Spectacol de teatru și o lansare inedită în cadrul Anului Cultural Martha Bibescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacol-de-teatru-si-o-lansare-inedita-in-cadrul-anului-cultural-martha-bibescu/

Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia vă invită duminică, 31 ianuarie, la un spectacol de teatru şi o lansare inedită in cadrul Anului Cultural Martha Bibescu.

Un articol de Liliana Matei|23 ianuarie 2016

La ora 16:00 va avea loc spectacolul creștin ,,Diaconița Olimpiada”, adaptare după scrisorile Sfântului Ioan Gură de Aur către Sfânta Diaconiță Olimpiada.

Interpretează actrița Ana Calciu
Regizor: Marian Popescu
Voci: Tomi Cristin si Florin Nan
Manager cultural: Malvina Roșu

Din exil, Sfântul Ioan Gură de Aur a avut o vastă corespondență, din care ni s-au păstrat 236 de scrisori adresate unui numar mare de persoane. Cele mai complexe și elaborate sunt adresate unui personaj feminin ,,Diaconița Olimpiada”.

Acțiunea spectacolului surprinde corespondența dintre Sfântul Ioan Gură de Aur și Diaconița Olimpiada. Spectacolul își propune să prezinte evoluția duhovnicească/spirituală a Diaconiței Olimpiada. Actualitatea textului adaptat constă în faptul că raspunde și marilor întrebări ale omului contemporan. Fiecare dintre noi suntem într-o continuă căutare spre împlinire și desăvârșire umană. Spectacolul ne propune o modalitate de viețuire și devenire.

Spectacolul este susținut de Compania teatrală „Zona”, care a luat naştere în anul 2002 din iniţiativa câtorva artişti, actori și regizori, ca răspuns la dorinţa lor de a propune publicului proiecte creștine, recitaluri de poezie și teatru creștin.
Intrarea este  liberă.

Durata spectacolului este de 50 min.
2016 a fost declarat Anul Cultural Martha Bibescu. Cu acest prilej, Asociația Istoria Artei în parteneriat cu Palatele Brâncovenești organizează în data de 31 ianuarie următoarele evenimente:

De la orele 17:00, lansarea volumului Oanei Marinache, „Familia Bibescu – Basarab Brâncoveanu: de la Craiova la Paris” – volum în care sunt trecute în revistă proprietățile familiei boierești și domnești din secolul al XVIII-lea – prima jumătate a secolului al XIX-lea, recuperând etape importante din modernizarea societății românești.
Prezintă: dr. Ioana Beldiman și dr. Oana Marinache

De la orele 17:30 va avea loc vernisajul expoziției „Martha Bibescu 130”,
vor fi trecute în revistă principalele repere ale vieții prințesei prin proiecția video pe Palatul Mogoșoaia, cu fotografiile Marthei Bibescu.
Prezintă: dr. Doina Mândru

Proiectul „Anul Cultural Martha Bibescu 130” a fost inițiat de Asociația Istoria Artei și finanțat de Ministerul Culturii. Evenimentele prilejuite de ziua de naștere a prințesei Martha Bibescu (28 ianuarie 1886, București – 28 noiembrie 1973, Paris) au început în data de 15 ianuarie, desfățurându-se până în 31 ianuarie 2016 la București, Sinaia și Mogoșoaia.

15
/05
/23

Un program cu peste 20 de evenimente și un stand național cu o ofertă editorială consistentă, organizate de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi Accademia di Romania din Roma, vor constitui participarea României la Salonul Internaţional de Carte de la Torino, desfășurată în perioada 18-22 mai 2023.

03
/05
/23

Editura Nemira vă invită la evenimentul de lansare a volumului inedit de scrisori „Dragă tată”, scris de Patrick și Ernest Hemingway, o carte despre iubire și distanțe, despre părinți și fricile lor, despre copii și capriciile lor, despre un soi de imposibilitate de a mai recupera ceva în plină tranziție sau în plină degradare, publicată în colecția Yorick.

01
/05
/23

O selecție de titluri noi, disponibile la Editura Nemira în luna mai, în care veți regăsi „Proiectul Hail Mary” de Andy Weir, „Fiica de la Auschwitz” de Tova Friedman și Malcom Brabant și „Focul viu” de Stephen King, trei cărți care promit să-și fascineze cititorii de la primele pagini.

27
/04
/23

După primul volum din seria „Măștile Zeului", „Mitologia primitivă", în care autorul prezintă cititorilor izvoarele miturilor universale și arată cum acestea ne-au modelat înțelegerea lumii, văzută și nevăzută, de-a lungul timpului, Editura Trei oferă cititorilor pasionați de acest subiect ocazia incursiunii într-o lume fascinantă, cea a Mitologiei orientale.

27
/04
/23

Cum ar arăta realitatea dacă în locul pauzelor publicitare ar exista pauze de poezie? Am fi mai deschiși față de lume și față de cei din jurul nostru? La aceste teme de refelecție își propune să ofere un răspuns cea de-a șaptea ediție a proiectului „Poezia în oraș", care se derulează sub egida clusterului EUNIC Varșovia, în perioada 20 aprilie – 21 mai 2023, în capitala Poloniei.

09
/04
/23

Șapte recomandări de lectură pentru luna aprilie, în care veți regăsi scrisorile schimbate de legendarul Ernest Hemingway cu fiul său, Patrick, dar și un nou roman semnat de Amor Towles, autorul bestsellerului „Un gentleman la Moscova”. Titlurile selectate au apărut în această lună la Editura Nemira.