hedwig – Lucian Ionescu, Yitzhak – Ana Maria Ivan, band-ul “The Angry Inch” Johnny Bica (pian) Irina Cărămizaru și Cristina Danu (backing vocal), Andrei Paraschiv (percuție), Ciprian Pop (chitară), Vlad Vedeș (chitară bas).

04
/12
/23

Cu Maya și Elfie - o poveste de Crăciun, în regia şi coregrafia Ioanei Macarie, Teatrul Stela Popescu readuce pe scenă magia lunii decembrie la Sala Mică a Palatului Naţional al Copiilor pe 9 decembrie, cu două reprezentaţii la orele 10 şi 11,30 şi la Sala Mare a Palatului Naţional al Copiilor pe 13 decembrie.

04
/12
/23

Bogdan Mihai Simion, artist, culegător de muzică tradițională și lăutar, unul dintre ultimii cântăreți la cobză din România și realizatoarea Radio România Cultural, Maria Balabaș, cunoscută în special pentru conceptul original al emisiunii Dimineața Crossover, vă invită, din 18 decembrie, de la ora 14.00,  la Radio România Cultural, într-o lume cu personajele arhetipale din societatea secolelor trecute, căutând conexiuni cu lumea contemporană.

04
/12
/23

Începutul lunii decembrie aduce primele concerte din turneul de lansare al noilor albume Alternativ Quartet — Deocamdată suntem / Departe de solstiţiu. Acestea vor avea loc pe 5 decembrie la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, pe 8 decembrie la Palatul Culturii din Iaşi, şi pe 14 decembrie la Casa Tranzit din Cluj-Napoca.

04
/12
/23

Turneul Național ”Duelul Viorilor” a început cu un concert sold out la Ateneul Român din București. În fața unei săli arhipline, violoniștii Liviu Prunaru, din echipa Stradivari și Gabriel Croitoru, din echipa Guarneri, arbitrați de pianistul Horia Mihail, au susținut sâmbătă, 3 decembrie, prima rundă din Duelul Viorilor.

04
/12
/23

Începutul ultimei luni a anului aduce pe scena operei din București un spectacol al Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess” (DescOperă La Traviata), conferințele operei (Scena Gândirii îl va avea ca invitat pe președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop), două titluri de operă (La Traviata de Giuseppe Verdi și Lohengrin de Richard Wagner) și un balet (Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski).

01
/12
/23

La sfârșit de an, Teatrul Metropolis vă propune spectacole-cadouri memorabile, multe deja consacrate, câteva noi și proaspete – toate, povești care sperăm că vă vor oferi experiența unor seri de poveste în cele două săli din strada Mihai Eminescu 89.